Узгој кунића је профитабилан посао Раббитс

Месо је један од најделивљивијих производа, али, упркос великој количини његове производње и потрошње, понекад постоје ситуације када овај производ можда није довољан.

Узгој кунића је профитабилна инвестиција

Често видимо ову ситуацију: у трговинама постоји само неколико врста меса, као што су говедина, свињетина и јагњетина. Остатак меса, зец, је непрофитабилан, па се тако често не може наћи на полицама. Ако искористите праву прилику, она ће се играти само у ваше руке: све што вам треба је напор и почетни капитал.

У овом чланку ћемо вам рећи како да изградите бизнис код зечева, као и да обезбедите прелиминарни пословни план за узгој кунића код куће или на фарми у селу.

Узгој кунића као бизнис - идеја више није нова, али њена имплементација није стекла потражњу. То је плус за одржавање зечева: лако можете створити бизнис, слаба конкуренција на овом тржишту и потреба за свежим домаћим месом ће допринети томе, јер ће увек пронаћи своје купце.

Да, инвестиција ће захтијевати значајне, као иу било којем другом послу,тако да пре него што започнете свој посао од почетка, размислите о томе колико је реално за вас да одгајате зечеве, и уштедите одређени износ за почетак. Даље, инвестирање у бизнис ће такође бити потрошно: држање фарме у насељним зечевима није јефтино задовољство.

Али нема сумње да ће профитабилност узгоја зеца бити висока, јер ако имате почетни капитал, узгој кунића као бизниса ће постати ваша најпрофитабилнија инвестиција.

Да ли је исплативо узгајати уши?

Људи који желе да држе куниће за посао код куће често се питају: да ли је исплативо узгајати зечеве? На ово питање можемо са сигурношћу рећи да је узгој кунића профитабилан посао.

Не само да конкуренција није достигла висок ниво у овом питању, већ и само месо игра важну улогу. Чињеница је да се месо кунића најбоље апсорбује у нашем организму (око 90%), штавише, готово је безмасно, због чега је и дијететско.

Много људи данас иде на дијету (узроци овог феномена су веома разноврсни), тако да ће дијететско месо сигурно бити популарно међу овом категоријом потрошача. Ту су и бројна јела која без зечјег меса једноставно губе своју полет.

Зајци дају укусно и дијететско месо

Ако се потрудите, можете брзо ступити у контакт са тачкама које се баве трговином на мало, или, ако је среће, чак и сапоред ресторана.У овом случају, моћи ћете да одредите сопствену цену за производ.

Предности држања кунића:

  • тржиште са мало конкуренције;
  • потражња за месом;
  • сопствена цена за произведене производе;
  • профитабилно пословање.

Минус - велики инвестиции.

Мислим да више не сумњате да ли је исплативо узгајати зечеве. Али овде, као иу сваком послу, схватање је веома важно, па ако покренете посао од нуле, покушајте одмах успоставити контакт са потрошачким тржиштем тако да узгој кунића као бизниса не узрокује губитке.

Како професионално развијати узгој кунића?

Узгој кунића као бизниса у нашој земљи је неразвијен. Одржавање кунића код куће је типичније за становнике села, али то се може назвати само бизнисом: број животиња обично не прелази педесет, а њихов узгој се обавља искључиво за личне потребе (сопствено месо).

Мини-фарм - оптимално решење за почетнике

Главни разлог за непрофитабилно пословање код кунића је да пољопривредници једноставно немају знања у овој области. Што се тиче узгоја кунића код куће, животиње би, у нормалним условима, могле живјети у стану.

Али не постоји боља опција од подизања зечева на мини фарми или фарму, јер постоје потпуно другачији услови и, посебно, могућност ширења пословања.

Куповинамлађа генерација

Увек је тешко покренути посао од нуле, овај чланак ће вам рећи шта да радите иу којем редоследу.

Први корак ће бити набавка младих стокова. Морате одредити у коју сврху ћете обављати узгој зечева: за месо или кожу.

Ако се оријентација односи на месне производе, онда треба нагласити ране пасмине кунића:

  • џин (сива, бела);
  • сребро;
  • чинчила.

У два месеца старости, такви кунићи могу тежити до 2 кг.

Бели дивовски пас зечева

У случају узгоја животиња за кожу, треба изабрати пасмину, на основу њиховог крзна (треба да буде дебела и неуобичајене боје):

  • Аљаска;
  • ватрено црна;
  • Тхурингиан.

Вриједи рећи да су у Еуропи такве пасмине дуго биле узгојене. На нашем подручју ове врсте су још увијек ријетке, тако да ће их бити тешко купити, а њихова кожа ће бити скупа по цијени.

Али у стварности нема смисла подизати зечеве само ради кожа, јер производи неће имати где да оду.Да би кожа била високог квалитета, потребна је брижна брига о животињама: појединачни кавези (тако да се крзно не оштети у борби), што ће проузроковати додатне трошкове. Поред тога, ове расе мало теже и расту много спорије.

Дакле, узгој кунића ће бити користан ако добијете зечеве таквих пасмина као што су фландре, сребро, чинчила, сиви див. Ове пасмине много теже, брзо се размножавају и имајукрзно високог квалитета.Као резултат експеримената, ви ћете сами изабрати која ће пасмина бити оптимална за пољопривреду.

Од самог почетка купују одрасле зечеве, идеална опција би била купити пар женки са мужјаком.Обично женка може произвести потомство шест пута годишње (у просјеку 6-7 младих зечева).Што се тиче старта - одлична опција.

За расплод треба да купите одрасли куници

Место за фарма

Кад почнете да гојете те животиње од ничега, треба да обратите пажњу нагде ће животиње живети.Добра опција је фарма на удаљеном мјесту, мирна и мирна.

У принципу, за вас ће бити довољно пет стотина квадратних метара земљишта, али је боље имати довољно простора (ако желите узгајати велики бизнис).

Будући да ће бити могуће изградити просторију у којој ће се складиштити храна, или направити травњак за ходање зечева.

Ако живите у приватној кући, онда је све много једноставније: штагаљ или штагаљ може постати дом за животиње, а главно је да је топло и опремљено за живот кунића.

Да резимирамо: да би изградили фарму од нуле, требат ће вам пространа парцела, по могућности у селу (узгој кунића у стану је могућ искључиво за властите потребе).

Обећавајуће подручје је ако постоји простор не само за фарме зечева, већ и за узгој хране за животиње (властита детеља, зоб, луцерка ће уштедети много новца у будућности).

Потребно је много простора за узгој кунића

Хабитатни аранжман

Пасмине кунића са двије методе: у кавезима и јама.Размотрићемо их у поређењу и одредити који је метод профитабилнији и практичнији.

Ћелија захтева много бриге: потребно је дневно чишћење, потребно је доста времена да се у сваку ћелију сипа храна и сипа вода.Узгајање кунића у јама се састоји од чишћења једном недељно, а храна се сипа у заједничку хранилицу, што је много практичније.

Ако детаљније размотримо чишћење просторије у којој ће живети животиње, онда се гној много лакше жање са пода у јама са лопатом него што је извађен из кавеза.

Други важан детаљ за власника фарме је продуктивност животиња, њихова способност да се брзо размножавају.И овде поново побеђује садржај животиња у јамама: у таквим условима практично нема празног хода (пропуштена трудноћа).За поређење: у кавезу за годину дана, кунић може произвести потомство до четири пута, док се множењем у јамама тај број повећава на око осам пута.

Други фактор је упораба хране за животиње.Када се узгајају зечеви у јамама, храна се конзумира рационалније, јер не нестаје узалуд: увек ће бити неко ко жели да једе животињу.

Група кунића у јами

Постоји мишљење да зечеви, трчећи дуж рупа, добијају на тежини спорије.Али није.Зечеви који се узгајају у јамама, напротив, теже више од 200-300 грама више ћелија, јер имајуубрзани метаболизам.

До једне стотине зечева може се држати у једној јами, али се препоручује да број животиња не прелази стотину. Опет, уштеда: уместо толико ћелија, једна јама, која ће спасити храну, рад, материјале и простор.

Поред тога, ризик од крадје кунића је смањен, јер ће се у овом случају животиње једноставно сакрити у рупама, одакле је много теже доћи до њих.

Као што видите, узгој кунића у јамама је много економичнији и практичнији од држања у кавезима, једноставно поједностављује бригу о животињама и соби. Али избор је ваш.

Куповина хране

Да би зечеви добили довољну тежину, њихова исхрана треба да садржи комплекс хранљивих материја, витамина и микроелемената. Комбинована храна у овом случају је идеална опција, али не би требала бити само једна храна, додати сијено, воће, поврће, житарице, у зимском периоду можете дати минералне додатке.

Сено је важна компонента дијете зечева

Пословни план

Овдје ћемо грубо израчунати колика би требала бити почетна инвестиција, какви ће бити трошкови у будућности и какву ће вам корист одгајати кунић у будућности.

Трошкови

У просјеку, закуп земљишта ће трајати од 20 до 80 тисућа рубаља годишње. Ако имате сопствену парцелу, овај износ се не узима у обзир.

Куповина ћелија

Ако купите Микхаилов мини-фарму, онда ће вас његова куповина коштати 19 хиљада рубаља (израчунато за 20 особа). За индустријску култивацију ће требати минимумтри такве ћелије - већ 57 хиљада рубаља.

Ако ћете узгајати зечеве у јамама, количина ће се смањити неколико пута - требат ће вам само минимум материјала за уређење становања за животиње.

Микхаилова мини-фарма

Куповина зечева

Ако узмемо просечну цену, онда се један кунић процењује на 300 рубаљазаједничка пасмина).Узимајући у обзир да ће вам требати око 60 животиња, за то ћете потрошити 20-30 хиљада рубаља.

Набавка на кръст

Период това траа 4 месеца, когда количество на храната от поавка отношение на зърчество достига 15 кг.За процењену вредност хране узимамо 12 рубаља, онда ће укупни трошкови бити око 30 хиљада рубаља.

Вкупните првобитни инвестиции треба да бъде от 120 до 170 хилади, но то е само, че въпрос сте се определили за да започнете обсата продукција.

Приходи

Зец у просјеку износи 36 до 48 јединки годишње.Ако сви зечеви преживе, онда ће сваки појединац имати тежину од 2-3 килограма након што достигне четири месеца живота.Једноставним прорачунима добијамо 144 килограма меса годишње (а то је само од једног зеца).

С цената на месата за кукци от 200 рубли /килограм, приходите от продуктот е 28,8 хилади.

Продаја коже зечева (ако узмете потомство у износу од 48 особа) биће 9,6 хиљада рубаља прихода.

Лепа зечја кожа је високо цењена

Са садржајем од четрдесет жена, ваш годишњи приход је више него вредан улагања убизнис - 1.536 милиона за годину дана.

Наравно, овај пословни план је направљен без више силе, губитака и тако даље.Када направите пословни план за узгој кунића, размислите о смрти младих особа - 30% годишње.

Узгој кунића је профитабилан посао, ако га покренете како треба.Да, то ће захтијевати одређени почетни капитал, уређење живота и бриге за животиње, контролу живота зечева, њихову исхрану и продуктивност.Али који посао ће постати профитабилан без напора?

Наравно, требаће вам много снаге да покренете посао од нуле.Али, генерално, ако свој посао покренете брзим рукама, све израчунате исправно и мудро уложите новац, онда се узгој кунића не само исплати у року од једне године, већ ће такође помоћи власнику фарме да оствари стабилан приход од развоја пословања.