Узгој кокоши пасмине Минорца Кура

Упркос њиховом страном пореклу, пилећа пасмина Минорцасавршено се прилагођава руским условима, а птице безбедно полажу јаја.Власници морају узети у обзир захтјеве за својим садржајем и запамтити разноликост врста: не раздвајајте пасмине пилића Минорца бијеле и црне јединке - брига о њима је идентична.

Историја излеждва

Историска домовина кокоши Минорца је острво са готово идентичним именом - Минорца, које се налази у Средоземном мору.Географски, острво припада Шпанији, па се пилићи називају и шпанским.

Пасмина је била резултат преласка локалних кокоши, којих је било много.Претеча је била кастиљска пилетина.У КСВИИИ веку.птице су завршиле у Енглеској, где су се култивисале.Изнад њих су такође спроведени експерименти за повећање тежине пилића, али они нису донели успех.

Немачка и САД биле су следећа места боравка пилића Минорца.До Русије су дошли тек крајем 19. века, пасмина је 1911. стандардизована као она која носи јаја.Број јаја је увек значајан, а квалитет је на врху.

Сада су пилићи Минорке тешко видјети на великим пилићарским фармама, због чистоће пасмине, оне дјелују као материјал занових појединаца. Студије селекције су у току. Постоји нова врста - Леггорн, коју карактерише повећана производња јаја.

Спољни знаци

Према опису расе Минорцанских пилића, могу се одмах разликовати од других сорти пилића: минијатурне и грациозне птице са равним положајем, које се постиже захваљујући структури леђа.

Облик тела је трапез, груди су округле, глава је мала, крила се налазе близу тела, реп је увек бујан. Један од најистакнутијих делова је чешаљ са уредно нацртаним зубима, чији број варира од 5 до 7. За женке, грб је закривљен, за курчеве је раван.

Боје пасмине Минорца су контрастне: бела кожа на телу и сјајне црне снажне ноге, беле ушне ушице и тамне очи, светло црвени чешаљ и црни груди са зеленим мрљама на перју. Често је то видљиво само на јаком сунцу. Добро развијен реп довршава целокупну слику величине ове птице.

Ту је и бела Менорка. Кљун и канџе су такође бели, а чешаљ је ружичаст, очи су јој црвене. Глава и понекад кљун су жуте боје. Упркос чињеници да је обојен према опису, куру се односи на белу сорту. Повремено се виде птице са сребрним перјем, остале нијансе нису уобичајене.

Упркос царском изгледу, Шпанска Минорка се плаши, не успоставља контакт са људима. Немогуће је покупити, али она живи у миру с другим кокошкама. Пасмина врло покретна, на мјесту не сједи.

Сорти

Постоје 3 врсте Минорца пилетине - шпански, немачки патуљак и Британци.

Екстерни опис кокоши шпанске пасмине се не разликује од стандардног скупа карактеристика - црног тела, црвенкасте главе, сјајних минђуша и кљуна.Сорта је добила име због велике сличности са шпанским фламенцо плесачима.Али у домовини ових кокоши готово је нестало.

Други подврста на шпанската кокошка е Голосхеика.Име говори сама за себе - има голи и дуги врат, који је окруњен јарко црвеном главом.Широко је распрострањено уверење да се она појавила током преласка пилића и ћуретине.Ова подврста се лако прилагођава свим условима.

Немачки патуљак Минорка је резултат експеримента.Има малу величину, пилетина тежи 800 г, петао - 1 кг, али то не утиче на квалитет јаја.

Изузетно је ријетко видјети такву пилетину, она се често уклања у декоративне сврхе.Друга сорта је британска пилетина, чије је тело бело са сребрним ефектом, са изузетком жуте главе и кљуна, а зуби на чешљу су веома различити.

Минорца има много сличности са другим пасминама, понекад се могу помијешати с црним Плимоутхроцк пилићима, шпанским бијелим лицем, али ако пажљиво погледате, облик наушница је другачији.Разлике су уочљиве не само код одраслих, већ и код пилића.

Индекс чистоће пасмине је чешаљ: светлији је, што је узорак јаснији.

Употреба

Птице Минорца се узгајају за јаја, али се често добијајуод њих, месо такође има корисна својства, па је пасмина комбинација.

Карактеристике кокоши за производњу минаре за производњу јаја:

 • пијетлови треба да имају масу од 4 кг, слојеве - не мање од 3 кг;
 • птица доноси прва јаја у доби од 5 мјесеци;
 • карактеристично за идеално јаје је бела равна љуска са просечном тежином од 70 г;
 • у једној години можете добити око 200 јаја.

Јаја из шпанске пасмине пилића у великим количинама неће радити, погодна су само за појединачна газдинства.

Захтјеви садржаја

Одрасли пилићи Минорца се често купују. Ово треба урадити на специјализованим местима, пажљиво проверити здравствено стање и спољашње птице.

Уређење задруге

Важно је следити правила за држање кокоши ове пасмине:

 • да се задатак мора загријати, како би се смањила вероватноћа промаје, добро је направити високе склоништа од најмање 75 цм од тла;
 • влажност и недостатак светлости су опасни;
 • стена се слабо подноси и од хладноће и од топлоте, тако да је потребна равнотежа температуре, најпогоднија је од 8 до 10 ° Ц;
 • пјенасти полистирен и минерална вуна су најбољи изолатори за кокошињца;
 • потребна је добра вентилација у кокошињцу;
 • мјесто гдје птице ходају треба бити заштићено од времена;
 • пешачење треба да буде пространо - то ће повећати број јаја;
 • Да би се избегла смрзотина, морске капице треба да се подмажу.

Са десне странеу односу на птице пасмине Минорца, тежина петлова достиже 4 кг, а кокоши 3 кг.

Узгој кокоши је релативно тежак задатак, који захтијева много времена, труда и вјештина, али ће се исплатити стоструко: пилићи ће бити задовољни великим бројем атрактивних јаја најмање 70 г.

Првото сериа может произвести около 180 јајстов. Са добрим садржајем јаја биће током цијеле године, укључујући и зими.

Бело пилеће месо такође има добар укус, намењено је исхрани, то се постиже структуром тела Минорца и правилном исхраном.

Брига за одрасле

Постоји неколико тачака које треба размотрити када се узгаја:

 • птице се плаше људи, па се према њима мора поступати врло пажљиво;
 • да би се добила јаја, потребно је изабрати појединце са јасном бојом перја и канџи;
 • Минорански пилићи су слабо способни да излегну јаја због губитка ове вјештине, не припадају пилићима због посебности њиховог темперамента;
 • кокоши несилице треба држати у топлим просторијама у којима се контролише влажност и одржавати висока температура;
 • у топлом времену, неопходне шетње на свежем ваздуху у ограђеном простору;
 • пилићи треба да имају добру исхрану, која треба да се заснива на целим житарицама, витамини су обавезни;
 • кокоши несилице треба да примају животињске протеине у месу, млечним производима, риби, корисне су мешане хране;
 • За лако варење хране, корисно је додати храну пијеском или ситним шљунком.

Са строгим поштовањем ових захтева, вероватно је да ће птице имати добре карактеристике меса и јаја.Просечан број јаја годишње достигне 200 комада.Повећана количина је под утицајем чистоће пасмине, па је непожељно укрштати се са другим врстама кокоши

Брига о пилићима

Посебну пажњу треба посветити и пилићима, за ово:

 • јаја из којих би се требало извести излегање од особа старих најмање 2 године.Међутим, због недостатка инстинкта за излегање, можда ће бити потребан инкубатор;
 • придржавају се принципа постепеног ширења исхране пилића.Прво, ситно сецкано јаје, затим житарице и мекиње у уситњеном облику, нарибано поврће.Храна би требала бити богата због брзог раста пилића.Може се дати квасац, коштано брашно или разбијене кости;
 • , за даљи узгој треба изабрати мушке пилиће са растом гребена, а женке пилића од 5 до 6 мјесеци са способношћу да полажу јаја.

Захваљујући овим правилима, пилићи се лако прилагођавају околини, стопа преживљавања је висока.