Услови зрења ораха Валнут

Орах је најзаступљенија сорта ораха у Европи. Језгра се користи у кухињама многих народа свијета. Због богатог укуса и високог садржаја биљних протеина, ораси су саставни део правилне исхране. За превенцију атеросклерозе и можданог удара, препоручљиво је јести 5-7 ораха дневно.

Ораси су корисни за свакодневну исхрану

У Европи се може сусрести и култивисано дрвеће и дивље дрвеће. Постоји много варијанти које се међусобно разликују по величини плода, дебљини и облику љуске, садржају масти у зрну. Када се беру ораси, зависи од сорте, услова гајења и времена.

Различити рокови сазревања

У различитим регионима зрелост ораха се јавља у различита времена. Што је клима топлија, то је брже формирање језгре унутар љуске. У регионима са хладнијом климом, зрели плодови се појављују 2 до 2,5 недеље касније.

Подједнако важна улога када ораси сазрију је њихова разноликост. Постоје матице:

  • рано сазријевање;
  • средином сезоне;
  • касно.

Период када је најбоље убирати орахе пада у јесен. Ране сорте ораха почињу да се скупљају почетком септембра. У то време, дрво је и даље прекривено лишћем, а жетва има своје потешкоће. Нису сви плодови видљиви док се не појавесами по себи неће почети да се распадају.

Средне сезоне сорте ораха треба да се бере крајем септембра. Од раних се разликују по високом садржају масти и много гушћој љусци. Скоро сви плодови падају са стабала пре првог мраза, али након почетка лишћа падају.

Касне сорте сазревају средином октобра. До тог времена, најчешће су погодиле прве ноћне мразеве. Хлађење не утиче на квалитет самих ораха, али се лишће одмах распада. Са голим дрвећем, орашчиће је много лакше скупљати и скупљати.

У јесен, када ораси почну да постепено сазревају, не треба пропустити тренутак бербе. Болесно и деформисано воће се не може оставити на дрвету. Потребно их је одвојено сакупљати и уништавати, посебно када се ради о калупу.

Важно је праводобно одстранити орахе из стабла

Дефиниција зрелости

Да би се жетва временом, морате знати како одредити зрелост плода. То је прилично једноставно, јер је главни знак зрелости то што се орашасти плодови засипају од грана. Такође знаци зрелости су:

  1. Испуцала или потамњела перикарп. Зелена љуска плода у време сазревања језгра омекшава и потамњује. У неким варијантама, она остаје зелена до краја, али има тенденцију да се испуца, ослобађајући матицу.
  2. Кожа језгра постаје смеђа. Ако разбијете младо воће, можете видјети да је кожа бијела. Има карактеристичан горак укус. Временом, горчина нестаје, ипромјене боје коже.

Такође се дешава да се перикарп једва раздваја од матице. У овом случају, није потребно чекати да се плодови сами одбију, већ су добро срушени посебним уређајима.Ораси сазревају готово истовремено са плодовима лешника.

Жетва ореха

Жетва ораха је прилично дуга и напорна.Дуги штап са ударцем на крају је тучен по гранама што је више могуће.То доприноси паду зрелих ораха.Цијели усјев се бере и темељито чисти од перикарпа и страних остатака.

Ако је дрво сувише високо, онда рушење ораха са самог врха није тако лако, с обзиром да висина дрвета може досећи 35 метара. У овом случају, потребно је попети се на дрво и убити усеве са ближе удаљености.

Орехи се съждаат, ко падат на зема

Обработка по обработка

Кад орех зори и бере, мора да се утврди, даурадити са усевом.Након сакупљања орашасти плодови се сортирају и полажу да се осуше.Соба за то мора бити топла и сува.Ако је добро време, усјеви се могу осушити на сунцу.

Надаље, постоје двије могућности складиштења:

  1. Потпуно - омогућава језграма да задрже своје особине 2 године.
  2. У ољуштеном облику, погодан је за реализацију, али постоји опасност да паразити заразе плодове.

Оставите ораси у тамним хладним посетама.Не препору ~ ује се да се ора {тава док се потпуно не сазрије, јер су они нискицалмнесс

Сломљени и оштећени плодови нису погодни за складиштење. Прво се користе у храни и производњи козметичких производа.