Узгој Дудук Плум Плум

Један од најуспјешнијих производа домаћег узгоја - Дудук шљива - карактерише идеалан принос, подложан узгоју у централним и јужним дијеловима земље. Његове главне предности укључују зимску чврстоћу и нерањивост на инвазију штеточина.

Основне карактеристике

Опис сорте Дудук шљива указује да припада хибридима. Узгајан је као резултат преласка шљиве Сониа и Алионусхка. Разликује се у просечним роковима зрења. Плод се јавља 3 године након садње, а усев се бере средином јула.

Зимска отпорност ове врсте је висока. Може да преживи температуре до -35 ° Ц. Ова култура је отпорна на сушу и високе температуре околине (до + 40 ° Ц).

Сорта је самопродуктивна, тако да је за боље приносе потребно у близини поставити додатне опрашиваче, као што су америчка шљива и Павловска шљива. Они су слични хибридним карактеристикама Дудук-а.

Спољне карактеристике дрвета

Хибрид шљиве и вишње карактерише брз раст. За годину дана биљка расте за 50 цм, а одрасла стабла достиже висину од 10 м. Круна је широко-овална, распрострањена, средње дебела.Опис указује да су гране лоциране под оштрим углом у односу на централни труп. Годишњи изданци и они формирају јајник. Кора је сиво-смеђе боје, густа. То дозвољава, чак и када се не попушта лош квалитет воде.

Цватови су велики, сачињени од 7 цветова. Цвеће је бело, али има примера које карактерише крем боја. Средња, тамно зелена плоча листа. Опис указује да је лишће прекривено дебелим слојем воска који га штити од ломљивости и вањских оштећења.

Фетални индикатори

Опис хибридне шљиве трешње и шљиве указује на то да плодове карактеришу следећи параметри:

  • Просечна тежина бобице је 30 г, а пречник је 3 цм;
  • овални облик;
  • Шљива сорте Дудук карактерише густа љубичаста корица, са малом количином воска.

Пулпа је сочна, мека, влакнаста. Боја јој је светло жута. Окусом доминира слаткоћа, али постоје мале ноте киселине. Производи су погодни не само за свјежу потрошњу. Прави укусне десерте, конзервирану храну за зиму (компоте и конзерве) и воћне салате.

Садња и узгој

Разматране врсте захтевају добро место за раст. Треба јој пуно сунца. Да би се задовољио овај услов, садња се обавља у југоисточном делу врта. Боље је садити сорту на повишеним површинама тако да подземне воде неударио у коренски систем дрвета. Тло треба бити густо, плодно. Најбоље од свега, биљка расте у црном тлу и иловачким земљама.

Садња се врши у припремљеном земљишту. Од јесени, локација се ископава, из ње се уклањају сви страни предмети. Након тога, под условом високе киселости земљишта, врши се кречење градилишта (уводи се 3 кг креча по 1 квадратном метру).

За засићење земље корисним микроелементима, неопходна је органска материја (10 кг хумуса, 200 г урее и 200 г суперфосфата по квадратном метру). Након што све манипулације почну ископавати рупу за садњу. Димензије треба да буду од 80 до 80 цм, а дно је покривено системом за одводњавање (за бољу измену ваздуха и проток воде). Након тога, 30 цм горњег тла заспи.

Избор саднице се врши у фебруару, претварајући се у расаднике. У таквим установама узорци биљака се чувају у одговарајућим условима. Прави Дудук сорта шљива садница треба да се карактерише следећим карактеристикама:

  • старост - 1,5-2 године;
  • висина биљке - 80-90 цм;
  • без оштећења и болести;
  • флексибилност грана и корена.

У пролеће, средином марта, наставите са слетањем. Унутар рупе је постављена садница и добро је посути земљом. Радикални врат се препоручује оставити изнад земље, тако да кроз њега ваздух може да тече до корена. Поред њега се додаје подлога, на коју је везана млада биљка. Распоред за слетање 4 ‡ 4 м.

Правила културне скрби

Због великог броја предности, брига о хибридним шљивамасорте дудук некомплициране.

  1. Ако је могуће, залијевање је потребно у интервалима од 20 дана, користећи 30 литара топле воде по биљци. У недостатку такве могућности, дозвољено је да се интервал повећа на 30-40 дана. У овом случају, 50 л топле воде се сипа у 1 биљку. Након радова на наводњавању потребно је пробити тло око дрвета и уклонити све корове.
  2. Храњење се примењује неколико пута током вегетације. Пре формирања јајника, култура се храни са 20 л уреје (30 г на 10 л воде). За бољи укус воћа, нанесите 20 л раствора амонијум нитрата (40 г на 5 л воде). Да би се заштитила од јаких мраза, потребно је хранити културу у јесен са 15 л раствора суперфосфата (40 г на 6 л воде).
  3. Обрезивање треба обавити у складу са специфичним распоредом. У пролеће, уклоните све гране које су избачене из круне. Потребно је резати бочне изданке и централни труп за 20 цм годишње како би се олакшала брига о биљци. У присуству оштећених грана, оне се морају уклонити, а све исечене тачке треба третирати вртним тереном.

Болести и штеточине

Врста шљиве Дудук је отпорна на ефекте паразита и повремено је погођена апхидс. Ријешите се штеточина помаже "окси", који укључује бакар. Потребно је разриједити 30 г приправка у 10 л воде и обавити прскање у размаку од 20 дана.

Пепелница и перфорирана мрља се разликују од болести. Пудер Бордеаук мешавине (40 г на 10 л воде) помаже у борби против пепелнице. Противперфорирано уочавање је боље користити раствор мангана (3 г на 5 л воде) или колоидну сол (50 г на 10 л воде). Третмани се изводе у интервалима од 10 дана.