Узгој боровине од ораха Валнут

Кедар је један од најљепших представника црногоричних стабала. Трајање његовог живота је 450–500 година, а кедар долази до зрелости 80-85 година. Ова дуга јетра задовољава не само својим дугим иглицама, већ и укусним пињолима, богатим витаминима, микроелементима, мастима и протеинима.

Кедар може да се узгаја из ораха

Цедре се могу сусрести на летњим колибама и на територији сеоских кућа. Најчешће су засађене годишњим садницама, али мало људи зна како узгајати кедар из ораха у кући.

Садни материјал

Узгој кедра од ораха није лак, јер на тржишту нема квалитетног садног материјала. Орашасти плодови које можете купити у трговини апсолутно нису погодни за узгој кедра код куће. Најчешће се љушти и пече. Мало људи одлучује да проклија своје семе, јер је много лакше купити годишњу младицу и посадити је у земљу.

Куповина пињола из руку такође није добра идеја. Семе остаје одрживо 1 годину, у другој години се смањује за 50%, а потом семе уопште не клија.

Поред рока употребе орашастих плодова, његови услови могу бити нарушени, што негативно утичесадни материјал.

Да бисте од домаћег сјемена узгајали кедар, сами ћете морати да скупљате пињоле. То се може урадити на местима где кедар расте крајем октобра, новембра. У овом тренутку почиње жетва зрелих чуњева. Пали семе или конуси са сјеменкама могу се узети, али могу бити оштећени плијесни или глодавцима, и врло је вјеројатно да ће то бити прошлогодишња жетва.

Боље је изабрати боровину са стабла, али то није лако због висине кедровине. Сакупљачи користе дуге штапиће са углачаним крајевима, куцајући кукове од самих врхова. Таква семена имају већу шансу за клијање.

За сакупљање семенки, најбоље је самостално изабрати конус са дрвета

Припрема семена за клијавост

За садњу семена потребно их је уклонити из кукова. То се ради једноставно.Игла је постављена у близини грејача или брзо спаљена пламеном са свих страна.Под утицајем температуре, пахуљице се отварају, ослобађајући семе. Комерцијално користите специјалне уређаје који разбијају конус без оштећења борових матица.

Након уклањања семена, мора се пазити да их се дезинфикује. Да би се спречиле многе гљивичне болести, орашасти плодови су натопљени у раствору калијум перманганата 2-3 сата пре садње.

Садња семена

Важна тачка у узгоју кедра из семена је стратификација - стварање услова што је могуће ближе природним.У шуми су пињоле,улазе у земљу у новембру - децембру, зимују преко снега и проклијају само у пролеће. Стварање нечег сличног код куће је сасвим једноставно:

 1. После намакања у калијум перманганату, пињоли су посађени у посебно припремљеној подлози до дубине од 1 до 2 цм.
 2. Семе, посађене у посуду, заливају се тако да је сва земља мокра, али не и кисела од вишка влаге.У супротном, матице ће почети трунути.
 3. На површини подлоге налази се 5–7 цм снијега.Контејнер је покривен полиетиленом и очишћен на доњој полици фрижидера 3 месеца.Ако вам временски услови не дозвољавају да одмах покријете слетни покривач, то се може учинити касније.
 4. Једном месечно или када се земља суши, сипати орахе на собној температури.Препоручљиво је користити топљени снег.

После 3 месеца стратификације, из фрижидера је извађен контејнер са засађеним цедровима и стављен на јужни прозор.Најчешће се први избојци појављују већ на другој седмици.

Кленови кедра на јужном прозору

Супстрат за садњу семена

Квалитет и састав земљишта играју важну улогу у узгоју кедра у домаћинствимауслови.Проклијало би семе у мешавини:

 • речни песак;
 • фини шљунак;
 • тресет.

Пијесак и шљунак се пали пре садње.То спречава развој многих болести, убија споре гљивица.Понекад семе кедра проклија у мешавини четинарске пиљевине и плоднетла.Ова композиција је врло слична земљишту кедровине, али се довољно брзо суши, па је потребно пажљиво пратити наводњавање проклијаних ораха.

Пре засадава на орехи, зема треба да се запали

Пресадаване на садниа садови

Кад кленови кедра достигне 3 цм, треба да седат во посебни контејнери,они ће расти прве године.Главна ствар током трансплантације је да се пажљиво третирају корени, како се не би оштетили.

Дренажа се поставља на дно лонца, можете га купити у продавници или користити шишарке од боровине.Друга опција је боља, јер доноси услове за раст ближе природним.Подлога је израђена од ријечног пијеска, плодног тла и пиљевине од црногорице.

После месец дана после трансплантације, саднице се могу очврснути.Прво, организујте емитовање, и после неког времена на улици.

Не можете оставити младо дрво под ужареним сунцем, али му сенка не одговара.Ставите лонац са кедром на место са дифузном сенком - испод другог дрвета или крошње.

За првих 10 година, кедар расте веома споро, али уз добру бригу нагло расте.Постављање саднице у земљу је боље до три године.Такво дрво је добро прихваћено и лако толерише зиму.

Садница трогодишњака може бити већ посађена у земљу

Брига о младом стаблу

захтјеви за узгој борова су пажљиво испуњени.Сада можете почети да бринете о младици.Морамо да запамтимо следећепрепоруке:

 1. За потпуни развој шумског дрвећа долазе у симбиозу са мицелијумом.Овај користан кварт помоћи ће јачању кедра који се узгаја у земљи.Да бисте то урадили, узмите 5 шака шуме и претходно исецкану капу зрелих шумских гљива, потопите је у канту топле воде.Дан касније, кедар се зали са добијеном смешом.
 2. Немогуће је опустити земљу око дрвета, јер се корени налазе веома близу површине, постоји могућност оштећења.
 3. Тло око саднице је обрађено да би се очувала влага и контролисао коров.Као малч користе се сушени бор или други четинари, пиљевина и шкољке од пињола.
 4. Вода биљке док се земља суши, али кедар реагује болно на преплављивање и може умријети.Сваке године у пролеће и јесен треба да направите ђубриво за четинарско дрвеће.Ако се добро бринете о кедару првих 10 година живота, он ће активно расти и доносити плодове.