Услови и правила садње грожђа у отвореном тлу

Узгој грожђа могућ је уз помоћ резница или већ спремних садница из расадника.Како и када садити грожђе на отвореном терену у прољеће и јесен овиси о годишњем добу и временским увјетима.Посматрајући технологију, можете добити јаке и плодне грмље на вашем мјесту из било којег материјала.

Пролећно искрцавање

У пролећној сезони, нова грмља се могу добити на три начина:

  • одлигнифиед цхубуков;
  • зелени избојци;
  • годишњи саднице.

Избор методе зависи од врсте садног материјала који имате.Шема и правила слијетања за сваку методу су различити.

Лигнифиед цхубуки

Процес садње дрвеног чубука у пролеће састоји се од сечења, жетве, прелиминарне клијавости материјала идаље слетање на локацију.

Сечење и припрема материјала

Берба садног материјала врши се у јесенској сезони, када се завршава сезона раста и када се из жбуња узме цео усјев.

За резање користите здраве и јаке лозе дебеле попут оловке. На грмљу се избојци секају од 80 до 150 цм дугих са здравим пупољцима, а затим се дијеле на сегменте дужине 15-20 цм.

За успешно преживљавање, свака стабљика треба да има 2-3 зелене очи.

Склад "цхубук ин савдуст"

Прије полагања за зимско складиштење, једнобродни чубуки се скупљају у сноп, везани ужетом и означени. Потом се урони у топлу воду на дан, а након намакања третира се отопином бакар сулфата 5%, која штити материјал од плијесни и трулежи.

Резнице се стављају у пластичну кесу, прелију се влажним песком, везују и чувају на хладном месту - фрижидер, подрум или подрум до пролећа. Током читавог периода складиштења, изданке треба периодично прегледавати и окретати. Цхубуки оштећен од рециклирања плијесни.

Буђење

На почетку прољећа, избојци се уклањају из полиетилена, прегледавају на оштећење - скупљени, иструнути узорци се уклањају. Садни материјал се ставља у воду два дана, затим се провјерава његова одрживост - кора је благо урезана да би се одредила боја. У висококвалитетним цхубуковима има свијетлозелени тон, мртви - тамно смеђи или црни.

Спроутинг

Корење изданака се врши у стакленој посудинапуњен са 3-4 цм воде.Избоји се стављају у воду, покривени фолијом.Да бисте стимулисали навијање у води, можете додати стимулатор раста Епин или Хетероаукин.

После пет дана резнице се саде у кутије за семе или пластичне посуде за једнократну употребу са отворима за одводњавање.Резервоари су испуњени хранљивим супстратом вртног земљишта, хумуса и песка у односу 3: 1: 1.Чубукас је засађен на дубини од 4 цм, а земља око њих је збијена, затим заливена.

Изрази

После две недеље ницања, избојци су спремни за пресађивање на локацију.У сваком региону, време засађивања младих младица је другачије, тако да се треба усредоточити на временске услове.За успешно преживљавање важно је да се земљиште загреје на 10 ° Ц, а спољна температура достигне 15 ° Ц.Обично овај пут пада крајем априла или почетком маја.

Припрема градилишта

Локација је сунчана и са дубоким залихама подземних вода, јер ова култура не воли засјењење и преплављивање.

Търсено е върху пълна.На 1 квадрат.м. направити канту прошлогодишњег стајњака (компоста), 50 суперфосфата и 40 г калијумове соли.Ако је земља кисела, додаје се и вапно - 400 г гашеног вапна или доломитног брашна.Затим ископајте земљу и ниво.

У пролеће, непосредно пре искрцаја, локација се попрска раствором урее - 15 г супстанце на кантици воде, и темељито влажи.

На удаљености од 60-70 цм копају се јаме, размак између редова је 1 м. Рупе се залијевају и коријени биљке се умочавају у њих.Важно је тодоњи бубрег током слијетања остао је изнад површине тла.

Зелене резнице

Узгој грожђа из зелених чубукова погоднији је за сорте које се тешко размножавају лигнификованим изданцима. Ове сорте укључују - Фестивал, Еарли Пурпле и друге.

Набавка материјала

Обично се сечива из пастора или младих младица изводе крајем марта или почетком априла током санитарног сечења грмља.

За сечење зелених чубукова користите грмље које се природно узгајају. Поступак се обавља након обилног заливања, јер уз добро навлажене грмље можете добити квалитетан материјал са добрим преживљавањем. Оптимална дужина сечења је 15-20 цм, а присуство листова на изданцима је кључ успешног укорјењивања.

Правила за жетву и технику проклијавања зелених изданака не разликују се од правила за укорјењивање дрвених резница.

Припрема локације и локације

За уређење винограда покупљено је сунчано мјесто, гдје нема пропуха и воћњака, јер ће се у сјенчању винова лоза испружити и добити плодни грм од њих је мало вјеројатно да ће успјети.

Зелени избојци који расту из биљака могу бити у иловастом, пјесковитом или црном земљом.

У јесен на парцели од 1 м2. Израдите 15 кг хумуса, 100 г суперфосфата и 70 г калијум сулфата. Затим је парцела ископана на бајунету лопате и изравнана грабљама.

Техника

У прољеће се резнице извлаче и прегледавају на оштећења разним болестима и плијеснима.Пацијенти се одвајају.За успјешно укоријењене изданке уклапају се са свијетло зеленим резом и три пупа.Потапају се 24 сата у топлој води (30 ° Ц) уз додатак стимулатора раста.

Оптимално вријеме слијетања је средина или крај маја, када је опасност од поновних мраза прошла, а тло се загрије на 10-12 ° Ц.

Посађени изданци на удаљености од 20 цм један од другог тако да је горњи пупољак 3-4 цм изнад површине тла.Саднице засађене под углом од 45 °.Садња се зали са топлом смрзнутом водом, а затим се шприцава са баштенског земљишта, тресета или прошлогодишњег стајњака.

Да би се заштитили од сушења, засаде су покривене филмом, а две недеље после адаптације и кореновања, у сваком филму у филму се праве резови како би се омогућио улазак кисеоника.Склониште се уклања након што се младица појави на изданцима.

Саплингс

Други начин да се грожђе сади у пролеће је са једногодишњим младицама.Оптимално време је последња деценија априла.До овог времена, топлота се стабилизује и земља се загреје на температуру од 12-13 ° Ц.

Локација је припремљена три седмице прије искрцаја - 1 квадратни метар.Израдити 10 кг хумуса, 2 кг дрвеног пепела, 80 г суперфосфата и 50 г калијум сулфата.Тада је земља ископана, изравнана и обилно залијена.

Припрема садница пре садње је следећа:

  • корени су намочени у топлу воду на један дан, а затим орезани на 20 цмдужина и уроњена у густи раствор глине (каша);
  • све суше и оштећеневрхови изданака се секу и попрскају плавим витриолом.

На локалитету, јаме су ископане по величини кореновог система биљке. Трећина дубине је испуњена шљунком или шљунком. Горе је постављена мешавина вртног земљишта, хумуса и дрвеног пепела (3: 2: 1). Затим поспите танки слој земље без ђубрива.

Спустите корење биљака, исправите их и поспите светлом, лабавом земљом. Затим се саднице зали по стопи од једне биљке 10 литара воде, малча 10 цм слоја земље.

Оптимална шема за садњу: између грмља - 50-60 цм, између редова - око 80 цм.

Јесенско искрцавање

У ово доба године, грожђе се може засадити резницама - лигнифицираним или зеленим, али је проценат њиховог преживљавања прије првих мраза врло мали. Такав материјал је боље проклијати код куће и пресадити га на место у пролеће. У јесенској сезони, баштовани преферирају садњу готових годишњих садница.

Оптимална времена за слетање у регионима са хладном климом су прва половина септембра, на југу - последња деценија септембра. Са таквим условима, млади грмови ће имати времена да се укорене и припреме за зимовање.

Припрема грмља

У хортикултурном расаднику могуће је купити готову младицу са свим знаковима биљних сорти. Или узмите младог пуцња из сопственог грма. У првом случају, садница не захтева предтретман пре садње, под условом да је квалитетан (без знакова болести, механичких оштећења).

Домаће младице прије садње треба припремити.

  1. За бољи опстанак, корење треба резати на 15–20 цм, а затим уронити у глинену кашу (3 кг глине растворене у 2 литре воде).Време намакања - 2 сата.
  2. Прегледајте горњи део изданака, одрежите оштећене делове, попрскајте га раствором бакра или гвожђе сулфата.
  3. Млада добит од једне године скраћује се на 2-3 пупа.

Жетелице за жетву

За садњу изаберите сунчано место без пропуха и дубоког проласка подземних вода.Препоручује се да се грожђе сади даље од дрвећа и жбуња, које само одузимају влагу и хранљиве материје, као и непотребну сенку за младе грмове.

Копају рупу дубине 80 цм и ширине 60 цм, напуните је дренажом за 5-6 цм. Као дренажни слој користите дробљени камен, шљунак или комаде разбијене опеке.У гомили вртног земљишта потребно је додати канту хумуса, 100 г сложених ђубрива (душик, фосфор и калиј) и 1 кг дрвеног пепела.

Јама је напола напуњена храњивом смјесом, изливена преко две канте воде.Након апсорпције влаге потребно је полагати мали слој вртног тла без ђубрива.Ово ће спречити опекотине корена.

Пресађивање саднице

Корени садница су потопљени у рупу, посути невезаном мешавином баштенског тла, речних пескова и вермикулита (3: 1: 1).Лагана мешавина земљишта ће омогућити приступ влаге и кисеоника коренима.

Приликом садње, важно је да четврти пупољак на централном изданку буде изнад нивоаземљиште.Корени морају бити исправно исправљени, иначе ће раст и развој саднице значајно успорити.

Сапница за грожђе добила је корен

После садње, саднице су заливене - 10 л воде се потроши на једну биљку.Затим, пристволнуиу подручје посути баштенском земљом како би се избјегло брзо испаравање влаге.

Основни захтјеви за његу

Младом винограду, добивеном од годишњих садница, лигнификованих чубукова или зелених изданака, потребно је пажљиво одржавање, посебно у првим годинама живота.

Заливање

Влажење земљишта се врши редовно - једном сваких десет дана.Такво правило важи под условом сувог лета.Током кишне сезоне, земља се влажи док се суши на дубини од 10 цм.

Цијев за наводњавање испод коријена

За наводњавање, боље је користити топлу воду, тК. Заливање хладном водом може изазвати стрес и развој гнојних процеса у биљци.

Разграђивање

Тло између редова у винограду, као и близу стабла, редовно се отпушта - дан након сваког заливања.Тако остаје лабав, лаган и не омета снабдевање корена кисеоником и влагом.

Поступак лабављења је комбинован са уклањањем корова и уклањањем корова, који пригушује засаде и одузима влагу и хранљиве састојке из грмља.

Храњење

У првим годинама живота, биљке се оплођују фолијарном методом.За храну љети (крајем јуна или почетком јула) користи се састав од 400 г суперфосфата и 6 литара воде.Другисмеша: 2 литре воде узети 2 кашике.ламонијум нитрат, 100 г калијум сулфата и 10 г борне киселине.

Исталожени раствор суперфосфата је комбинован са другом композицијом и подешен на 10 л са водом.Третман се изводи дан након инфузије раствора.

Друго наводњавање жбуња врши се последњих дана јула.200 г суперфосфата, 100 г калијум сулфата и 2 кашике се потроше на канту воде.л амонијум нитрат.

Пинцхинг

Процедура штипања је неопходна да би се стимулисао раст и развој латералних стабљика.Стисните врх централног стабла до првог правог листа.Поступак се спроводи три недеље после садње.

Берба грожђа после штипања

Спречавање болести и штеточина

За читаву сезону млади виноград треба третирати три пута од болести.Две недеље после садње, раствор се третира раствором Бордеаук мешавине или бакар сулфата.Токсичне хемикалије штите од различитих вирусних, гљивичних и бактеријских инфекција.Друго наводњавање се врши две недеље пре цветања грмља, а треће у јесен - после пада листа.

За штеточини се користат Фундазол, Ацтеллиц, Актара или Хом.Наводњавање се врши три пута недељно после сваког третмана за болести.

Биљке засађене у јесен третирају се непосредно пре склоништа са смешом бакар сулфата или Бордеаук.

Припрема за зиму

Без обзира на време садње, младо грожђе треба добро склониште зазима, посебно у првим годинама живота.

Склониште грожђа од грожђа са смрековим гранама

Прво, зона смрче је спудирана дебелим слојем земље - око 20 цм, а затим прекривена кровним филцем или гране смрче.Неки вртлари користе картонске кутије да покрију надземни део грмља.

Након што је снијег пао, грожђе се може отпрашити снијегом.Под таквим заштитним поклопцем, изданци нису склони смрзавању и дехидрацији.