Услови садње патлиџана у отвореном тлу Еггплант

Узгајивачи новака који планирају да засаде патлиџане у својој башти постављени су на десетине питања о томе како правилно узгајати ову културу.Већина њих има за циљ да се упозна са техникама садње и брине о њима.Свакако да ће летњи становник поставити питање када ће почети са садњом патлиџана на отвореном.Одговор је прилично јасан и једноставан.

Садња садница патлиџана у тлу

У ствари, веома је важно да се тачно израчуна време садње патлиџана у земљишту.О томе зависи правилан развој биљака и њихова способност да правовремено производе усеве.

Фактори који утичу на израчун датума садње патлиџана

За најпопуларније поврће, можете израчунати тачан датум садње у земљишту у року од неколико минута.Код патлиџана, ствари су мало компликованије.До сада нису утврђени датуми када се препоручује садња садница у земљи.Стога, вртлари морају сами да га дефинишу.Узгајивачи семена патлиџана могу помоћи у овом изазовном послу.На сваком пакету, они шаљу информације о приближним датумима материјала за пресађивање.Већ из њега је потребно направити почетак, извући закључке о томе када је свеједно могуће почети се бавити искрцавањем.

Температура за пресадаване на пресадки треба да превишава 20 степени

Да би се правилно израчунао датум садње патлиџана у земљи, потребно је обратити пажњу на бројне факторе.

  • Седиште. У овом случају говоримо о искрцавању на отвореном. Више садница се може садити у стакленику са или без грејања. Ако роба има топли стакленик, лако ће пресадити биљке у земљу усред пролећа. Али када избор падне на отворено подручје, онда не треба журити са слијетањем. Морате га одложити за каснији период.
  • Временски услови. Овај фактор је један од одлучујућих. Од њега је вртлар гурнуо планове да посади саднице патлиџана у земљу. Ако је од почетка прољећа вани вруће сунчано вријеме, тада можете почети рану сезону садње. Али овде морате бити веома опрезни. Све топло време се лако препушта хладним и неповољним мразима. Таква промјена ће озбиљно утицати на биљке. Можда једноставно умру.

Припремање тла за садњу мора се обавити унапријед

  • Очитавања температуре ваздуха и земље. Овај фактор зависи од временских услова. Патлидзане су биљке које воле топлоту. Не толеришу хладно време. Стога, не треба да покушавате да садите саднице ако је температура испод 14 степени напољу. Хладноћа спречава развој и сазријевање патлиџана. Постројење ће умрети ако дуго времена буде у таквим условима. Дозвољено је да се саднице храбро засаде када температурни показатељи ваздуха и земље не трају дуго.падају испод 14-16 степени. Најбоље вријеме за садњу је крај прољећа. У овом мјесецу, шансе за неочекиване мразеве су скоро нула.
  • Старост биљке коју баштован планира пресадити. Патлиџан, који је више од 65 дана, спреман за пресађивање. До овог времена, они су довољно одрасли, успели су да ојачају. Биће им лакше да покрену процес трансплантације, што је велики стрес за све биљке. Ако покушате да засадите саднице патлиџана много раније, ризик од губитка приноса се повећава. Слабо развијена биљка није у стању да се нормално прилагоди земљишту у којем мора да проведе цео период сазревања. Боље је претјерати саднице него их рано засадити на отвореном тлу.

    Земла за патлиџени мора да бъдат добро заполени с органска материја

    .

Узети заједно, ови фактори ће помоћи вртлару да схвати на које дане патлиџане треба пресадити у кревете припремљене за њих.

Када почети са слетањем

Почните да се бавите садњом радом само ако је патлиџан већ довољно јак и достигао одговарајућу старост. Вртлар мора бити сигуран да на улици више неће бити мраза. У овој фази не можете обратити пажњу само ако саднице одмах пресађују у стакленик. У таквим условима није страшно хладно.

Али време је важно када се сади патлиџани на отвореном терену. Уосталом, биљке неће имати додатнихзаштитити их од смрзавања.

Саднице патлиџана у вртном кревету треба закопати у доње лишће

Препоручује се размишљати о садњи патлиџана у земљи, ако је тло (на дубини од 8-10 центиметара) већ довољно загријано. Температура не сме бити испод 18 степени. У таквим условима, корени биљака се неће смрзнути, они ће моћи да обављају своју функцију нормално.

Исто важи и за температуру ваздуха. Засадни патлиџани треба да се осећају удобно да се брзо навикну на тло.

Вани треба да буде топло. Оптимум су индикатори од 20 степени топлоте. У реду је ако температура падне мало ноћу. Најважније је да не падне испод ознаке од 15-16 степени. У супротном, неопходно је изградити изолационе конструкције за кревете на којима расту патлиџани. Они ће им обезбедити потребну топлоту која недостаје ноћу.

Стакленик за патлиџане ће заштитити грмље од повратка мраза

Релативно редовна температура ваздуха ближи се почетком јуна. До овог периода, земља се добро загрева. Дакле, можете почети са садњом патлиџана. Неки вртлари увјеравају све да је боље пренијети поврће на тло у свибњу. Ове речи имају смисла. Али опет, није вредно ризиковати следећу жетву, прерано се садити патлиџане. У мају је вријеме промјењиво, а мраз се може појавити у било које вријеме.

Ако летњи становник није припремљен за неочекивано хлађење, ондаон ризикује да упропасти засађене кревете, који нису имали времена ни да ојачају.

Не постоји стопостотна гаранција да ће биљка нужно умријети ако је засађена у незагађеном земљишту.Најчешће, патлиџани толеришу ниске температуре ако не падну испод 15 степени.Али ништа добро хладно време неће донети.Значајно ће успорити раст биљака и њихово прилагођавање земљишту.Плодови ће се појавити касније од договорених датума.А жетва неће бити посебно велика.

Заштита садница од мраза с призорима

Да би се избјегли такви проблеми, боље је не журити са садњом, него чекати повољно вријеме.

На основу горе наведеног, могу се сумирати сљедећи резултати.Патлиџане треба засадити на отвореном терену или на крају пролећа или на самом почетку јуна.Све зависи од временских услова, који се дуго неће мењати.

Не само да је хладноћа непријатељ патлиџана.Ништа мање култура поврћа пати од јаке топлоте.Није потребно бавити се садњом на сунцу.

Оригинална постеља боце патлиџана.У случају хлађења, може се покрити агрофибром

У овом случају их не може спасити никакво залијевање.Превише светло сунце може оштетити структуру лишћа, спалити их и осушити.Чак иу преврућим данима, баштованима се препоручује да засенче кревете тако да не изгоре на сунцу.

Не ослањајте се на прошлогодишње искуство и савјете другихповртларима у вези којих дана је вредно почети са пресађивањем патлиџана у земљишту. Уосталом, за сваки пут је потребно израчунати своје време, у зависности од више главних фактора.