Узгој грожђа кроз садњу резница за саднице

Изборместо и датум садње, као и тајминг, има значајан утицај на укорјењивање и раст лозе, може убрзати или одложити улазак лозе у фазу плодоношења.

Резанице грожђа са коријењем

У зависности од квалитета материјала добијеног за садњу, као и од спољних фактора, изабрати најпогоднији и прихватљивији начин садње грожђа.Једногодишње и двогодишње биљке, резнице, све имају своје предности и недостатке, а принос будућег винограда директно зависи од тога како и када засадити резнице на садницама.

Припрема резница за садњу

У аматерском виноградарству користе вегетативне методе размножавања грожђа и гаје се сечењем, јер семе не даје карактеристике родитељске сорте.Најбољи резултати се добијају репродукцијом грожђа путем слојева,резнице и калемљење дрвених стабљика. Узгој садница из резница, узгајивачи чувају цијелу годину.

Првом жетвом млади ће виногради одушевити у једној години, а не у четвртом, како пише у књигама!

Припрема резања за навијање

Грожђе је култура која се шири резницама. Вегетативно размножавање није проблем ако знате његове биолошке карактеристике и када се припремају резнице и како их припремити за садњу. Припрема за садњу садница почиње у јесен и састоји се од таквих фаза.

 • Набавка резница.
 • Припрема за слетање.
 • Провјера стања садног материјала.
 • Набавка спремника за слетање.
 • Тло.
 • Вакинг.
 • Слетање.

Нумби резнице у расаднику

Само изданци винове лозе погодни су за садњу резница. Од сорти отпорних на мраз, резнице се бере зими, у фебруару или марту, а од осетљивих - крајем новембра. Свака стабљика треба да има минимални пречник од 6 мм и најмање две шпијунке, али је боље за укорјењивање изданка од 3-4 шпијунке, 2 интернодија и дужине од 25-30 цм.

Сортирање резница пре складиштења

Приликом садње, морате се побринути да прецизно разликујете горњи дио резања од доњег. У ту сврху направите коси рез у горњем делу лозе и окомито на стабљику стабла испод.

Горњи рез, направите растојање од 1,5 цм изнад горњег ока и доњи рездиректно испод чвора, не остављајући ни један милиметарски интернод.Ово је веома важна ствар!Корени на шиљку се формирају због камбија - образовног биљног ткива, а његово на лози је довољно само на дијафрагми чворова.Због тога је доњи рез неопходан да би се открила дијафрагма.

Исправан рез изнад бубрега

Ако су интернодије кратке, младунци се режу у 4-6 очију, дужина резања треба да буде унутар 25-30Приликом резања чубукова, обавезно затворите доњу шпијунку, а такође и помоћу ножа или сектора на пету, направите бочне резове - бразде.Операција доприноси бољем укорјењивању резница.

Припремљене саднице треба снопити и послати зими у хладни подрум.

Складиштење у подруму у пиљевини

Али прије тога гроздове резница грожђа треба натопити 2-3 дана у води.Након процеса намакања, регулатор раста.Ово је прилично ефикасан начин да брзо добијете корене.Ефективни су били: хетероаукин, цхаркор, рхино, фурмар.Потопљен у корењу 12-16 сати.Рјешење освајача мора покрити резнице 2-3 цм, а неки вртлари аматери у ту сврху користе натријум хумат и мед.

Опција - складиштење у флашама у фрижидеру

Укоричене резнице треба да буду у влажном песку, покривајући их доњим врхом биљке.Можете их закопати иу башти, на дубини од 20-30 цм.

Саднице зими ће захтијевати заштиту од смрзавања, па ће их посути тресетом, осушити.стерилни песак или пиљевина.

У априлу морају бити засађене младе лозе на креветима. Површина земљишта мора бити очишћена од корова и оплођена гнојем или компостом у количини од 4 кг по квадратном метру (2 недеље пре садње).

Сијете младе резнице на удаљености од 20 цм једна од друге и тако да су само горњи пупољци изнад тла.

Коренье резина в тла

Вински коријени се врло лако укоријењују. Већ у јесен наредне године моћи ће се почети са пресађивањем младих људи из школе грожђа или пластичних боца на стално мјесто.

Млади изданци се секу преко другог ока и покрију земљом да би се смањио ризик од сушења. Ако током вегетације мале лозе нису почеле да производе лишће, смањите их на 1-2 изданка и оставите на истом месту током следеће зиме, скривајући се од мраза.

Воодизатион оф цуттингс ат хоме

У областима где јаки мразеви не дозвољавају да се саднице остављају за укопавање у башти за зиму, обавља се операција за корење куће, у контејнерима од једне литре или пластичним боцама испод воде.

Урезивање резница у чашама

Крајем фебруара, резнице се узимају из подрума и пресађују у појединачне контејнере. Тло за брзо укорјењивање припрема се од хумуса помијешаног са закисељеним тресетом, сухим пијеском и стајњаком. Коријени почињу да се активно развијају на температури од 24-26 ° Ц. Посуде се налазе у топлој, добро осветљеној соби.

Да би се избегло исушивање,избочени делови биљака изнад земље заштићени су парафином.

Чим се пупољци почну отварати и појављују се прве гране, резнице заједно са земљом се пресађују у земљу.У тлу се формира жлебасти жлеб и млада, укорењена сеча се спушта на дно.Доњи део је густо попрскан земљом, а прсти лагано притиснути уз дебло, тако да је садница формирала јаке подземне стабљике.

Намакање резница прије садње

Можете користити најбржи начин укорјењивања резница.Прикупљена грана винове лозе сече на кратке резнице - 1 цм испод шпијунке и 2 цм изнад шпијунке и урони у топлу воду 24 сата, а затим се посади у плитку посуду напуњену песком и стави у мултипликатор (температура 25-30 ° Ц).Пазите да се подлога не осуши.

Растопљена вода се узима за намакање

Чим саднице почну да ослобађају корење, саднице се преносе у добро осветљену собу са температуром од 20 ° Ц.]

Килчване - важан процес укорењивања

Интересантна агроиндустријска техника која промовише укорјењивање и повећање продуктивности садног материјала - је килцхевание.

Инхибирајући развој бубрега, убрзава се развој кореновог система.После садње резања у земљу, пупољци брзо набрекну и процветају.То се постиже кроз посебне температурне услове (контраст између обрезаних крајева).

Килцхевание резнице у пиљевини

Након намакања у води ирегулатор раста, снопови резница се стављају у хладни доњи део стаклене баште, савршено поравнавају површину пете греде. Резнице треба да буду строго вертикалне. Ојачајте снопове, истисните их заједно и напуните црну земљу дебљином од 5 мм у простор између њих, збијте је и навлажите. Покријте стакленим рамом и пластичном фолијом.

Килцхевание грожђа се производи у априлу, када је сунце већ високо и ефекат стаклене баште је висок, температура у пети коцки је око 24-28 степени.

\ т

Калус и корени на резини грозда

Упркос чињеници да су ноћи хладне, склониште чува топлоту. У току 3-4 недеље долази до одлива хранљивих материја у чепове до пета. Они производе ткиво калуса - рана, из којег касније расту корени.

Очи у горњем дијелу чубука су у мировању, јер је температура у дубини стаклене рупе много нижа него на површини, гдје се налазе пете. Прокилцхеванние резнице допиру из подножја прије садње. Након килцхеванииа резнице су посађене у грожђу схколку, и они имају своје коријене узети воду и храњиве твари. У школке почињу да се развијају вегетативне очи, од којих расту клице.

Укорење у води - видљив је зелени камбиј

Саднице које се припремају на сличан начин добро су утврђене у земљишту, чак и такве хировите сорте као што су Саперави, Фестивал и друге. Високопродуктивност се постиже углавном због сопствених резница коријена. За разлику од залиха на залихама, резнице пружају стварну и независну исхрану младим биљкама.

Размножавање биљака винове лозе резницама је најкорисније не само у домаћинствима, већ иу индустријским размјерима.

Овај метод килцхеваниа је прихватљив само ако има много резница - хиљаде. А ако их имате само десет? У овом случају, кућни подхват је добро прилагођен, као што следи.

Корневин стимулира формирање корена

Хоме Килцхеватор

Прекријте зидове кутије шперплоче пјеном. Ставиће се стара дрвена кутија, у коју се убацује гомила петељки са петама. Бубуљица око чубука се пуни материјалом за заптивање - перлитом или пиљевином четинарских стабала. Гомилати слој чернозема на петама: добро упија топлотну енергију, а доњи део резница се добро загрева. Извор топлоте је сијалица која се укључује и искључује помоћу термалног релеја, чији је сензор уграђен напољу. Температура у слоју тла треба да буде у распону од 18-22 степена. Уместо тога, ово је најтежа и најскупља фаза мењача кобилице. Али ако говоримо о веома вредним сортама грожђа, игра је вредна свеће. Таква машина за сакупљање треба да буде инсталирана у подруму: постоји константно ниска температура, која не дозвољава очима да се развију у горњем делу младунаца.

ДомКилцхеватор - вађење садница

Резнице грожђа могу бити укоријењене без изгарања. Садња се врши у исто време када и кромпир тако да је температура у земљишту око 10 степени на дубини од 10 цм.

Репродукција на кинеском

Најлакши начин за размножавање младих винове лозе од раног прољећа до касне јесени је "кинески".

 1. Из мајчинских грана, одаберите једну од најдужих и закопану у земљу до дубине од 4-5 цм.
 2. Током вегетације у близини, растопити тло и уклонити коров.
 3. Ускоро ће из земље изаћи млади раст.
 4. Када сви листови падну са винове лозе, млади изданци се одсецају од матичне биљке и раздвајају на одвојене саднице, које се пресађују на стално место.

Цхинесе Метход - Роотинг Лаиеринг

Пинпоинтс - Зашто?

У аматерском виноградарству, присцхецх се може обавити резањем вриједне лозе у мање вриједну стоку. Њихове зелене избојке користе као подлогу. На једном грму можете посадити неколико резница различитих сорти. Запамтите да правилно проведени присцхев, повећава отпорност племенитих трсова на болести и штеточине.

Грозда грожђа у стари бол

Највредније сорте грожђа, које се најбоље размножавају клипингом:

Бело грожђе

 • Бианка - средња - рана сорта, отпорна на мраз и гљивичне болести;
 • Иза - десертна сорта са средњим до јакимраст;
 • Реформа - рана сорта, отпорна на мраз и погодна за производњу вина;
 • Рефрен - висока сорта десерта, плодна;
 • Химрод је једна од сорти без сјемена, расте врло брзо и отпорна је на мраз.

Тамно грожђе

 • Алдент је сорта касног десерта, високо приносна, коју карактерише снажан раст и отпорност на мраз;
 • Алвоод је сорта са високим приносом касног десерта.Отпоран на штеточине, болести и значајне температурне промјене;
 • Каскада је врста раног сазревања, коју карактерише отпорност на гљивичне болести.Прави изврсно вино;
 • Сцхуилер - се одликује снажним растом.Грожђе раног сазревања, подложно пепелници;
 • "Цанадице" - десерт без семе.

Кореновање резница у пиљевини

Приањање за грање

Скупити резнице из сорти винове лозе које желите размножити у јесен.Држите их у сувом и хладном подруму док не дође прољеће.Тада се стабљике дијеле на мање фрагменте, тако да свака има најмање једну шпијунку.Након 2-4 сата, након намакања у препарату Хиносол 0,5%, Фундазол 0, 1% и Торсин 0, 1%, ставите их у сухе пластичне врећице које чувате у хладњаку на температури од 2-4 ° Ц.

Присцхепи се одржава од 15. маја до 10. јуна - када је дебљина грана једнака пречнику дрвенастих стабљика.

Инокулација на грани у лето

Пре присцхепсами, потребно је да се секције намакају у мекој води 12 сати.Затим их обрежите директно испред доњих пупова.Доњи делови су формирани у облику дугуљастог клина, а горњи делови су 1,5-2 цм изнад пупољака.

Одрежите грану до првог или другог чвора на листу.Затим изрежите побјећи дуж средине.Убаците рез у отвор и омотајте место за вакцинацију филмом, испуштајући само горњи бубрег племените сорте.

Избор места за садњу садница резница

За узгој грожђа препоручују се благи падини са јужне или југозападне стране, у случају раног зрења грожђа, могу се садити на југоистоку.Мразеви и јаки ледени ветрови са севера и североистока неће бити тако страшни за саднице.Највећи приноси и укусна бобица се добијају када је земља топла и влажна, али не на мочварама и глини.Ниво подземних вода треба одржавати до 1,5 м испод површине тла.

Припрема јаме за грожђе

Грожђе такође преферира земљу са одговарајућом киселошћу, неутралним пХ (пХ 6,5-7, 5),Док хибриди добро расту на супстратима са благо киселим (пХ 5.5-6.0).

Време сађења

Лозе, са корењем на земљи, препоручује се да се сади у пролеће, крајем априла или почетком маја.Укоријењене резнице могу се купити у лонцима.Ако су и даље без лишћа, онда је боље да их посадите у земљу са групом земље у марту или априлу.

Приликом одабира датума садње потребно је размотрити врсту тла у вашем врту - на лакшим тлима, саднице се могу садити у јесен, а гдје је тловлажан и тежак, боље је посадити у пролеће.

Набавка садница

Када купујете биљке у лонцима, треба да изаберете само оне чија је дужина главног стабљике већ потпуно укочена (или половина) и достиже 70 цм дужине.најмање 5 мм, а пола дужине - 4 мм.Саднице винове лозе са таквим карактеристикама су веома вредне, добро су укорењене.

Плодови семенки за продају

Припрема локације

Место за пролећну садњу припрема се у јесен.Неопходно је темељно очистити земљу од корова, попустити, у случају високе киселости, додати креч (3 кг ЦаО по 10 м2).После две недеље, пожељно је да се земљиште меша са ђубривима: суви стајњак (8-10 кг /10 м2) или компост (10-15 кг /10 м2).Непосредно пре засађивања резница у пролеће, земља се мора поново ослободити.

Постављање саднице треба да буде са дубином

Дубина и ширина садње

Младе саднице винове лозе су засађене на удаљености од 1,0—1,5х2.0—3.0 м, на удаљености од најмање 70 цм од ограде или зида зграде.Ако се посади неколико резница, распоредите их у низу дуж осовине север-југ, тако да свако добије равномерно осветљење.Препоручена дубина рупа је 20-40 цм, у зависности од типа саднице и сабијања земљишта.Дубока садња доприноси здрављу грожђа, мање је погођена сушом и мразом.Резнице у саксији треба засадити дубље од отворених биљки, јер се оне само формирајуроот нецк.

Затамњена садница ће је спасити од опекотина

У узорцима графта, присцхепа би требало да се налази изнад површине земље.

Техника садње

Пре постављања стабљике у земљу, мора бити натопљена у блатном купатилу десет сати. Ископајте рупу, сипајте груби шљунак како бисте обезбедили дренажу, и поставите клин од 2 м. Главну стабљику саднице изрежите на висину од 2-3 оцела. Након попуњавања 2/3 рупе земљом, залијте сваку биљку са 5-7 литара воде. Затим попуните остатак земље и украсите насип у близини дебла до горњег стабљике пупољака да бисте заштитили скраћене израслине од директне сунчеве светлости. Техника засађивања резница из лонаца је слична, међутим, младица се не смањује тако немилосрдно (до 2–3 цм изнад тла).