Услови садње бундеве у отвореном тлу Пумпкин

Једна од омиљених култура која не само да украшава башту, већ и стол, је бундеве. Међу свим вртним поврћем, бундева није избирљива, лако се брине о њој, лако је засадити. Да би се добила добра жетва, важно је узети у обзир низ правила, које треба знати када се препоруча засадити бундеве на отвореном тлу, које је вријеме боље за садњу садница, и како се бринути о усјеву тако да саднице не увену. Бундева је корисно поврће из којег се може припремити много јела, а искусни вртлари знају да је за узгој поврћа потребно знати када, у које вријеме иу којем тлу га посадити.

Бундеве на отвореном пољу

Када је најбоље засадити семена

Ако одлучите да почнете да узгајате различите врсте усева, желите да имате не само предивну башту, већ и добру жетву, онда је важно узети у обзир карактеристике сваког поврћа, како и када га треба засадити. Омиљена култура вртлара је бундева. Овабиљка воли топлину , и не препоручује се да је сади на отвореном тлу, које се након зиме није могло загријати. То негативно утиче и на семе и на саднице. Стабљике биљке постају танке и брзо се суше. Ако одлучите да посадите бундеве у априлу, размислите о могућем повратку мраза. За садњу усева на отвореном тлу, земља треба бити добро загрејана. Изаберите један период и одређеноТермин не може бити, јер је важно узети у обзир регију у којој живите и њене климатске услове.За становнике јужног дијела одговарајућег времена за садњу поврћа у земљи не раније од десетог маја.За становнике сјеверне стране оптимално вријеме је почетак јуна, а за средњу зону није раније од 25. маја.

Да бисте добили добру жетву, морате припремити семе.Можете посадити семена која су претходно била натопљена топлом водом (потребно је да се намакате најмање пар сати).Припремите земљу, земљиште треба оплодити.Велике и дубоке рупе се не препоручују.У рупу је боље ставити два, или чак три семена.Након што се појављују стабљике, оставите јаке и издржљиве, уклоните остатак.

Када је боље садити саднице

Саднице, као и семена, не воле хладно земљиште.Жетва ће бити добра, ако саднице расту до овог месеца, може бити и дуже.Овакво слетање ће бити оптимално за вртлара, који живе у подручјима са брзим пролећним летом.Када се двадесет петог маја сади усев у башти, саднице треба засадити између двадесет петог априла и трећег маја.У почетку, саднице треба садити у резервоару са тресетом.Професионални вртлари користе кокосове таблете за садњу садница, а тресетне таблете су веома погодне.Ако немате такву посуду, узмите пластичну посуду.Постављање садница бундеве у башту треба бити пажљиво, јер култура има танак корен, посебно ако се садња врши из пластичне посуде.

Саднице бундеве спремне за садњу у отвореном тлу

Брига о култури

Да би се постигао позитиван раст културе, не само да се мора знати како га правилно садити, већ и како се бринути о њој. Основна правила за слетање и гаранције добре жетве:

  1. Потребно је припремити земљиште. Можете користити природна ђубрива, хемикалије. Садња бундеве треба да буде на месту где сунчеви зраци добро продиру.
  2. Није препоручљиво садити поврће у слабо грејаном земљишту. Земља треба да буде сува, без снега, прљавштине, влаге. Имајте на уму да може бити мраза. Током слетања, температура тла мора бити најмање петнаест степени изнад нуле. Предвиђено време - крај маја.
  3. У бунарима, прије садње бундеве у отвореном тлу, додајте гнојиво. Ова култура негативно реагује на кисело земљиште. Можете користити пепео, хумус, креду. Ако имате компост у јаму коју сте ископали прошле године, посадите саднице или семе у јаму.
  4. Једноставно збрињавање културе изражено је заливањем. Када су се управо искрцали, треба их чешће залијевати него током периода зрења или жетве. Лишће и стабљике поврћа су у стању да акумулирају влагу, што ће бити довољно да не избледи. Током периода дозријевања, потребно је мање воде него обично, јер ће бундеве бити водене и изгубити своје корисне особине.
  5. Многи плодови на једном пуцу су лоши, они ће ометати, сазревати једни друге. Ако желите да бундева буду велике, оставите их на једномпеците два воћа.За средње величине, могућа су четири воћа.

Када ћете садити семе или саднице, пронађите право и право место.Није вредно садити нови усев на месту где се десило слетање прошле године.Било би добро узгајати бундеве на месту где су прошле године засађени кромпир, тиквице, сунцокрети.Могуће је засадити бундеве на месту где је првобитно узгајано за пет година.