Узгој грожђа Кесха

Биљне културе су широко распрострањенене само у јужним регионима.Вртлари се баве његовим узгојем у различитим климатским зонама.Кесх грожђе заузима посебно мјесто међу сортним усевима због бројних позитивних својстава.

Историја оплемењивања

Узгој грожђа постаје све популарнији.А захваљујући напорном раду научника на хортикултурним тржиштима, појављују се нове сорте, прилагођене за узгој у различитим регионима земље.Кесха је једна од сортних биљака, која је у кратком времену стекла много обожаватеља међу виноградарима.

Култура се први пут појавила на Кубанима.Научници се баве узгојем нових хибридних сорти грожђа које су најпогодније за узгој у регионима са тешким и тешким климатским условима.

Грожђе Кесха је постало хибрид из молдавске сортне културе Вхите Беаути анд Делигхт, претходно узгојеноу истом институту.Кесха је комбиновао позитивне особине оба родитеља и за кратко вријеме постао је масовно растао у многим дијеловима земље.

Грожђе је почело да се активно користи за стварање варијетета са сличним именом и због тога се често јављају неспоразуми.На основу тога су узгајане сорте као што су Кесха 1 и 2. Први се назива Талисман или Супер Кесха, а други се зове Златогор, Мусцат Кесха.

Предности и недостаци

Кесха се односи на сточне хибридне сорте и има одређене предности.

​​

 1. Термин сазревања воћа је 120-130 дана.
 2. Жбун карактерише снажан и брз раст и развој.
 3. Биљка биљака сазрева скоро истовремено, масовно.
 4. Цветови грожђа су бисексуални, тако да нема проблема са опрашивањем.
 5. Кластери су велики, конусни или цилиндрични, имају одличне естетске и тржишне квалитете.
 6. Висок принос.
 7. Хибридна сорта грожђа се одликује високим укусним својствима, што стручњаци процјењују на 8 бодова на скали од 10.
 8. Незахтеван у нези и култивацији, отпоран на зиму, може издржати температуре од -25 ° Ц.То вам омогућава да га узгајате у северним регионима.Стварање оптималних услова за усев омогућиће добру бербу одабраних, великих плодова сваке године.
 9. Релативно отпоран на болести.

Међу главним недостацима сортеКесх додељује следеће:

 • велики број грожђа на биљци изазива брушење - руке ће бити мале величине и мале тежине;
 • вишак азотних супстанци у земљишту доводи до смрти културе.

Посебне карактеристике

Кесху карактерише брзи раст, развија се брзо и почиње плодоносити 4-5 година након садње.

Опис сорти сорти грожђа: њихов облик је коничан или цилиндричан, није уредан, али привлачан. Просечна тежина једне гомиле је 1 кг. Нога гомиле грожђа добро је причвршћена за изданке винове лозе због своје дужине.

Воће

Јагоде се стављају на грану структурирану, лабаво, која се одликује великом величином и овалним обликом са крем-белом кожом. Важно је узети у обзир да се плодови формирају на готово свим изданцима, тако да се њихов вишак временом уклања. Да би се добио квалитетан усев, препоручује се да се на једну грану не остави више од 3 кластера.

Воће има густо прозирно месо, слатко-киселог, богатог укуса.Може се користити свјеже, а погодан је и за дуготрајно складиштење и транспорт.

Продуктивност

Кесха се етаблирала као високородна сорта. Стварањем повољних услова за његов раст могуће је добити обилне приносе квалитетних плодова годишње. Култура је самопратујућа, тако да је број јајника велик и захтева благовремену резидбу.

Број кластера којиспособан да се формира на једној лози одговара старости саме биљке.

Након што је посадио сортни усев на старом схтамбу, први усев се може добити већ за 2-3 године, док током нормалне садње грожђе почиње да доноси плодове у петој години.

Врсте

На основу сорте грожђа Кесха, створено је још неколико сортних култура које имају побољшане карактеристике. Међу њима се истичу:

 • грожђе Кесха 1 (Талисман);
 • Кесха 2 (Мушкат Кесха, Златогор)

Кесха 1 или Талисман

Једно од првих места у укусу и количини жетве је талисманско грожђе. Кесха 1 је познат по својим особинама.
 1. Период сазревања плодова културе је 120-130 дана.
 2. Талисман сорте је самозапрашен, масиван.
 3. Облик кластера је овално-конични, густина је мала. Тежина је импресивна, уз правилну негу до 2 кг.
 4. Плодови сорте грожђа Кесха Талисман су велике величине, са црвеном нијансом и јантарном језгром.
 5. Принос изданака је висок, бобице, без пада, могу дуго остати на лози. Плодови разреда који се добро транспортују, имају атрактиван изглед, поседују префињени укус.
 6. Талисман има повећан имунитет против штеточина и болести и описује се као сорта отпорна на мраз.

Златогор

Грожђе Кесх 2 је резултат преласка Талисмана са Кишмишом и комбиновањем њихпозитивне особине.Међу главним предностима сорте су:

 • зрење грожђа је раније од сродних сорти и износи 105-115 дана;
 • Грозд грожђа Кесха 2 је велик, густ и може достићи 1,5 кг;
 • култура винове лозе је јака, издржљива;
 • Грожђе може издржати болести и штеточине, отпорно на мраз;
 • бобице великих димензија, са танком кожом, светло јантарне боје, укус плодова је слатко, са приметним опипљивим окусом мушкатног орашчића, за који се ово грожђе зове Кесха Мусцат.

Садња биљних сорти

Кесха захтева придржавање одређених правила за садњу.То ће омогућити култури да се брзо прилагоди новим условима и постане здрав, одржив, квалитетан грм.

Време за садњу

За узгој сорте грожђа Кесха, препоручује се засађивање усева у пролеће или јесен.Треба се фокусирати на климатску зону и временске услове у региону.

Пролећна садња грожђа Кесха треба да се спроведе након што је прошла опасност од ноћног мраза.Температура ваздуха током сетве треба да буде најмање + 15 ° Ц.Исту температуру треба посматрати у јесенској садњи грожђа.

Постоје два начина да се узгаја Кесха сорта:

 • уз помоћ садница;
 • калемљењем биљке на стоку одраслог грожђа.

На основу описа сорте грожђа Кесх, познато је да други метод можевежбање током вегетације биљке.

Препоруке

Да би се младунче брзо прилагодило новим условима, препоручује се придржавање одређених правила.

 1. Отвор за садњу биљке треба направити унапријед.На његовом дну можете положити слој плодног тла или иструнути хумус.
 2. Препоручује се узгајање висококвалитетног усјева на плодној, черноземској земљи која је умјерено влажна.Вишак влаге у земљишту може довести до брзог пропадања кореновог система саднице грожђа, ширења вирусних, бактеријских болести у њему и, као посљедице, смрти.
 3. Место за слијетање треба бити добро освијетљено сунчевом свјетлошћу, стога се препоручује да се винова лоза постави на јужну страну окућнице.
 4. Ако планирате да засадите не један, већ неколико грмља, удаљеност између њих треба да буде најмање 1 м.Дубина рупе мора бити таква да врат коријена мора бити изнад површине тла.
 5. За пуњење јаме земљом можете користити мешавину минералних ђубрива.Ова култура не толерише вишак азота у земљишту.
 6. Након што је заспао са земљом, потребно је обилно залити биљку.Важно је узети у обзир влагу самог тла.
 7. Млада је везана за подршку која се налази у близини.
 8. Садња грожђа у јесен укључује веатхеризацију младе биљке испредзимски период.

Правила неге

Сорте грожђа су релативно незахвалне у својој бризи, али придржавање основних пољопривредних пракси ће пружити прилику за добијање обилне жетве.

Заливање

Влажење земљишта око грожђа Кесх требало би да буде умерено, у зависности од временских услова.Недостатак или, обрнуто, вишак влаге у земљишту директно утиче на квалитет и количину плодова усева.

Са умереном климом и довољном количином кише, препоручује се заливање грожђа 2 пута током целе вегетације: пре цветања биљке и након ње.Код екстремне врућине, препоручује се наводњавање вањског дијела културе.

С превеликом количином влаге, узгајивачи праве дренажне системе близу грмља.На тај начин вишак воде може да се излије без наношења трупа кореновог система.

Да не би задржали влажност у земљишту дуже, већ и да је оплодили, заштитили од зимског замрзавања, извршите малчирање око грма на удаљености од 1 м од њега.У ту сврху користи се труло хумус, отпало лишће.

Чишћење и прорјеђивање

Редовно чишћење сорте Кесх грожђа од неплодних изданака и вишка лишћа ће омогућити да кластери расту, развијају се и сазријевају у пуној снази.

 1. Ако се на виновој лози развила дуга витица која нема бубрег, треба је уклонити.Временом ће се појавити бубрег уместо резања.После тога треба да је гледате - ако се поново пријавите на овом месту.витица се појавила без цвасти на њој, ова грана грожђа неће доносити плодове, боље је да је потпуно уклони.
 2. На овом месту ће се појавити 3-5 младих грана, од којих ће неке бити плодне. Остатак треба уклонити.

Густина грожђа не дозвољава да се плод развија и расте. Препоручује се редовно систематско чишћење сортне културе.

Везивање

Кесх грожђе треба везати из неколико разлога.

  Сортна култура се одликује обилним листовима и великим бројем плодова. Сазревају, расту и расту. Везујући грм, олакшавамо његов раст и спречавамо механичка оштећења, која могу бити последица обилне количине зрења.
 1. Лакше је бринути се за везани грм, прскати његов земаљски дио током периода топлоте и сазревања воћа.
 2. Са значајним мразом таква култура је лакше загрејати, стварајући услове у близини стакленика.

Зимовање

Младе младице и само калемљене резнице у првој години живота су прилично осјетљиве на мраз. Проводити загријавање сортних култура са сламом, сијеном, лишћем итд. Након постављања материјала за загријавање око дебла, они стављају нешто теже на врх - слој земље, даске, итд.

Храњење и превенција болести

Сорта треба периодично хранити. Мулсулисани грмови сами добијају органско ђубриво, дакле додатноПрепоручује се депоновање само фосфорно-калијумових минерала под штамбом.Важно је запамтити да је грожђе осетљиво на вишак азота у земљишту, што може оштетити систем корена биљке и довести до његове смрти.

Једна од варијанти замки за осе

Вирусне, бактеријске и гљивичне болести се разликују међу болестима које грожђе може подврћи ако не прате основне пољопривредне праксе.

Превентивна мера против штеточина и болести грожђа грожђа је да се третирају са Бордеаук мешавином.Да бисте то урадили, користите 1% раствор, који се распршује на спољне делове биљке.

Хибридна сорта грожђа Кесха комбинује најпозитивније квалитете, тако да ужива велики успјех међу виноградарима из различитих земаља и климатских зона.