Узгој грожђа

Вишегодишњакултура, грожђе, има одређени животни циклус током цијеле године, у којем је период од неколико фаза његовог развоја од посебне важности.Овај дио циклуса носи назив вегетације грожђа.Појединачна је за сваку сорту дрвених пластичних лијана у одређеном региону, у великој мери зависи од климатских карактеристика подручја, стања и састава земљишта, метеоролошких услова.

Вегетација грожђа има своје карактеристике за сваку сорту и климатски регион

Вегетација вегетације, њене карактеристике

Термини првих знакова буђења и развоја грожђалоза у умјереним климатским увјетима, пада у прољеће, љето, неке јесенске дане прије почетка стабилног хладног времена.

Развијање винограда у пољопривредној технологији има шест фаза. За одређене климатске услове овај процес има своје карактеристике са очувањем низа вегетацијских стадијума.

Време буђења винове лозе

Прва фаза је повезана са почетком кретања сока, а транспарентне капљице исцуре на површину винове лозе.Овај процес се назива "плач" винове лозе.Одлив сока се јавља на местима оштећења трупа и зависи од активности корена.

Почетак прве фазе настаје када се амбијентални ваздух и земља загреју на дубини корена биљке до температуре од око 10оЦ.

Први процеси трају пола мјесеца до појаве првих младих листова.

У овој фази виноградари започињу главне радове на извору:

 • уклањање склоништа из грмља;
 • копање тла у гребенима уз истовремену примјену ђубрива;
 • орезивање винове лозе;
 • везати рукаве грожђа;
 • очистити надземни дио биљке и рукаве од слојева прошлогодишње коре.

Буђење грожђа треба очистити од прошлогодишње коре и орезати

Фаза винограда плодова

Са почетком стабилних топлих дана, грожђе улази у другу фазу вегетације. Пупољци цветају, појављују се цвасти, које се у процесу читаве фазе развијају формирањем грозда воћа. Грмови грмља почињу интензиван раст. Дневно расте биљка дужине до 10 цм, а годишњи изданак расте више од два метра у дужину.

Током овог периода, систем коријена се развија и постаје јачи, листопадна круна грмља расте, појављују се листови, цвјетови цвјетови, антене.У овој фази су положени воћни пупољци усјева наредне године. На лози клија пасторке.

Број лишћа у лози се не повећава.

Комплекс неопходних радова на томефаза:

 • први фрагмент винове лозе производи се од времена када се воћни изданци разликују од неплодних;
 • кораке почетне обраде;
 • други распад регровнских изданака;
 • поравнање стабљика које носе плод, уклањање његовог апикалног дела;
 • ојачати изданке прве године раста у усправном положају на решетки или колцима (зелена подвезица);
 • уклањање старијих пасторки;
 • другу фазу култивације;
 • третирање грмља од штетних инсеката и болести;
 • уношење хранива у облику минералних и органских ђубрива и наводњавање;
 • прије цватње украсити стабљике цвијећем, како би се повећао принос лозе.

Друга фаза обухвата мјесечни период. У већини региона то су априлски дани.

Изглед цветова сигнализира другу фазу вегетације

Фаза полагања следеће жетве

Трећу фазу карактерише појава јајника будућег усева. Састоји се од интензивног процеса цветања и спорог пригушења. Трајање овог периода је око две недеље.

У овом периоду могуће је вршити умјетно опрашивање, а потребно је осигурати већи принос четкица. Посебно је потребно додатно опрашивање за сорте грожђа са женским и мушким цвјетовима у хладним и кишним годинама. Залијевање грмља треба у потпуности смањити или зауставити. Ова процедура помаже да се смањи температура земљишта, што је неповољно за развој и раст коренског система.

Фокусирање наклиматске карактеристике умерене зоне, где се цветање винове лозе наставља у јунским данима за 10-55 дана. Повећање у тим периодима јавља се у случају благог хлађења или кише.

У овом периоду долази до даљег раста изданака прве године, постављања воћних пупољака будуће жетве.

Основни агротехнички радови: дозвољено је само додатно умјетно опрашивање цвјетних четкица.

Тресата фаза се завършва с јајчик грозда

.

Формација грожђа

Четврта фаза вегетације наставља пуни развој биљке: коријенски систем, појачан раст лијане, њене процесе, формирање хрпе плода, акумулацију и трансформацију корисних органских супстанци.

Сезона вегетације у овој фази је одређена сортом грожђа и природним условима у региону његовог узгоја.Почетак четврте фазе је почетком јуна. Август и септембар завршавају формирање бобица. Понекад је време за фазу у октобру.

Агротехнични дејствиа в виноград в този период се сводат на следните мерки:

 • Третирање грмља са штеточинама за уништавање штетних инсеката, идентификовање болести и заштиту лозе.
 • Јачање стабљика прве године (зелена подвезица).
 • Редовно заливање биљака и ђубрење које садрже калијум и фосфор.
 • Отпуштање тла у гребенима.
 • Уклањање горњег дијела изданака унутар 6-8 горњих листова за раст и развој латералних процеса.Ова процедура пољопривредног инжењерства назива се "јурњава".

Формирање гомиле грожђа се дешава током четврте фазе вегетације

Зрење усјева

У петој фази почиње зрење бобица.Током овог периода бобице мењају боју, постају мекше.Свака сорта добија своју боју бобица.Структура коже бобица се мења, на њима се појављује восак.

Укус грожђаног воћа постаје шећер, у процесу сазријевања долази до смањења киселог укуса.

Млади избојци стичу дрвенасту љуску, формира се воћни пупољци новог усјева.

Трајање пете фазе може да траје две недеље, али у зависности од климе, разноврсности, температуре околине, влаге у земљишту, траје до два месеца.

У претпосљедњој фази није предвиђен никакав агротехнички рад, плодови сазревају.

Током периода зрења грожђа, агротехнички радови се не изводе

Почетак пада листа

Шеста фаза карактерише пуна зрелост плодова грожђа и листопад.Садржај шећера у бобицама одређује техничку зрелост семена.

Зрели изданци, због нагомиланих хранљивих материја, спремни су за зимовање.Структура зреле коре је спремна за зимовање.Фаза припреме грма за зиму траје од једног до једног и по месеца.

Агрономска засађивање грожђа састоји се од припремних радова на терену. Са доласком последњегФазе наводњавања су дозвољене само ако је потребно, овај поступак треба обавити док се бобице не омекшају.Прерано залијевање ће изазвати пуцање бобица.

Током овог периода, пре почетка мраза, спроводи се орање земљишта, уводи се неопходни комплекс ђубрива, а грмови се полажу и заклањају.

За време листопадног периода, усредсредите се на припремање лозе за зиму

Вегетација вегетације и фенолошка контрола

За правовремену жетву, потребно је знати почетаксваке вегетативне фазе у једном региону.Познавање биолошких карактеристика грожђа омогућава повећање приноса, приказ нових сорти са јединственим укусом.

В този съответствие, агротехнологиа предвидува фенолошко следење и анализата на всака фенофаза.Узгајивачи прате грмље грожђа, означавајући почетак сваког периода фазе.По правилу, са почетком стабилног загревања у опсегу од 8-10оЦ:

 • Почетна фаза прекида пупољка је цепање топа који покрива пупољак пупољака и појаву младих листова.
 • Посматрање почетка цветања почиње око мјесец дана након отварања пупољака.Раздобље испуштања капица из пупољака грожђа биљеже узгајивачи као улазак биљке у фазу цвјетања.
 • Крај процеса цветања се слави од периода када су рацеме цветале на свим изданцима који носе воће.
 • Следи следно на възпроизводството на фаза зрелости на плодове гроздадржите 25-30 дана након завршетка цветања.
 • Зрно бобица је забиљежено у 20-25 дана на врло раном зрењу.Десетодневни интервал из овог периода се прави за рани, средњи и касни период цветања.У том периоду бобица постаје еластичнија, постаје карактеристична за боју сорте.
 • Да би се утврдила комплетност сазревања плодова, почетак њиховог сакупљања, започиње процес посматрања након обележавања почетка сазревања најранијих сорти.

Време прикупљања зависи од израде запажања која успостављају тачнији временски оквир за сваку фазу.

Правилно планирање сакупљања ће избјећи губитке.Поред тога, могуће је утврдити време сакупљања сваке сорте грожђа.

Такво познавање вегетацијских фаза сваке сорте грожђа омогућава правилан избор и смјештај сваке врсте биљака, израчун схеме агротехничких мјера које имају своје суптилности за сваки тип биљке.