Узгој кајсије сорти Сибирски Баикалова марелица

Кајсије су непретенциозне у нези, али се обично прилагођавају само условима у јужним регионима, где је врело лето, мало сњежне зиме, кратак пролеће без мраза. Да би узгајали кајсије у северним географским ширинама, научници су донели нове сорте, најтрајније у тешким условима.

Априцот Сибириак Баикалова - труска сорта

Карактеристике сорте

Кашица отпорна на мраз сибирски Бајкалов узгајана је крајем седамдесетих година. Њен творац је научни узгајивач И.Л. Баикал. Да би се добила ова сорта, као полазни материјал узете су биљне врсте на далеком истоку.Отпоран је на оштре зимске мразеве и даје одличне приносе.Али за све његове заслуге, потребна је посебна брига и услови. Опис ове сорте:

  • Ово дрво је ниско дрво са широком круном која се шири. Висина - до 3,5 м, пречник круне - до 4 м.
  • Сибирски Бајкалов скоро да не доноси плодове без страног опрашивања, па је потребно поред њега посадити још једну сорту. Најприкладније - северне сорте кајсије Саиан и Абакан. При опрашивању усева од дрвета може досећи 25 кг.
  • Временски услови утичу на приносе: ако има много снијега зими, биљка се може набрекнути (радијус круне треба очистити, не допуштајући да буде виши од 15 цм), прољетно отапање може изазвати замрзавање бубрега,врела сува летња жетва ће бити ниска. Суша захтијева обилно залијевање. У том случају, покушајте да влажите тло најкасније 2 недеље пре времена сазревања плода, како не бисте наштетили младим процесима.
  • Дрвеће марелице је црвено, равно. Листови су типични за облик дрвета кајсије, непрозирни, јајолики. Обилно залијевање у другој половини љета може активирати њихов раст, али избојци из овога ће бити слаби.
  • Ова сорта почиње да доноси плодове 2-3 године. Цветови су средње величине, бели и ружичасти. На младим изданцима формирају се 3 пупољка - два цвијета, један лист, а за 2-3 године - букети од неколико цвјетова.
  • Воће је издужено, длакаво, наранџасте боје са светлим руменилом на местима осветљеним сунцем. Тежина је 27–35 г. Веома укусна, слатка, месната. Језгро без горчине, јестиво. Зрели крајем јула, повучени плодови се складиште до 2 недеље.
  • Ова кајсија се узгаја за северне регионе. Дебло стабла и коренов систем дрвећа издржавају и најтеже мразеве, смрзнути избојци се брзо обнављају.

Слетање сибирског Бајкалова

Могуће је узгојити ову сорту кајсије калемљењем резања на саднице отпорне на мраз или садњом готове саднице.

У топлијим крајевима, саднице марелице се саде у јесен тако да се почињу развијати у прољеће, али то се не може урадити у сјеверним географским ширинама, јер се тада готово све саднице замрзну. Садња се врши само у пролеће.

Слетање почиње одабиром локације: мора бити заштићено од хладноћевиндс.Место би требало да буде сунчано, налази се на брду, јер у низини се накупља влага и хладан ваздух, што доводи до оштећења бубрега и виприванииа кореновог система.Неколико дрвећа је посађено на удаљености од најмање 4 м једна од друге.

У сјеверним географским ширинама, слој тла храњивих твари је плитак, испод 25 цм, обично је присутан слој глине, који има штетан учинак на коријење дрвећа марелице, будући да почињу трунути.

Стога се у таквим регионима марелице саде на посебно припремљеном брду, које мора бити велико и благо, тако да се коренски систем зими не замрзава.

На месту искрцаја ископана је јама, прекривена плодним земљиштем помијешаним са ђубривом и трулим гнојем.Тада је посађено дрво, обилно залијено и тло око њега је малчано.Неопходно је редовно заливати младунче, нарочито у сувом времену.Гнојива која се примјењују током садње су довољна прије плодног узгоја.Потребно је само повремено ослободити тло поред дрвета и уклонити коров.

У јесен, дебло је омотано тканином, а мраз је прекривен гранама од смреке.У прољеће је потребно све то уклонити на вријеме, а дебло (за старија стабла) обрадити мјешавину гашеног вапна с плавим витриолом.Обрезивање се врши само у љетним мјесецима и врло пажљиво.У прољеће и јесен, мјеста прекида су лошија, а инфекција и штеточине могу продријети кроз њих.

Лапник чува дрво од мраза

Заштита од штеточина

Марелице Сибирска Бајкалова, златна сибирска и друге сорте отпорне на мразоштећени су мољцем, перфорираним мрљама, труљењем плода, монилиозом, стога се током године обављају профилактички третмани ради заштите биљке.Опис метода контроле штеточина:

  • У рано прољеће, круница је попрскана Бордеаук текућином (3%), а затим поново формирањем пупољака са 1% отопином и опет након 10 дана (укупно 4 третмана).
  • У јесен, након пада лишћа, круна се третира карбамидом.Осушени плодови се уклањају, а листови испод стабла се уклањају, земља се ископава и оплоди.

Ако се поштују сви услови за бригу о овој биљци, могуће је скоро сваке године добити обилну жетву великих, лепих, укусних плодова. Многи вртлари су већ процијенили предности сорте сибирског Бајкалова.Савршено је показао своју издржљивост у тешким сибирским условима.