Узгајају дуњу од камена код куце

Домаћи вртлари су све више заинтересовани за узгој необичних стабала у башти, али није увек могуће купити потребну садницу. Како узгајати дуњу од камена код куће, тако да сваке године биљка одушевљава сочним плодовима и декоративним изгледом: потребно је само одабрати садни материјал и проклијати га.

Општи опис културе

Дуња је биљка која воли топлину и која се боље укорјењује у јужним крајевима земље, али у зависности од квалитета сорте, могуће је посадити дрво у условима северних мраза. Дуња достиже висину од 3 до 5 м у облику дрвета или је представљена као украсни грм, који расте до 1 м висине и шири се до 2 м ширине.

Биљка доноси плодове у септембру или октобру, зависно од временских услова и разноликости. Плодови имају много корисних својстава и широко се користе у прехрамбеној индустрији, дио су љековитих масти и препарата.

Боне Бреединг

Дуња из сјемена је мало дуготрајан процес, али ако слиједите правила и будете устрајали, ускоро ћетедобити јаке изданке, спремне за садњу.

Избор садног материјала

У циљу самосталног клијања семена код куће, потребно је одабрати прави материјал за садњу. Најбољи начин да одаберете кости је да одаберете најлепше воће са дрвета. Плодови морају бити велики, без труљења, без трагова болести или оштећења од штеточина. Да би се добило семе потребно је исећи воће и пажљиво извадити материјал за садњу.

Семе је постављено на новине и сушено на сунцу 24 сата. Сушено семе се оцењује визуелно: за чипс, оштећења, инфекције.

Пролијевање из семена

Како узгајати дуњу из сјемена код куће како би добили здраве клице: само садни материјал треба бити слојевит. Појам стратификације треба схватити као процес природне селекције који свако сјеме пролази ако је проклијало у природним увјетима. Код куће, морате створити хладну, влажну атмосферу за јаме дуње, тако да дају клице.

Прво, све семе мора бити натопљено у води на собној температури 4 дана, избегавајући стагнацију течности. Потребно је мијењати воду сваких 12 сати. После отпочињања процеса стратификације.

  1. Припремите посуду за материјал за клијање - то може бити запечаћена врећа или лонац, за који вам је потребан филм за прехрамбену индустрију да би контејнер био херметички затворен.
  2. Избор супстрата у којем ће семе чувати за 2-3 путамесеци: мали дрвени чипс, земља, крупни песак.
  3. Влага земље са спреј боцом, 2-3 спреја су довољна.
  4. ​​
  5. Како би се спријечило стварање споре плијесни, на супстрат се заједно са сјеменкама наноси оксикинолински фунгицид.

Правила садње

Да би се посадила дуња са сјеменкама, потребно је одредити у које доба године је најбоље засадити биљку у отвореном тлу.На клијавост и развој засађеног стабла утичу временски услови, влажност и климатске карактеристике.Узгој из сјемена произведеног у љето, јесен и прољеће.

Да би се правилно посадило дуње, морају бити испуњени следећи услови:

  • Садња се обавља само 3,5 м од одраслих стабала;
  • Место мора бити добро осветљено;
  • по могућности без нацрта;
  • Велика појава подземних вода не омета раст дуње, али је јо {боље посадити у подру ~ ју гдје је вода на дубини од минимално 1,5 м.

Слетање у лето

Садња током лета не захтева много труда.Садни материјал сакупљен од јесени треба селектовати и дезинфиковати у слабом раствору мангана.У року од 3 дана, семе ће бити подвргнуто дезинфекционом третману и биће припремљено за садњу на отвореном терену.

За садњу, ископајте мали ров са удубљењем од 10-15 цм. Сунцокретово семе сеје 3-5 цм и прекривене земљом.Дуж ивица рова потребно је направити хумку тла како би се олакшало наводњавање.

Садња на јесен

Биљка дуња може бити на јесен. Да бисте то урадили, узмите свјеже убрано воће, од којег су одабране најбоље кости. Поставите садни материјал по истом принципу као и љети, али без намакања.

Средином новембра потребно је да се покрије рупа пиљевином и отпалог лишћа како би се кости спасиле од мраза. Током прољетног одмрзавања, уклоните слој лишћа и пиљевине тако да избојци могу пробити тло.

Садња у пролеће

Садња дуње у пролеће је могућа након стратификације код куће. Са почетком угодне температуре ваздуха, проклијале саднице се пресађују у посебно припремљене ровове или огромне посуде. Посебно припремити мјешавину тла, тресета, ријечног пијеска и хумуса како би се створили оптимално угодни услови раста.

За садњу, направите малу депресију у припремљеној земљишној мешавини и пажљиво поставите клице. Онда мора бити покривена земљом, забијена, залијепљена.

Плодност

Да би се добила добра жетва након садње из камена, потребно је одабрати праву сорту дуња за садњу. Требало би да знате да ако дуња не одговара климатским карактеристикама, она неце дати бактерије нити нестати. Последица лошег избора садног материјала је низак принос, уситњавање плодова и губитак укуса.

Најбољи избор су сорте са великим плодовима, касно сазријевање. Клишице добивене из сјеменки и укоријењене у отвореном тлу, могу почети плодоносити у наредне 3-4 године развоја.Будите сигурни да изаберете праву земљу за садњу и обезбедите саднице са влагом, онда ће жетва одушевити огроман број воћа.

Особине његе

Брига би требала бити правовремена: како се тло суши, потребно је залијевање, оно се проводи без пуно ентузијазма, како не би поплавило биљку и не довело до стварања трулежи.Зими, ново засађене младице треба да буду заштићене од мраза и да се ослободе када пролеће стигне.

Обрезивање биљке се врши након постизања висине од 1 м, све јаке, танке изданци се секу.При интензивном расту органска ђубрива се примењују са учесталошћу од 1,5 месеца.

Закључак

Како се узгаја дуња из семена код куће - процедура треба да се спроведе у складу са правилима: избор садног материјала, намакање семена,процес стратификације за 2-3 месеца, слијетање у тло.Ако то урадите како треба, ускоро ћете моћи уживати у зрелим, укусним плодовима.