Узгој фризијских коња Коњи

Међу нацртима европских пасмина са дугом историјом, фризијски коњ заузима посебно место.Овај „црни бисер“ има светле карактеристике изгледа и понашања.Пасмина је јединствена на много начина и има фасцинантну историју.Постоји специфичност фриза за његу и одржавање.

Специфичност расе

Фриезе је један од најлепших и најнеобичнијих коњских запрега из Холандије, најстаријег стабла ове европске земље.Заслужно се називају "црним златом" Холандије.Европљани често користе термин "црни бисер".

Фризијска коњска пасмина има различите изгледне карактеристике.

 1. Висина у гребену је од 152 до 173 цм. Минимални праг пасмине је 147 цм. За коње и пастуве који имају дозволу за узгој педигреа, дозвољена је минимална висина од 157 цм.
 2. Екстеријер (спољашњи облици градње) - коњ није јако велик, кошчат, устав је груб и лабав.
 3. Изглед се одликује елеганцијом, складно комбинованом са грациозношћу и снагом.
 4. Одликује га просечна чарапа, комбинована са дужином форме.
 5. Карактеристика стап-уп складишта - широко тело, медијумдужине снажних ногу, копита великих и широких, истегнутих, дугих и меких наслона.
 6. Глава "шпанска" - велика, дуга са равним профилом и лепим уредним ушима.
 7. Дугачке и дебеле четке на ногама, које падају на папке, најсјајнија је особина ове расе.Она наглашава фризове и чини их примјетним.Четке се често називају фризовима, а коњи се називају носачи стопала.Ова особина је посебно наглашена, ноге нису намерно скраћене.
 8. Коса гриве и реп је равна, рјеђе валовита.

На спољашности фриза може се поделити у три врсте.

 1. “Барок” (древни) - он обухвата све древне, праисконске особине и карактеристике предака (фреезонс).Одликују их величанствена дуга и мекана грива и реп, висок, јасан и изражајан потез приликом кретања.Скоро сви представници - насљедници старих родова.
 2. Модерно - мање су моћни, релативно барокни, али масовнији спортског типа.
 3. Спортинг - не постоји класична масивност.Одело и покрети су оригинални.Издвајају се великим растом у односу на друге типове.Краће и развијеније леђа, сапун је нешто нижи од нормалног.Тип издваја мању величину плућа, што утиче на издржљивост и активност.Апсолутно није прилагођен за такмичења у брзини и скоковима.

Кључна одлика фризијске пасмине коња је одело.Велика већина фриза је црна (до 99%).Боја коже, шкољка, грива и реп- црна, светла и засићена.

​​

Код старијих особа црна боја слаби.Слична је ситуација и код коња који су на сунцу - изгоре.

Мали постотак коњских пасмина је боје кестена.Такво одступање је узроковано присуством специфичног гена.Одступање се први пут појавило 90-их година КСКС века.Боја кестена није дозвољена у пастувима, али понекад је дозвољена и за кобиле и фризе.

За чистокрвне представнике расе дозвољене су мале звезде на челу.Присуство белих ознака је ретко, ова особина се разматра појединачно.Да би појединац био примљен као пастух, мора бити пажљиво одабран, при чему се посебна пажња посвећује процјени чистоће одијела.

Европске асоцијације чешће одбијају да региструју кестенове фризе.Њихове америчке колеге региструју коње са кестењастом бојом, ако је чистоћа пасмине документована.У 2014. години забиљежено је осам замрзнутих линија с кестењастом бојом.

Понашање

Фризијски коњи су веома послушни, одликују се лаким учењем.Они су погодни у интеракцији, отворени према особи, фокусирани на њега.

У пасмини се узгаја "коловозни курс" - када се крећу са касом, ноге се крећу дуж велике кружне амплитуде.То доводи до губитка путовања на глаткој подлози, али значајно смањује физичке трошкове на дубоком и меком земљишту.На тај начин коњ иде добро и дуго времена у санкању и седлу на пијеску и снијегу.Кретање у висини и касу је мекоза јахача.

Карактер и темперамент

Фризијски коњ има смирен и уравнотежен темперамент. Темперамент је енергичан. Фризе су пријатељске и отворене, интелигентне и интелигентне, ефикасне и послушне. Не плашим се великих гужви. Фризијски пастух непрестано доживљава гласну музику, настављајући да изводи одређене акције. Из тог разлога, они су толико популарни да се користе на догађајима са великом гужвом, буком и наглим покретима.

Користи пасмине

Фризе нису погодне за већину спортских подручја, професионалци преферирају прикладније пасмине за ову активност. Једини спортски наступ у коме се примењује ова пасмина је вожња (својеврсно двоструко такмичење са два такмичара). Али овде нису баш популарни.

У модерном свету, пасмина треба више приписати украсним коњима. Фризе су тражене као фото модели, популарне су на филму и телевизији. Представници пасмине су активно привукли снимање филмова. Коњи са маховином могу се видјети на сликама “Александар” (коњ Буцепхалус), “Љетописа Нарније”, “Маска Зорра”, “Ерагон”, “Битка Титана”.

Коњи фризијске расе се масовно користе за сањкање на забавама и прославама. Елитни представници ове пасмине се налазе и користе у краљевским шталама Холандије, Луксембурга и Данске, Велике Британије.

Последњих година популарност пасмине се значајно повећала и наставља да расте. У 2016. годиниПастува фризијске расе по имену Фредерик Велики, који живи у САД-у, препознат је као најљепши коњ планете. Потражња има позитиван ефекат на број фриза, који се строго повећава.

Узгајивачи и власници га користе како у појасу тако и испод седла. У новије вријеме пасмина је уведена у поље дресуре - школа јахања и олимпијски спорт.

Фризе су одличне за дуге дресуре као дио појединачних или групних натјецања или забавних догађаја. У Европи, све већи број организација које нуде такве услуге.

Око 7% укупне популације коња у Холандији данас су фризови (земља заузима треће мјесто у Европи по броју коња). До 2003. године раса је имала више од 40 хиљада јединки. За десет година, до 2013. године, број фризија се повећао на 60 хиљада коња.

У савременим коњичким фабрикама активно се ради на узгоју арапско-фризијске пасмине, која ће задржати најбоље особине фриза, али ће бити оптимално прилагођена за спортску употребу.

Славни модерни представници спорне пасмине:

 • Адел (Адел);
 • Гофферт;
 • Андерс (Андерс, син Аделе);
 • Хирк (Хеарке, син Аделе);
 • Тиетсе;
 • Јелке (Иелке).

Цена фризијског коња варира у зависности од учинка процене - свеобухватна процена заснована на пореклу и типичности, параметрима, спољашњости, изгледу, перформансама и квалитету потомства.

Цене чак и обичногФриз у Русији може веома варирати.Минимална цена је око 500 хиљада рубаља.Максимално - 20 хиљада еура.Фризијски коњ можете купити у коњички узгој или код приватне особе.Информације о продаји и понудама могу се наћи на интернету.

Снаге и слабости

Као што се може видјети из описа, фриз је обогаћен многим предностима, има своје недостатке.

Прос за пасмину:

 • јединствена појава с црном бојом, прекрасна грива, реп и четке на ногама;
 • одлични параметри који комбинују грациозност, снагу и издржљивост;
 • непретенциозност;
 • прилагодљивост различитим климатским условима;
 • препознатљивост и популарност;
 • доступност;
 • Величанствени темперамент и карактер.

Фрисианс цонс:

 • непрактичност за ширу употребу спорта;
 • Неке специфичне карактеристике организма које утичу на здравље многих појединаца.

Историја

Директни преци фризијских коња били су високо цењени још од времена античког Рима.Они су били тражени у војној сфери, били су упослени са помоћним коњским одредима легија који су кренули на освајање Британије.

У средњем веку, они су се масовно користили као ратни коњи широм Европе.Витезови су веома ценили ове издржљиве, моћне и прелепе пастуве.Коњи су због своје величине омогућавали витезовима слободно ношење у пуном оклопу, типичном за рани и класични средњи вијек.Један број историчара указује на тоФредерик Освајач и његови витезови користили су фризије.

Прва помињања коња, са својствима идентичним модерним фризовима, датирају из 13. века. Звали су се фреезонси и чувани су у Фриесланду, северној покрајини Холандије.

Коначно, у КСВИ-КСВИИ веку се формирала независна врста фриза. Коњи су добили своје карактеристике као резултат намјерног преласка. Родитељске пасмине: Андалузијска и локална тешка "хладнокрвна" (Фриисон).

Андалузијски коњ је најпознатија пасмина Шпаније. Уживао је у великој популарности у КСВИ-КСВИИИ веку. Савршен представник за јахање. Од андалузијског коња, фриз је добио висок врат, посебно величанство и милост.

Шпанци су се бавили излегањем током периода када је Фризија била део Шпанске империје. Разлог за појаву фризова је смањење потражње за моћним ратним коњима за тешко наоружане витезове.

Због еволуције војних послова, потреба за мобилнијим и лакшим коњима постала је неопходна. За то су тешки фрезони били прекрижени лаким андалузијским коњем. Показало се да су појединци оптимално прилагођени улози градских превозника.

Фризе су биле најпопуларније у КСВИИИ и КСИКС веку, када се коњ користио за јахање, у пољопривреди и за трке. Разматрани гребени коњи постали су основа за узгој неколико коњских пасмина:

 • Норвегиан Хеави-Дути (Гудбрандсдален афера);
 • Норфолк касач;
 • морган.

Фризијски коњ је два пута био на ивици изумирања.Први масовни пад становништва догодио се средином КСИКС вијека, када су покушали замијенити фризе лакшим локалним и скандинавским пасминама.Други рез се десио шездесетих година.КСКС век, када је у залеђу важно место почело да се масовно узимају аутомобили и разне пољопривредне машине.Пасмина је изгубила многе од најбољих представника најстаријег педигреа.

В 20-тих.У 19. веку, холандски краљ Вилијам И, у част „црног злата“ Холандије, успоставио је „Дан краљевског бича“ - свечане трке коња ове пасмине.Победнику такмичења додељен је златни бич.

80-тих година.КСКС век фриз уведен у краљевске штале Британског царства.Згодни пастуви су од тада красили коње Златног кола, на којима се вози краљица Елизабета на дан отварања парламента.

Због свечаности, љепоте и милости фризијских пастува, они су често привучени као коњи за санкање на различитим церемонијалним догађајима у Европи.Сваки велики спортски догађај у Холандији не може без привлачења фризова.

Садржај

Фризијски коњ не намеће никакве посебне захтјеве у погледу његе, одржавања и храњења.Међутим, важно је да појединци ове расе пруже квалитетан садржај.Такође је неопходно узети у обзир неке карактеристике тела.

Услови

Фризијски коњи се традиционално чувају у класичним шталама са смештајем у штали.Животиње стоје једна за другом.Појединци су ограничени посебним партицијама.Висина штале је 3 м. Пролаз између штандова је најмање 3 м.

Подови су опремљени инфраструктуром за одвод гнојнице.Будите сигурни да имате вентилацију, осим скица.

Ако постоји могућност, фризе се могу држати у стаји - мале одвојене просторије за неколико или једног коња.Оптимална величина кабине је 3к3 м.

Преграде између штандова не смију бити глухе.Коњи су друштвене животиње.За нормално и мирно стање важно је да комуницирају, да имају рођаке у релативној близини.

Сви излази у шталама и штандовима, спољашњи и унутрашњи, направљени су само споља.Поред штале је опремљен оградом - оловке на свежем ваздуху.

Нега и храњење

У шталама се чишћење врши недељно или месечно.У штандовима и штандовима, чишћење се врши свакодневно, у вријеме ходања коња.Уклоњен је стајњак и стара храна.По потреби ажурирана сламната постељина.Сва прљава подручја и сирова слама чиста.Простор је вентилиран.

Коњи требају стално кретање.У идеалним природним условима, коњ трчи око 30 км дневно.Препоручљиво је да се придржавате ове бројке у свим условима.Интензивни покрети током ходања су обавезни и критични.

Коњи се свакодневно пере, а њихове коже, грива и репа и четке на ногама се свакодневно чисте.Чишћење тела не само да ће обезбедити хигијену и чистоћу, већ и побољшатициркулацију крви и тренинг мишића, као и емоционалну комуникацију са особом.

Копита се редовно прегледавају и, ако је потребно, чисте.Четке и чешљеви се користе за чишћење.Зуби се систематски испитују, а по потреби и зубни третман.

Услови за обавезно храњење:

 • , добра исхрана је важна за фризе;
 • Прехрана нужно укључује разноврсну храну - суву, концентрисану, сочну;
 • у кабини увек мора бити свеже сено у довољним количинама;
 • коњи се хране солидном соли, коју лижу ако је потребно;
 • хранилица и посуда за воду морају бити чисти;
 • све старе хране се уклањају;
 • редовно допуњава свјежу и чисту воду;
 • Течност у пијанцу се мења свакодневно;
 • количина хране је регулисана у зависности од активности коња.

Типичне болести

Мали број и блиско сродно парење довели су до бројних карактеристичних тегоба међу фризијцима.Карактеристике здравља и болести:

 • склоност ка поремећајима пробавног система;
 • миопатија са накупљањем полисахарида је наследна мишићна болест;
 • патуљастост у 0,25% популације, изражена у нормалној величини главе, абнормално продужена леђа и кратки удови;
 • преосетљивост на угризе инсеката;
 • често растезање тетива и лигамената;
 • код неких појединаца слаб имунолошки систем.

На основу наведених здравствених карактеристика, на садржај фриза треба обратити пажњу: дијета, квалитет хране, стрес и физичка активност, заштита од инсеката, стварање оптималне микроклиме у штали.