Узгајају грожђе - вакцине љети

Неки баштовани сматрају да је пресађивање мистериозан, непотребан и тежак метод. Али са овом методом су се промениле сорте на воћкама прабаке и прадједова. Вакцинација током лета се обично ради из два разлога. Први - није било довољно развијених залиха. Други - није радио у пролеће. Ако из неког разлога грожђе не одговара жбуну, онда га не треба одмах ископавати, боље је направити вакцинацију. Уосталом, грожђе на овом тлу неће бити могуће садити неколико година.

Ловојење грожђа не може бити тежак задатак.

За шта је вакцинација?

Графт је у стању да заштити грожђе од штеточине која се назива филоксера.

Па помаже да се спасе грмље грожђа које су патиле од временских услова. Већина сорти грожђа не подноси зиму, често су изложене болестима и стога често умиру. Због тога су непретенциозни "рођаци" пресађени на слабе сорте.

Још једна вакцина вам омогућава да добијете неколико сорти одједном на једном грму.Биће могуће уживати само плодове различитих сорти, али идобити дивну биљку која савршено надопуњује пејзаж на локацији.

Ако је стара сорта уморна, онда је уз помоћ пресађивања могуће потпуно променити биљку, тако да не морате садити нови грм и чекати да почне да производи плод.

Такође, пресађивање се користи за репродукцију грожђа, које је веома вредно, али не и распрострањено.

Старе грожђе се може надоградити графтом

Савети за почетнике

Ако се држите важних савета, можете вакцинисати са максималном ефикасношћу.

 • Инокулисати оне сорте грожђа које су најотпорније на разне болести најчешће у региону.
 • Ако су зиме веома јаке, онда је потребно дати предност сортама отпорним на зиму.
 • Ножеви за вакцинацију треба темељно очистити од микроба и инфекција, иначе могу оштетити процес прираста.
 • Цепљена површина мора бити заштићена од директног сунчевог зрачења. Да би се то постигло, вакцина се може омотати агрофибром. Када нови излаз почне да расте, онда се ова заштита може уклонити.
 • Место стицања не сме бити изложено механичким оштећењима.
 • Понекад се грожђе појављује на избојцима до краја љета. Треба их уклонити само да би узорковали пар плодова.

  Агрофибре за вакцинацијско паковање

Који су графт графти доступни

Уцртавање зеленог пуцња са зеленим сечењем

Он се спроводи у потоњемМај или почетак јуна. У овом тренутку избојци почињу снажно да сазревају.

Инокулационе грмове треба припремати у јесен или прољеће, док избојци нису почели брзо расти. Грм је одрезан 5-7 цм испод земље, око њега је направљена велика рупа. Комадић је пресвучен вртом. У земљу се улива млака вода. Поспите рупу и покријте фолијом. То ће омогућити дуже задржавање влаге у земљишту и брже загријавање земље.

На грму ће се почети појављивати нови изданци. Они се узимају за пресађивање када млади виногради ојачају и достигну висину од 20-25 цм, а остављају се само два најснажнија изданка, остатак се реже у подножју. Дан пре процедуре, млади грмови се режу окуларизованим ножем испод правог угла испод другог нодула. Ако лист остане на снимању, не можете га додирнути. Али ако у овом летку почне да сазријева посинак, онда га треба пажљиво изабрати. Око главног пуцета је такође уклоњено.

Трансплантати за калемљење се припремају на дан пресађивања. Стављају се у млаку воду. Препоручује се да се поднесе одмах или најкасније 6-7 сати. На свакој ручки мора бити једна шпијуница.

Изнад њега, рез се прави на растојању од 1,5 цм, а испод њега је 2 цм. То ће омогућити да влага спорије испари. На дну се направи клин, који се убацује у припремљени излаз. Спој је везан полиетиленском траком. Треба да има ширину од 7-10 мм. Након тога је премазан вртним травњаком иомотан у филмски изолатор, који треба да има рупу.Чим резање почне да расте, сви облози се уклањају.Ако нови изданци почну да расту из старог грма, треба их одмах уклонити.

Инокулациона схема

Инокулација у зелени издан са зрелим резањем са само једном шпијунком

Урађено слично као први метод.Али такав грм ће почети да доноси плод годину дана раније.За ову методу користе се резнице које се припремају на јесен.Читаву зиму држе се у мирном стању, али резницама не треба сушити.

Заплати се извадијо из складишта априла. Они се навлаже у раствору хетероаукин или цветног меда у два дана. Затим се суше и режу на резнице једним оком.Ми додирујемо и бирамо само оне који имају знакове антена на нодулима.Након тога, одсечене површине прекрију се растопљеним парафином и охладе у хладној води.Ширимо резове на папирним листовима за сушење.Након тога, празнине се стављају у полиетилен и полажу на доњу полицу у фрижидеру пре инокулације.

Љето бујање у зеленом изданку

Вакцинација се може обавити на било којој висини.Један пуцањ може имати не само једну вакцинацију одједном, ако се касније користи као празна.Инокулација се препоручује да се ради ближе бази, тако да стари грм остане мањи.

Летње пупљење се врши директно на чворовима, где има очи.Око се уклања уз помоћ ока.нож. Направи два реза. Један, коси рез, испод шпијунке. Друга иде од врха до доњег усјека. Рез мора бити дугачак око 20 цм.

На исти начин исећи изратак. Главна ствар је да се резови поклапају по величини. Одрежите препарат одмах нанесен на грм и везан уском пластичном фолијом. Не додирујте резове рукама. Кабелски сноп се уклања тек након прекида пупољка.

За пупљење се користи специјални нож

Узроци неуспешних вакцинација

Резнице су слабо коришћене или потпуно нестају, следећи фактори могу бити разлози:

 • недовољна влага у земљишту;
 • не-оплођено земљиште;
 • винова лоза је у хладу;
 • резнице лошег квалитета;
 • лабаво везивање;
 • кришке имају подигнуту површину. То може бити због лошег алата.

Нега после вакцинације

Одмах након пресађивања, грм винове лозе се залијева млаком водом и спудом. Исто тако око грма треба да се ослободи тло.

Сваких 10-13 дана, прегледајте пресађени грм. Треба одмах одсјећи све појављујуће коријене на пресађеном калему тако да немају времена да се укоренију у тлу.

После обилних киша, земља треба одмах да се олабави, јер кора почиње да се формира и неће прећи хранљиве материје.

У јесен, грмови грожђа прекривени су сламом или смрековим гранама како би их заштитили од хладноће.

Недељу дана после пресађивања, морате проверитивлажност земљишта.Ако је земља сува, онда умјерено улијте млаком водом.Земља би требала бити мало олабављена и њежно уклоњена сва корова.

Ако је резање постало корен, постаће видљиво након 15-20 дана.Први изданци ће почети да се појављују на лози.

Уз правилно пресађивање грожђа, биљка ће уживати добру жетву.