Узгој бундеве за саднице: како садити семе код куће Бундева

Узгајати бундеве под силом чак и почетник вртлар је непретенциозна биљка. Међутим, да бисте добили усјев, морате се придржавати препорука које ће помоћи да се семе бундеве посади на саднице и да се брину о њима. Уз сву лакоћу бриге за бундеве, важно је знати како припремити сјеменке и тло, када почети сјетву и које су значајке бриге за саднице код куће.

Узгој садница буче може бити подложан једноставним условима

Пожељно је узгајање бундеве од садница, јер се овом методом усјеви добијају раније и брже. Ако нагли мраз изненада погоди, онда ће се код куће спасити будућа жетва.

Припрема семена

Пре садње, уклонити сухе и мале узорке. Садни материјал често остаје у баштованима из претходног усјева. Ово поврће можете узгајати из откупљеног сјемена које се продаје у вртним центрима. Не препоручује се да се сади одмах у тло или тресетне таблете. Пре садње, саветује се да се ради клијање.

Пре-намакање је потребно јер:

 • такав садни материјал брже клија;
 • мање оштећени од инсеката.

Расути садни материјал се ставља у посуде у другој деценији маја.Пре почетка сетве, одабрано семезагрева се два сата у топлој води (температура - 50-60 степени). Након што је умотан у влажну крпу и стављен на топло место. Тканина се повремено навлажи, спречавајући сушење. Када се појављују саднице (дужине 0,5–1 цм), оне се гасе:

 • стављен умотан у влажну крпу у доњем делу фрижидера на 3-5 дана;
 • направите температурну разлику: држите на 18-20 степени 8-10 сати, а затим смањите загревање на + 1-2 степени за 12-14 сати.

Семе прожете треба да се стави в посуде

Ландинг

Ако се узгој садница одвија код куће, онда се након сетве препоручује постављање контејнера под јарким сунцем на јужном прозору. На љетниковцу или балкону се у те сврхе користе стакленици или расадници.

Саднице бундеве не подносе трансплантацију. Боље је одмах посадити семе у тресетне таблете или посуде. Изаберите контејнере димензија 10к10к10 цм. Вртлари користе купљене или их сами производе од папира и сипају у смјесу тла.

Међу купљеним земљишним смешама, предност даје земљишту за краставце (а не универзално). Мешавине се праве самостално, спајањем хумусне и иструнуте пиљевине (1 део) и тресета (2 дела). Сетва се врши на влажном и оплођеном земљишту.

Ако се кутије користе за сетву, препоручује се сипање слоја пиљевине дебљине 4 цм на дно. Сјеменке се припремају да засаде 2-3 комада на дубини од 8 центиметара.

Да не би дошло до повреда садница током трансплантације, боље је садити семе у посудама за тресет

Температурни услови

Да би домаће усеве постале јаке и одрживе, важно је поштовати следећи температурни режим:

44)
 • у прва два или три дана температура се одржава на + 18-25 степени, ноћу пада на + 16-18;
 • након појаве изданака седам дана у току дана ниво је + 15-18, а ноћу + 12-13 степени;
 • затим поставите + 18-22 степена током дана и + 13-14 ноћу.
 • Нега

  Заливање код куће за гајење усева се обавља редовно, али умерено.Не дозволити да се земљиште осуши.Прекомерна влажност штети и садњи - из које се извлачи изданак.Да би се развила јака, здрава база за будућу жетву, саднице се не роне.

  Једна недеља по настанку се примењују ђубрива.Вртари су саветовали разблажени екстракт дивизма или нитрофоске (15 г на 10 литара воде).Ако је стабљика испружена, онда се колено потколенице поставља около и прска по површини земље.

  Уз правилну бригу о садњи, стабљике се спуштају на ниску (не више од 15 цм) и јаку, а удаљености између чворова су кратке.До времена трансплантације (месец дана након избијања изданака) на отвореном тлу се већ формира неколико светло зелених листова.

  Можете садити саднице са неколико правих листова у отвореном тлу

  Савети

  • уместо влажне крпе, можете користити влажну крпу и покритисеме бундеве за полиетиленске садницефилм;
  • препоруча се да се сјеме клија три тједна прије садње клице у отвореном тлу: за то вријеме постаће јаче;
  • температура тла за пресађивање и даље растуће бундеве није нижа од 16-18 степени;
  • тло се припрема: исјецкано и култивисано ради одржавања влаге у земљишту за садњу, примењују се ђубрива;
  • саветује се да се саднице саде у рупе у отвореном тлу, које се прво испуштају топлом водом;
  • Не препоручује се садити биљке старије од 30 дана - оне се погоршавају.

  Да би се узгајала богата култура од бундеве од садница, пратите правила за садњу и негу клице код куће. Усклађеност са алгоритмом за узгој је услов за одрживост биљака и очување корисних својстава.