Употреба нитроамофоски за грожђе - упутства за употребу

Сви професионални пољопривредници и вртлари аматера настоје да добију здраву и здраву културу на сваки могући начин.Да би се то постигло, вреди уложити много труда у сваку фазу културног раста.Један од важних аспеката је благовремена и правилна примјена ђубрива различитих група.Размотримо детаљније бригу о грожђу на примјеру употребе једне од најучинковитијих и најпопуларнијих минералних агрокемикалија - нитроаммофоски.

Нитроаммофоска је једно од најчешћих ђубрива

Састојци ђубрива

Дотично гнојиво је сложен минерални препарат.Извана изгледа као компактне сиве грануле, укључујући и одређени број хранљивих материја оптималне концентрације.Успешно се примењује на већину култивисаних усева, укључујући и грожђе. Алат не захтева велике трошкове и веома је ефикасан.

Гнојиво садржи следеће компоненте које се лако апсорбују у биљкама:

 • Азот.Применимо на све врсте земљишта да повећамо плодне показатеље.У почетној фази развоја доприноси расту зелене масе.Његов недостатак утиче на успоравање.раст и избледело бојење лишћа грожђа.
 • Фосфор.Његова употреба омогућава побољшање квалитета бобица и укупног приноса.Недостатак ове компоненте утиче на успоравање или престанак раста фетуса, тамњење стабљика и лишћа биљке.
 • Калиј.Помаже у оптимизацији синтезе, повећава отпорност усева на мраз и болести.

Састојци лека су непромењени, али пропорције нитроаммофоски могу да варирају.Најпопуларнији омјер: једнаки удјели сваке компоненте.

Комбинација лекова у нитроамофосу омогућава добијање одличне бербе грожђа

Наводњавање винограда

Модерне технологије омогућавају узгој грожђа у различитим климатским зонама.Међутим, то је најчешће у подручјима са топлим зимама и сунчаним љетима.Често стручњаци примећују недостатак природне влаге и сувог тла.У овом случају, једна од кључних тачака у бризи о биљци је њено заливање. За сезону са недовољним количинама падавина, дозвољено је провести око 10 наводњавања по сезони. Потребно је одржавати паузу од најмање 14 дана између третмана.Обично се наводњавање комбинује са ђубривом за културу ђубрења.

Процедура осмог циклуса се састоји од следећих манипулација:

 • Наводњавање се врши након сувог јајника изданка, и додаје се додатак азота.
 • У периоду активног раста винове лозе након што дужина изданака достигне најмање 300 мм.Користити супстанце из групе азот-фосфор.
 • Пре цветања. У исто време, микроелементи свих група се уводе да би се обезбедило добро опрашивање.
 • Пре формирања бобица после цветања. Наводњавање се врши коришћењем нитроаммофоског комплекса.
 • Пре него што плодови постану мекани са храњењем грожђа минералним ђубривима.
 • Редовно заливање након 14 дана.
 • Након жетве, наводњавање се врши уз додатак адитива фосфата и калија.
 • Прије склањања лозе за зиму.

У зависности од врсте земљишта, број третмана се може повећати или смањити.

Грожђе треба цветати, након чега треба направити НПК

Увођење прехрамбених додатака

За правилан развој грожђа и добијање добре жетве потребно је користити не само органска, већ и минерална ђубрива. Прељев се врши у четири циклуса. 14 дана пре појаве цветова, додаје се комплексни адитив који садржи азот. Нитроаммофоск се додаје у следећој дози: за 10 литара воде 50 г лека.

Сличан поступак се изводи 20 дана након цветања. Препарати калијума и фосфата се користе директно у периоду пре дозријевања плода.

Додаци азоту у овој фази треба да буду искључени, јер ће успорити развој бобица. Зими се грожђе храни ђубривом на бази поташе.

Нитроаммофоска се користи као додатни минерални додатак. Радикална операција се врши према упутствима произвођача. Обрада листова се врши методомпрскање (2 кашичице лијека у 10 литара воде).Разматрано ђубриво повећава имунитет и издржљивост грожђа.

Нитроаммофоска је прилично економична - само 2 кашичице на 10 литара воде

Предности и недостаци употребе нитроаммофоски

Употреба разматраног ђубрива у узгоју грожђаи друге културе имају, као и сваки други лек, своје предности и недостатке.Да бисте најбоље искористили алатку на свом сајту, морате их проучити.Предности укључују могућност дуготрајног складиштења супстанце без губитка корисних својстава.Поред тога, комплекс садржи активне стимулансе за раст, чији проценат досеже 30%.

Нитроаммофоск, за разлику од једнокомпонентних ђубрива, мање се апсорбује у земљишту, лако се раствара у течној композицији, истовремено садржи троструку групу компоненти.

Употреба комплекса који се разматра, у зависности од климатских услова и типа земљишта, доприноси повећању приноса од 30 до 70%.

Негативан ефекат лека је да је то неорганска супстанца и ако се не примењује на правилан начин, може допринети акумулацији нитрата у земљишту.Поред тога, алат треба правилно складиштити, запаљив је и експлозиван.

С правилна употреба нитроаммофоски берба грозда е повечана за барем третјина

Правила за употреба на агрокемикалија

Основно правило за складишчење за нитроаммофобиада би се избегло претерано загревање гранула, пошто је супстанца експлозивна. Најпогоднија ђубрива је циглана или бетонска конструкција, температура у којој се стабилно одржава испод 30 степени. Влажност зрака не смије бити већа од 50%. Агрокемикалија се не сме складиштити са другим формулацијама. Употреба отворене ватре и грејних елемената у складишту је строго забрањена. Рок трајања дотичне хране је 180 дана. Транспорт је дозвољен иу паковањима иу расутом стању.

Претјерано увођење комплекса доводи до засићења нитратима. Стога, пре него што грожђе сазрије, његово додавање се зауставља.Нитроамофос треба користити строго у складу са препорукама произвођача, у зависности од стања третираног усева и врсте земљишта. Ниско концентровани раствор се користи за биљке за прераду листа. Гнојиво које се разматра нуди најбоље приносе на глиненим и црним земљиштима. Трајање реакције адитива зависи од густине земљишта. На тешким сортама, препоручује се да се храни у јесен, а на лаким тлима, пролећна обрада ће бити најбоља опција.

Земнокрвни земљисти се нарочито добро одазивају на нитроамофотику

Показатељи популарне компоненте

Азот, фосфор и калијум су непромењени састојци комплекса нитроамофоски. Пропорција сваког зависи од намјене и врсте тла. Мост популаромјер: 16/16/16 (у једнаким дијеловима). Ова композиција обезбеђује скоро 50% садржаја у додатку корисних супстанци. Композиције са пропорцијама 15/15/20, 13/13/24, 8/24/24 укључују повишен калијум. Погодно за чернозме и ђубрење грожђа на таквим земљиштима.

У зависности од врсте земљишта, могуће је независно одабрати однос компоненти дотичног ђубрива. Употреба нитроамофоски је обимна иу периоду пре и после сетве. За прераду грожђа, препоручује се да се узме од 70 до 90 грама лека по квадратном метру.

Без правилне неге усјева, немогуће је добити здраву и добру жетву. Гнојива и ђубрење различитих група и класификација играју кључну улогу у томе.

За грожђе које воли топлоту, узгој у релативно оштрим климатским условима је могућ због органских и минералних додатака. Један од ових комплексних лекова је нитроаммофоск.

Када се исплати памтити правила сигурности и складиштења. Такође треба да пратите дозу наведену у упутствима произвођача. Разматрани адитив садржи три главне компоненте, што га чини најефикаснијим и практичнијим. Комплекс су користили вртлари и вртлари годинама. Током овог времена агрохемикалија се показала са позитивне стране. Међутим, треба имати на уму да је предозирање ђубрива испуњено накупљањем нитрата, а неправилно складиштење може довести до пожара или чак до експлозије.