Узгој касних сорти купуса за дуготрајно складиштење Купус

]

Касне сорте белог купуса намењене су искључиво за дугорочно складиштење.А да би се клипови задржали још дуже, потребно је изабрати квалитетно семе, узети у обзир датуме садње и обезбедити потребну негу током култивације.

Колубок купус је касно сорта погодна за узгој у Сибиру

У Сибиру се најбоље сорте белог купуса узгајају уз помоћ садница и саде у отвореном тлу.Дуготрајно складиштење купуса засађено крајем маја.Ствар је у томе да главе са снажнијим кореновим системом могу лако да издрже промене температурних услова, али млади клипови тешко могу да се носе са повратком мраза или чак хладним пуцкетањем.

Многи почетници вртлара су заинтересовани за питање, који је бели купус боље расти?Да ли да преферирам хибриде или касне сорте?Не постоји недвосмислен одговор на ово питање.Свако бира оно што воли више.

Обе касније сорте и хибриди имају одличан укус, имају деликатно бело лишће, и већина их боли добро подноси.

Најбоље касне сорте дугог складиштења

Које су најбоље сорте које треба изабрати?

 • Колобок.Време сазревања 5 месеци.Главе округлог облика, имају густо сусједне листове. Тежина једног поврћа је 4-5 кг. Колобок се складишти месецима и без проблема. Савршено за кисељење, декапирање, боршч и салате.
 • Поклон. Време сазревања 4 месеца. Главе округлог облика, прилично густе. Тежина једне главе је 5 кг. Има одличан укус. Сорта отпорна на болести, чува се дуго времена. Конзумира се свјеже, погодно за кисељење и сољење.
 • Близзард. Сорта је средње зрела, а зрење је 135 дана. Погодан за узгој у Сибиру и на Уралу. Главе средње величине, чија тежина тешко достиже 3 кг. Има изражен укус, листови су чврсто повезани. Купус ове сорте лако толерише промене температурних услова и практично се не претвара у болести. Савршено је погодан за употребу у чистом облику или за сољење.
 • Москва касније. Време зрења 125 дана. Даје веома високу и укусну жетву. Чува се дуго времена. Има одличан укус. Најбоље за кисељење.
 • Амтрак Ф1. Време сазревања 5 месеци. Висок принос, просечна тежина главе 6 кг. Уз правилну негу и правилне услове складиштења може лежати до прољећа. Погодан за сољење, за салате и за кисељење.

Горе наведене најбоље сорте белог купуса се бере крајем октобра.И да би се постигло дуготрајно складиштење, залијевање поврћа мора бити заустављено на неколико седмица.

Купус Амтрак Ф1 има високпринос и дуг рок трајања

Најбоље сорте купуса идеалне за сољење и кисељење

Није ни чудо да се купус сматра оригиналним руским поврћем. Да би га узгајали, није потребно користити ђубрива, не треба много топлоте и способан је да произведе најбољи принос.

Ако намјеравате користити купус за кисељење, онда имајте на уму да су за то прикладне само касне сорте бијелог купуса. Хибриди, средње зрели, рано сазрели, нити за кисање нити за ферментацију апсолутно нису погодни.

Ствар је у томе што је избор купуса обављен на приносу, величини клипа и погодности за сољење.

Менза је највећи хибрид купуса. Свака глава у просеку достиже 9 кг.

За поређење, узимамо горе описану касну сорту касног купуса у Москви. Највећи представници могу достићи масу од 20 кг.

Лате Мосцов Цаббаге - једна од највећих сорти

Хибриди со најбољи избор за складиштење.

Ако је ваш главни циљ дугорочно складиштење купуса, онда су вам потребни хибриди. Важно је купити квалитетно семе. У складишту немају једнаких.Већина хибрида, Крумон или Колобок, није спремна за људску потрошњу након што је жетва убрана.Користе се не раније од 3 месеца након прикупљања. Тек после овог периода, они показују своје невероватне укусне особине.

Још један хибрид идеалан за складиштење је Зимовање 1474. Он се једесамо након 4 месеца након прикупљања. Овај хибрид је најдужи.

Зимно купус 1474, складишчен до 4 месеца

Које су друге сорте савршене за дуготрајно складиштење?

Погодан за дуготрајно складиштење:

 • Сторере Ф1. Ова сорта сазрева само 4,5 месеца након што је посађена на отвореном тлу. Тежина једне главе је око 5 кг. Облик је телесан, лишће се добро уклапа. Чак и након дужег боравка у продавници показује изражен укус. Ова сорта се може користити за кисељење и декапирање.
 • Муксума Ф1. Време сазревања 140 дана. Главе округлог облика, густе, мале тежине до 3 кг. Отпоран је на многе болести и екстремне температуре. Погодан за сољење и кисељење. Рек Ф1. Време сазревања 110 дана. Тежина поврћа је максимално 2 кг. Риаксхен Ф1 се може чувати дуго времена. Купус који се шаље у подрум или под-лог је спреман за 7-8 месеци. Стабљике имају белу и зелену боју.
 • Парадок Ф1. Време сазревања 140 дана. Главна карактеристика ове сорте је да се без проблема складишти до маја. Главе округлог облика, густе. Тежина једног поврћа лако достиже 5 кг. Има укус слатког и нежног купуса.
 • Мехнди Ф1. Једна од каснијих сорти, која је намењена за веома дуго складиштење. Време сазревања клипа 150 дана. Има диван укус, велике сочне бијеле листове. Тежина једног поврћа достиже 6 кг. Савршено за кисељење.
 • Саратога Ф1. Касно сазријевање, вријеме зрења је 150 дана.Даје висок принос, купус је намењен за дуготрајно складиштење. Тежина главе износи 4 кг. Има изражен укус. Ф1 Цоунтер. Време зрења поврћа је 5 месеци. Врло лезхни поглед. Даје велику жетву. Врло укусно. Већ дуго задржава изглед, чак и под неповољним условима складиштења.
 • Сорта касног купуса Фуриос Ф1. Време зрења је 130 дана. Тежина једног поврћа достиже 5 кг. Показује невероватан капацитет складиштења. Отпоран на разне болести. Наноси се свјеже или обрађено. Такође погодан за кисељење.
 • Лангедакер десцема је сорта касног сазревања. Време дозријевања 170 дана. Посађено у априлу, а сакупљено у мају. Главе округлог облика, главе светло зелене. Тежина једне главе достиже 3 кг.
 • Кхарков Винтер. Намењен је касном сазревању. Време зрења усјева 110 дана. Округли облик поврћа је јасно изражен. Тежина главе износи 4 кг. Најбоље одговара за свјежу потрошњу.

Као што се може видјети, постоји велики број сорти и хидрида бијелог купуса, који су намијењени за дугорочно складиштење. Сваки од њих има своје карактеристике, али су сличне. Поред тога, услови складиштења су скоро идентични.

Можете изабрати било коју сорту или хибрид који вам се свиђа и хранит ће вас цијелу зиму, па чак и прољеће.