Узгој и збрињавање зечева Дивови Раббитс

Сви смо навикли на чињеницу да су зечеви нешто мало, пахуљасто и слатко. Међутим, у овом тренутку можете наћи много пасмина зечјих дивова. Узгој ових пасмина почео је у западној Европи, ау Русији су се зечеви дивови почели узгајати у послијератном периоду, како би тражили храну.

Зечеви пасмине сиви гигант

Гиганти зеца се разликују и повољно се разликују по карактеристикама као што су брзо размножавање, максимална тежина, велика структура тела и висока одрживост.У овом чланку ћемо вам детаљније рећи о следећим врстама дивовских зечева:

 • Сива;
 • Вхите;
 • Белгијска;
 • Плава;
 • Герман.

Пре него што почнете да проучавате пасмине зечјих дивова, желимо да вам скренемо пажњу на правила за избор пасмине за узгој.

Прије него почнете узгајати одређену расу, одлучите у сврху узгоја: да ли сте заинтересирани за месо кунића, крзно или желите узгајати куниће без посебне намјене, али само за властито задовољство.

Након што одредите шта вам је најзанимљивије, потрошит ћете најкорисније вријеме на читање овог чланка, јер у њему миОбратићемо пажњу на одређене предности одређене врсте зечева.

Фландрски зец пасмине

Сиви џиновски зец

Сиви дивовски зец тежи од 5 до 7,5 кг.и препознао као првог дивовског зеца који је икада узгајан.Предности ове пасмине треба назвати чињеницом да су непретенциозне у њези и чак прелазе тежину од 7 кг.

Име су добили због боје своје боје.

Бели зечји гигант

Бели зечји гигант почео је да се узгаја након сивих зечева, а циљ узгоја ове пасмине био је да се добије мекше месо и квалитетнија вуна.Недостаци ове пасмине су слаба плодност и слаба одрживост.Знамо да су након преласка ове пасмине са чинчилом ријешени многи проблеми, али треба бити опрезан при одабиру бијелих кунића за узгој.

Зец пасмина белих дивова

Белгијски див зец

Овај тип дивова се такође назива "Фландра" по називу локалитета (Фландрија,У Белгији), у којој је изведен.Напомињемо да је ово највећа врста зечева.Фландри требају посебну пажњу и изгледају не мање посебно: разликују се по ушима, која се на крајевима постају сферна.Белгијски зец припада дивовима, јер је много већи од претходних врста.

Њена тежина достиже 12 кг. Понекад чак и више (рекорд у тежини је 25 кг).Тело фландре је дугачко (67 цм), груди су широке, а боја може бити различитих нијанси сиве (од жуте до сиве).

Фландрија много једе и селективно једе. Такође имајте на уму да ће вам требати пространо мјесто за узгој фландрова. Али они ће вам отплатити одличну плодност (од 6-12 кунића за један окрол) и квалитет крзна (крзно је густо, високо и дебело). Осим меса и крзна, кожа фландрије може се користити за опонашање коже вриједнијих животиња, као што су дабар, кенгур, мачка.

Фландрес има разнобојне боје

Блуе Раббит Гиант

Ова врста се назива и бечка, а њени представници су тежине од 3 до 5 кг. Дивови плави зечеви одликују се густим и сивим крзном, а предности су квалитет меса који можете добити, брзи раст и плодност.

Герман Бунни Гиант

Можда се ова врста може сматрати другом по популарности међу узгајивачима кунића, након Белгијанаца. Такође, можете наћи да се називају "Риесен", што је преведено са њемачког, значи див. Тежина ризена може достићи 12 кг, а раст дужине 70 цм, а сада можете пронаћи различите врсте ризена: злато, плаву или белу ризен.

Искусни узгајивачи кунића преферирају ову врсту када учествују на изложбама.

Зајци немејског гиганта

Савети за узгој кунића дивова

Горе поменуте пасмине се јасно разликују од једноставних пасмина кунића и, према томе, захтијевају посебну бригу.Неколико правила ће вам помоћи:

 1. Прије стицања пасмине, то је императивконсултујте се са искусним узгајивачима кунића колико је ова пасмина добро компатибилна са климатском зоном у којој живите. Понекад, након пресељења у другу климатску зону, животиња постаје слабија и не преживљава.
 2. Запамтите да гигантске стијене захтијевају простране кавезе и просторије, и више хране. Међутим, имајте на уму да су, у поређењу са обичним кунићима, мање хирове у бризи и отпорније на живот.
 3. Ове животиње треба да буду у стању да стоје на својим задњим ногама. Држите ћелије високо. Сам кавез треба да буде испуњен нечим меким, попут сламе.
 4. Осигурајте се четком да очешљајте косу и оштре маказе да бисте смањили канџе животиње.
 5. Дајте предност керамици, да бисте у њу ставили храну за вашу животињу, и што је најважније, побрините се да у посуди за воду увијек има воде.
 6. Обуци грудве дрвећа у кавезу, по могућности воћкама, тако да животиња може грицкати кад год то жели.