Успешна вакцинација на пролеће - општа правила

Узгајање укусног грожђа властитим рукама је занимљиво и угодно занимање, упркос неким проблематичним, али касније оправданим обилним жетвама. Ретки баштован може да ради са узгојем само једне сорте у башти, а најјефтинији и најбољи начин да се диверсификује врста је засадити постојеће. Грабљење грожђа у пролеће је једноставно и разумљиво ако се придржавате одређених правила.

Пресађивање је најпогоднији начин за узгој грожђа

Општа правила за вакцинацију

За рад ће бити потребно:

 • графтови - вакцинациони материјал нове сорте;
 • подлоге - здрава лоза винове лозе, на којој ће бити засађена потпуно нова сорта.

Природна својства грожђа омогућавају узгој потпуно различитих сорти на једном грму.За само једну сезону може се формирати пунокрвна плодоносна лоза из танког трансплантата. За успех процедуре потребно је да следите нека једноставна правила:

 • правилно одредити најприкладније вријеме калемљења;
 • узимати за сточну подлогу у старости од 3 године;
 • добро обрађују и држе резнице;
 • организује ефикасну негу за већ вакцинисанеграпевине.

Награда се зове засађивање нове сорте на старом вину

Избор временског интервала

Сви стручњаци у области узгоја грожђа разликују двије методе које одређују вријеме за поступак пресађивања у прољеће:

 • препоручљиво је да се то уради након завршетка "плакања" винове лозе како би биљка добила прилику да добије снагу и да расте;
 • потребно је инокулисати током "плакања" лозе у пролеће, тако да сама течност дезинфицира и обрађује место сечења и имплантације.
Многи практиканти вртлари примјећују да је најбољи резултат постигнут приликом вакцинације у априлу или мају, што је индивидуално за сваки регион.Просечна дневна температура треба да се подигне на 15 ° Ц, а земља на корену загреје до стабилне брзине од 10 ° Ц. Пупољци на виновој лози би већ требали да набубре и добију снагу, али не да се претворе у лишће.

Контроверза се наставља око друге технике, јер се крај алокације зрна (сок на деблу) директно поклапа са почетком појаве првог лишћа, што је непожељно у току поступка. Ствара прекомјерну влагу у подручју резања, што је тешко регулирати. То може бити узрок лошег дуготрајног повећања или смрти резања.

Ако се грожђе засади прекасно, може трунути и не смирити се

Методе пролећног пресађивања

Искуство стечено током година у узгоју винове лозе има много једноставних и сложених начина, али када се спроведе пролећна вакцинацијагрожђа, следећа су најприхватљивија.

Метода пресађивања у цепању одмах у подземни део трупа, за који је ископана на приближној дубини од 15-20 центиметара.Након смањења испуштања сока из места сечења, доњи део, који је ближи земљи, се сече чистом пилом.

Две претрениране резнице са расцепљеним пупољцима су уметнуте на месту одвајања.Главно је да их спојимо тако да се слојеви камбијума подударају (ткива која доприносе формирању нових).

​​

Слична варијанта са дељењем дебла само на једној страни, или методом полу-подељеног графта.Све фазе су апсолутно сличне претходним, али разлика је у томе што је рез од коре одрасле лозе направљен уредно и уско строго према величини будућег резања.Неопходно је покушати поправити графт нове врсте тако да се испод ње чува кора, тако да се доњи бубрег обавезно стави ван.У овом тренутку, на полеђини стабљике се скраћује, покушавајући максимално комбиновати ћелије кортекса како би се постигао њихов пораст.

Цепљење цијепањем: 1) једнострано резање клином, 2) резање двоструким клином, 3) завршено цијепљење прекривено сијалицом

Урађено је сложеније подземно периферно цијепљењепртљажник зрелог грма грожђа пречника најмање 4 центиметра.На различитим међусобним удаљеностима (не мање од 15 центиметара), резови, направљени оштрим танким ножем, убацују се у резове третиране антисептиком и унапред фиксирају помоћу два различита резања другогсорте.

Начин пресађивања у стражњицу, који се користи ако је грана винове лозе увијена због старости и једноставно је немогуће направити лијеп, танак, раван рез.Затим морате да сечете троугластим клиновима на грму и на графт.Главна ствар је држати пупољке и коре нетакнутим одмах испод ње, и чврсто их учврстити жицом.

Опција за пресађивање зглобова прихватљива за професионалну култивацију нових сорти грожђа.За то је потребно припремити посебан дио - замку.На главној укореној лози се прави попречни рез, чији се пречник мора строго подударати са ободом стабла припремљеног резања.Највећим делом дужине главне корнештамбе, продужава се дрвени клин у који се поставља калем.Место вакцинације пажљиво је омотано целофаном, добро навлаженом крпом, након чега је цијело вино пакирано у полиетилен, као у стакленик.

Како се ткиво суши, навлажи се шприцом.То вам омогућава да створите најудобније влажне услове погодне за брзо појављивање нових изданака.

Метод треба да се изабере на основу расположивог материјала, у зависности од услова вакцинације, као и нивоа вештине вртлара.Током рада потребно је користити само чисте алате без уношења гљивица и трулеж на место реза.

Вакцинација са копулацијом је погодна чак и за почетнике вртлара

Карактеристике припреме резница

Након што је одредио одговарајуће времеКада се ради на узгоју нове сорте, треба изабрати одговарајуће гране, које могу бити благо лигнифициране или зелене, прилично младе, које одговарају сљедећим параметрима:

 • дебљина стабла не мања од 8 милиметара;
 • испустио витицу на доњи нодул и развио дијафрагму;
 • обавезно присуство одрживих добрих бубрега.

Када се реже, остаје растојање од 5 цм до шпијунке, и само 2 центиметра од врха. Усклађеност са горе наведеним параметрима ће повећати шансе за добар опстанак.Одговарајуће гране се лако одређују савијањем: морају бити што еластичније.Сами калеми након обрезивања морају се складиштити у влажним условима иу тамној просторији.

За преса, не рабите пре-танки изрези

Технологиа на изработка

Кад се определијо изрази, најпримерни за пролеатно пресађивање, материал се приправи игрожђе винове лозе, време је за посао.Пре процедуре, на неколико дана, место будућег резања на грму одрасле је очишћено од листова и посинка, а залиха је обилно заливена да би се повећао ниво влажности.

За најбоље резултате, следите следећи редослед:

 • Место је пажљиво припремљено, за које је укопана лоза у корену и формирана је мала рупа.Дебло је пажљиво очишћено оштрим ножем, а коријени који су изронили из земље пажљиво се уклањају вртним шкарама.Пажљиво прегледајте цијели грм, изаберите највишепогодно место за сечење, резање грана изнад њега.76
 • Стабла, претходно намочена у воду, сече под оштрим углом, пажљиво љушти кору изнутра и покушава да је задржи споља.Укупна дужина кришке, као и зарез на грму, је око 4 цм.
 • Преостали зазор је пажљиво запечаћен комадом грожђа, чврсто омотаним са жицом, прекривен танким слојем глине на врху.Намотавање треба да буде строго одоздо према горе.И сама преостала рупа испуњена је мјешавином растресите земље и пијеска.

Ако се у току прољетног пресађивања одабере метода стражњице, онда се све фазе и датуми сачувају, само се умјесто пресјека грмља причврсти за здраву, снажну резану лозу до резања, а спој је такођер обложен глином, омотан полиетиленом.повећава влагу и бољу међусобну клијавост.

Упркос привидној сложености и обиљу суптилности током пролећног пресађивања, важно је правилно створити услове операције, посматрајући температуру, осигуравајући одређену чистоћу инструмента и висок ниво влаге.

Након што су пажљиво обавили посао, након двије седмице можете видјети како млади избијају новосорте, и за неколико година да уживају у укусу грожђа узгојеног на властиту.