Услови за заливање код узгоја парадајза у стакленику Томато

У процесу узгоја парадајза у пластеницима из поликарбоната, потребно је посматрати низ параметара - вентилацију, влажност, температуру ваздуха, земљиште и воду за наводњавање, који су међусобно повезани. Парадајз воли суви ваздух и влажну земљу. Хајде да смислимо како да парадајз залијемо у стакленику.

Парадижник не може да се залива на листи. и вода треба да буде у корену

Капљично наводњавање и навлаживање корена

Парадајз је представник прве групе о употреби хранљивих материја, тако да узгој парадајза има одређене карактеристике, за разлику од других поврћа. Прво, температура ваздуха је до 25 степени, а земља није нижа од 10 степени, разлика у температури је неприхватљива. Саднице се саде на крају зиме када расту од месец дана до 50 дана. У процесу узгоја парадајза у стакленику од поликарбоната, веома је важан режим наводњавања и одговарајуће храњење, што осигурава прикупљање раније и богатије културе.

Систем домаћега наводњавања кап по кап

Заливање је најважнији фактор у раду стакленика. Често вртлари преферирају стално наводњавање. Ако стакленик није опремљен потребном опремом за наводњавање кап по кап, наводњавање се може вршити директно испод коријена биљке, што значајно штеди воду.

Саднице парадајза се често и умјерено залијевају.

Препоручује се да се одрасле биљке воде ретко (два пута недељно), али у изобиљу (више од 5 литара воде испод сваког грма).20 дана пре сазријевања плода, наводњавање би требало да буде ограничено.

Важно је да температура воде за наводњавање одговара температури тла.

Капљично наводњавање елиминише појаву болести

Капљевито наводњавање у стакленику има неколико предности - недостатак влаге на листовима, што осигурава већу отпорност парадајза на гљивичнеболести, њено природно загревање и, што је најважније, уштеду воде.Метода кап по кап је прилично једноставна.Вода не тече у корење биљака у малим порцијама током цијелог периода наводњавања, након чега земљиште између редова остаје сухо.Вода се полако креће кроз црева која се налазе дуж или у средини кревета.

Црева за наводњавање се постављају једном годишње, не морају се померати, што спречава оштећење биљака.

Компоненте за наводњавање капањем

Многе различите варијанте опреме за наводњавање кап по кап са различитим модификацијама комплета су сада у продаји.

Све зависи од нивоа услуге у стакленику.Фарме могу да приуште опрему са пумпама, дозаторима, филтерима, аутоматском контролом режима микроклиме у стакленицима и другим компонентама.Једине фарме са нижим приходима могу изградити наводњавање капањем из расположивих средстава - систем црева и резервоара за воду на висини од једног метра игоре.

Реакција рајчице на количину произведене воде

Често саме биљке говоре о квалитету наводњавања у стакленику.Ако парадајз рано изгуби цвеће или плодове, листови се не савијају током дана, што често указује на недовољно заливање и исушивање земље.Ово се дешава на повишеним температурама у стакленику, неадекватној вентилацији и слабом осветљењу.У овом случају, хитно треба залијевати биљке и подесити микроклиму у стакленику.Парадајз ће се побољшати под условом да се благовремене мјере и транспирациони процеси наставе у добро растућим биљкама са наизмјеничним листовима који се увијају током дана и обрнутим процесима ноћу.Повећава се број жутих цветова у вишеструким цватовима.

Опције за аутоматско наводњавање у стакленику

Када плодови сазревају на горњој страни, а зрење је споро на другим рукама, морате уклонити смеђе плодове из горње рукеда би друго воће брже сазрело.

Одмах након прве бербе воћа, треба наводњавати 10-12 литара земље по квадратном метру.м и спуштање температуре ваздуха на 17 степени.

Ако биљке расту брзо, листови су велики, сочни, стабљике су снажне, транспирација је сломљена, онда таква биљка неће дати добру жетву, јер акумулира вегетативну масу на штету усјева.У малим цватовима формирају се слаби и ретки цвјетови.Уз даљу негу, залијевање треба смањити, а то треба узети у обзир за зрење плода, јер мало је вјероватно да ће сватко вољети напукле и водене бобице.

Заливање кроз ископане боце

Током вегетације, често се препоручује да се изврши дорада (3-4) за развој корена, комбинујући их са наводњавањем.

  • За ђубрење се препоручују минерална ђубрива у количини од 10 литара воде и 1 кашика ђубрива.
  • Органска ђубрива су кориснија за саднице.Оваква дорада се врши по стопи од 5 л до 8 л по 1 м2.

Обилно наводњавање и повећана количина азота и органских ђубрива често доприносе акумулацији вегетативне масе биљке.У овом случају, потребно је зауставити залијевање 7-10 дана, повећати температуру зрака на 25 ступњева, направити коренску преливу са 2-3 жлице суперфосфата на 10 литара воде како би се успорио раст.

Узгој парадајза у стакленицима од поликарбоната је поуздан начин за рану бербу у кратком времену, па чак и са квалитетним плодовима са релативно малим физичким и материјалним трошковима.