Узгој грожђа у земљи - сорте, садња, нега

На дацхи се узгаја грожђе због дивног воћа које се користи за производњу вина, као и за директну конзумацију и декоративни тип винове лозе. Пре него што купите, погледајте какве аматерске сорте изгледају тако да можете одлучити о куповини садница и које сорте најбоље одговарају вашој клими. Када и како садити своју башту?

Грожђе не даје само укусне плодове, већ и украсне винове лозе

Сорте грожђа

Лоза је прилично добро узгајана и лако се одржава у земљи. Даје пријатне и укусне плодове за директну конзумацију (десертне сорте), а такође је и добра сировина за производњу вина (десертно-винске сорте). Често је засађена на летњим колибама због чисто декоративних разлога - на планинским брдима, вијугавим дуж пергола или зидова, да формира вртне шупе. За ове сврхе одговарају разним декоративним типовима.

Може се изабрати низ добрих производних врста које производе плодове различитих величина и боја, од бледо зелене, црвено ружичасте до тамно плаве, и,различит укус.Међутим, укус и квалитет нису једини критеријум који се мора узети у обзир приликом избора саднице за ваш проблем.

Па, наша клима није увијек погодна за узгој грожђа због кратког и прилично хладног љета и хладне зиме. Стога, племените сорте које се узгајају у јужној и западној Европи, као и на Криму и Кавказу, нису увек погодне за узгој у средњој стази.

Срећом, хибриди су доступни, са већом отпорношћу на мраз и отпорност на болести. Ако винова лоза не може да обезбеди изузетно топло и скровито место, потребно је изабрати сорту са раним или средње зрелим бобицама. Ово вам омогућава да жетве пре првих јесењих мраза.

Стога, при одабиру сорте за узгој на дацхи, узимају се у обзир слиједеће карактеристике: отпорност на мраз, отпорност на болести као што су пламењача, лисна уши и сива трулица. Вриједи питати сусједе које болести превладавају у вашем подручју, која брига је потребна и обратити посебну пажњу на:

  • отпорност на ове болести;
  • датуми и обиље приноса (избегавање каснијих сорти);
  • принос;
  • величина, укус и употреба воћа.

Није случајно да је квалитет воћа посљедњи на листи, јер ако одаберете опцију са укусним плодовима, али не довољно хладно-отпорним, можда је нећете ни пробати.

Сорта грожђа је одабрана не само по изгледу, већ иу складу саклиматска зона

Где и како садити

Лоза је биљка која воли добру негу и најбоље расте и доноси плодове у медитеранској клими.Да би се постигли задовољавајући резултати када се узгаја у средњој стази, мора обезбиједити одговарајуће услове и бригу.Захтева топла и осунчана места, заштићена од јаких ветрова и хладноће.Осим тога, треба обратити пажњу на мјесто предвиђено за слијетање, није било у подручју такозване "мраз депресије".Најбољи услови за узгој у нашој клими могу да обезбеде трајно склониште у негрејаним стакленицима и тунелима од фолије (за зиму).Под покривачем можете успјешно узгајати десертне врсте од раног до средње касно са отпорношћу на смрзавање више од -14 ° Ц.

Добри услови за узгој су када се винова лоза посади близу јужних и западних зидова зграда.Зидови се загријавају током дана и онда генеришу топлоту ноћу, што узрокује да температура ваздуха на зиду буде неколико степени виша него на отвореном.У многим случајевима, топлота коју дају зидови може неутралисати прољетне мразеве до -5 ° Ц. У топлијим поднебљима, са отпорношћу на мраз од -24 ° Ц до -25 ° Ц, посађено уз зид може се оставити за зиму без склоништа.

У врту или на пољу, где су тежи услови (ниже температуре и јаки ветрови), најбоље је засадити грмље на решетки, оријентисану од севера до југа.

Лоза је везана жицама тако да се грмље може лако прекрити за зиму.Могуће је засадити најотпорније врсте око сјенице која може издржати мраз изнад –27 ° Ц.како садити?

Ако одлучите да засадите грм у земљи, морате одредити колико ћете садити и какве квалитете треба имати.

Сорте десерта су погодне само за прехрану сировом.Имају велике гроздове и бобице, често имају густу, хрскаву кожу.Са њима не можете правити вино, јер има премало киселине и шећера, ау густом хрскавом месу има мало сока.Да би породица од 4-5 људи и њихови гости добили свјеже бобице, довољно је 10-14 грмова неколико сорти.

Универзалне сорте погодне за исхрану људи, за производњу сокова, столних и десертних вина.Често имају велике гроздове, велике бобице са сочном пулпом, а садржај шећера и киселине је близак сортама вина.Сади се на малим парцелама око арбора, дуж зидова, где нема места за садњу других грмова.

Сорте вина обично имају средње или мале сочне бобице.Јагоде имају више шећера и киселина од десертних сорти.Такво грожђе се углавном користи за производњу вина или сока.Јагоде су веома укусне и могу се користити као десерт, ако не ометате тврду коре и пипс.Зрелост се јавља 2-3 недеље пре жетве за вино.

Између четрнаест и петнаестГрмови обогаћени јагодама, засађени дуж жица растегнутих на половима, уз правилну негу, добијају око 35 литара бобица.

Сорте виновега грожђа дају мале бобице богатог укуса

Хов то плант

Виноградарство је најуспјешније тамо гдје има пуно сунца, топло и тихо, мјесто је заштићено од хладних зимских вјетрова. Потребе тла нису велике, али преферирају лагана тла, са хумусом и пХ од 6,5 до 7,0.

Приликом садње винове лозе треба имати на уму да корени биљке могу издржати температуре до -8 - -12 ° Ц, док је удио тла знатно мањи. Оптимални услови за развој корена у нашој клими превладавају на дубини од 25 до 35 цм, а дубина је довољна да их заштити од мраза током зимске снијег. Грмље које су засађене премало замрзне, а оне које су посађене превише дубоко расту лоше.

Размак изме роу редова мијешаних и нових сорти грмља треба да буде:

  1. За десертне сорте на сиромашнијим тлима - 120 цм, на плодним тлима - 140
  2. За сорте вина, на сиромашним тлима - 110 цм, на плодној - 120 цм.

Ако се биљке узгајају уз зид, онда их треба засадити на удаљености од 30 цм од зида и на удаљености од око 1 м једна од друге. Најбоље је мјесто слијетања поставити на зид оријентиран према југу, југозападу или југоистоку. Добро је посадити у посебно ископану рупу пречника од 40 до 50 цм и дубине од 15 цм. У дну посуде ископана је рупа,прилагођен облику корена, у који је постављена садница. Садња винове лозе у "здјелу" чини је залијепљеном и лаганом његом и штити биљку од зимских мраза. У наредним годинама, са порастом винове лозе, "чаша" је постепено била испуњена земљом. Тако ће се подземни дио стабљике налазити релативно дубоко у тлу, што ће довести до повећања његове отпорности на смрзавање.

Избегавајте садњу винове лозе на веома тешким и глиненим тлима. Ако је потребно, помешајте га са песком и органским материјалом (компост). Ако је тло у вашем врту веома лагано, пешчано и сиромашно, додајте компост или стајњак, али немојте претјеривати. Прекомерно ђубриво ће довести до снажног раста винове лозе и слабе плодности. У јесен немојте додавати много стајњака, јер додавање додатног дела азота током овог периода стимулише раст грмља, одлажући транзицију биљке у мировању, и биће тешко да преживи зими.

Врло пажљиво уклањајте саднице из контејнера, како не бисте оштетили њихове корене и ставили их у припремљене рупе са целим комадима земље. Затим испуните рупу земљом. После садње биљка обилно вода.

Прије почетка зиме, саднице се скраћују за 2 до 3 ока (због јачања њиховог коријенског система, јаче стабљике ће расти у наредној сезони). Поспите око биљака да бисте заштитили базу изданака и корена од смрзавања.

Растојање између грмова грожђа не би требало да буде веће од једног и по метра

Микориза за винову лозу

Шта још може да се уради да би се олакшало прихватање после садње и да би се добиле лепе, обилато плодоносне грмове?Како су недавне студије показале да вино брзо расте, позитивно реагује на употребу микоризног инокулума.

Прва опажања и мјерења показују добар одговор на лијек, јер након неколико мјесеци, након примјене, дошло је до повећања приноса за 25%, повећања садржаја шећера за 12%, изданци су смањени и изједначени.Микориза је претходно била препоручена за велике пољопривредне плантаже, а сада је доступна у малим паковањима за употребу у малим летњим кућама.

Микориза побољшава здравље, снагу, раст и повећава принос биљака, што је добро познато власницима азалеја, рододендрона и боровница.

Свако ко користи микоризу у виноградарству може се ослонити на здравије и укусније плодове?Да би се одговорило на ово питање, потребно је вратити се природи - шта је микориза за биљку и зашто је она потребна.Већина биљака које живе на Земљи старије од 400 милиона година коегзистирају у симбиози са гљивицама које производе микоризу.Реч тачно одражава суштину ове симбиозе и преводи се као "на смрт и живот", што значи да ако је време успостављене симбиозе микоризе завршено, онда биљка умире.

Честа је "ендомикориза", која се налази у зељастим биљкама, као и "ектомикориза", у многим листопадним стаблима игрмље.Генетски зрела ендомикориза, мање ефикасна у дејству симбиозе, имају мањи распон мицелија и мање утичу на принос.Ефекат ектомикоризе има већи утицај на раст биљака.Побољшава проток воде и минерала, апсорбује се продирањем у тло ефикасније до коријенских длачица, танких и дебелих, што утиче на свеукупно стање и принос.

Компаративна схема: на левој страни коренов систем биљке без микоризе, са десне стране - корени биљке са микоризом

Припрема земљишта

Припремите земљиште у близини куће илиу земљи се још увијек може, само лопата.Једноставан и ефикасан начин припреме тла за садњу је копање бразда од најмање 60 цм и дубине од 70 цм дуж цијеле дужине реда.Када постоји само један грм, рупа треба да буде 70 к 70 к 70 цм, а када се сади близу зида, треба имати на уму да центар жлеба треба да излази 20-30 цм испод крова тако да тло није суво и да нема потребе за водом.са падавинама.На дну рова ископано је 20 цм двогодишњег стајњака.Свежи стајњак садржи превише азота, а процеси распадања покрећу кретање земље у рову, што може узроковати оштећење коријена младих биљака у првој години након садње.Стајњак се може замијенити добро ферментираним компостом.

Стајњак или компост треба посути слојем земље који је богат хумусом, тако да има мјеста за жлијеб или рупу дубине 15 цм.

Лоза не воли кисела тла.У баштама и на локалитетима је благо кисела.Тобиљка је добро развијена закисељена земља мора бити неутрализована.У свјеже ископану јаму или ров на једном грму, улијте шаку креде (по могућности чисту боју без додатка љепила).Боја креде не садржи нечистоће и не оштећује корење, као вапно, а истовремено брзо делује.Тек након тога могуће је садити биљке у припремљеним бунарима.

Стајњак је неопходно ђубриво за грожђе

Садња - саднице у лонцима

Пажљиво извадите грм из лонца да не оштетите грудвицу,формиране од земље и корена.Садница се сади у удубљењу направљеном у земљишту заједно са земљом у саксији. Биљка је посута земљом како би се покрио најдебљи део сечења (онај од кога је почео да расте) и све до нове клице.Након што је корен покривен земљом, требало би да буде приближно 15 цм више јама.Засићене биљке заливене.

Подршка

Лоза расте и развија се чак и када се не чува, али остављање чини биљку здравијом и повећава принос.Једноставна позиција од два метра ће пружити подршку.Такође може да подржи ограду, сенке или жице.Када се лоза окрене око њих, она ће расти у правом смеру и плодови ће бити виши од нивоа тла.

Да би се грожђе правилно узгајало, потребна им је подршка

Ђубриво

Нове винове лозе су потребне азотом богата ђубрива, која су уведена две недеље после садње.Зреле биљке захтевају мање ђубрива.Превише ђубриваЗреле биљке могу довести до повећања бујног зеленила и мале количине воћа. Ако тестови показују недостатак калијума и фосфора у земљишту, морате додати ове састојке.

Избегавајте ђубрива која садрже хербициде јер узрокују оштећење биљака и могу одложити зрење и лоше плодоносност до три године.

Заливање

Свакодневно заливање младих винове лозе обезбеђује потребну влажност у првој фази живота. Старијим биљкама је потребна вода само неколико пута недељно, са изузетком топлих и сувих дана. Када температура расте, потребно је да наставите свакодневно заливање. Велика количина воде помаже коријењу да буде јака и еластична, пружа изливену и сочну сунчану бобицу.

Тримминг

Лоза добро расте у првој години живота и не захтијева резидбу, али постаје неопходна у другој години. Обрезивање слабих гранчица доноси више воћа. Обрезивање зими доприноси богатој жетви. Снажно резање повећава производњу воћа.

Заштита

Фунгициди штите биљку од гљива. Мреже изнад ње штите плод од оштећења или уништавања птица. Уклањање опалог лишћа смањује број штеточина и ризик од трулежи коријена.

Припрема за зиму

Већина племенитих сорти је осетљива на мраз, посебно мраз. Стога, прије почетка зиме и првог мраза, потребно је очистити земљу од лишћа и остатака избојака, као ирастргане лишће које нису сами уништили.Напуните рупу кором или земљом, формирајући хумак од око 5-10 цм. Што је већи, то боље. Гомила ће штитити биљке од поплава током зимског одмрзавања и мраза.Вино би такође требало прекрити гранчицама смреке, које ће зими задржати снег и заштитити садњу од мишева и других глодара.