Употреба лекова из крпеља на грожђу

Чак и искусни и пажљиви вртлари повремено имају проблем контроле штеточина. Више од 70 врста инсеката утиче на винову лозу током вегетације, употреба препарата гриња на грожђу помаже да се ослободе паразита. У савременом вртларству познати су импресивни број различитих метода контроле гљивица и болести винове лозе, као и паразитских инсеката.

Обележи на листове грожђа

Поред правовремене обраде биљака, потребно је пратити чистоћу тла око грмља, прикупљати и спаљивати прошлогодишње лишће, сломљене гране и пале бобице. Зона корена без правилног чишћења може се претворити у легло патогена и штеточина.

Опис грожђа

На грмовима грожђа можете наћи неколико варијанти ових штетних инсеката, најчешће:

  • Вртна мрежа;
  • Хербал Спидер;
  • заједнички паук;
  • Црвени стакленик;
  • Грожђе, пупољак, лист.

С обзиром да је штеточина голим оком готово немогућа због своје мале величине, тијело паразита достиже дужину од само 0,14-0,21 мм. Сегментирано вретенасто тијело бијеле или свијетло жуте боје, у грудном дијелу се налази 4 ноге. Види безДодатно повећање може бити само велика акумулација инсеката или њихових метаболичких производа - бели пахуљасти плак на унутрашњој површини лишћа.

Спидер гриње на грожђу

Женке хибернирају у кори биљке, у пукотинама на колцима за повезивање винове лозе, ближе прољећу, с почетком топлине, прелазе у будуће пупољке за ваге. До 1000 јединки може бити у истом бубрегу истовремено. Паразити се шире инсектима и птицама, ветром, одећом и алатом вртлара.

Са порастом температуре и појавом првих летака на виновој лози за презимљавајућу заједницу, почиње фаза миграције, инсекти се крећу према лишћу, насељавају се на унутрашње стране и почињу гозбу. Када једете лишће, крпељ, заједно са пљувачом, излучује посебне ензиме који изазивају активну ћелијску поделу. Резултат контакта са слином на листовимаје видљива деформација : испупчења и избочине се појављују на вањској страни листова. Код јаке лезије, боја листова се мења и захваћена подручја постају црвена и смеђа.

Разлика између крпеља и других болести грожђа

Неискусан вртлар често збуњује појаву осећаја сврбежа у свом винограду са плијесни гљивичне болести. Разлог за то је појава белог плавог цвета на доњој страни лишћа. Да бисте разумели ситуацију, једноставно превуците прстом преко погођене површине. Са гљивицом плијесни, плак се лако брише, док је „паукову мрежу“ сврбежа тешко уклонити, јер испод њеинсект је уредио свој дом.

Лишће грожђа оштећено грињом

Да би се дијагностиковао проблем и покренула одговарајућа борба, могу се предузети сљедеће мјере:

  • Покушај брисања бијелог цвату са дна лима - брише се плијесан, а “осјет” остаје на плахти;
  • Наоружани лупом за преглед биљке - чак и са релативно малим величинама, видљиви су инсекти;
  • Проценити степен оштећења - најчешће су највише погођени доњи листови лозе, могу се одсећи и уништити;
  • Анализирати стање коријенске зоне - најповољнија клима за бактерије и инсекте настаје у прошлогодишњем лишћу под виновом лозом, морају се очистити и спалити;
  • Изаберите одговарајућу хемикалију и метод третирања грмља од штеточина и болести.

Најчешће, агенси гриња који могу третирати винову лозу имају у свом саставу сумпор, али постоје и комплексна једињења која се боре против неколико штеточина и болести истовремено.

Прскање грожђа од крпеља

Борба против крпеља се компликује чињеницом да се инсект насели на задњој страни лишћа; Грожђе је потребно прскати тако да активна супстанца падне тачно на доње површине листова. Да би се постигао резултат, боље је двапут обрадити грмље у размаку од 8-10 дана, а уз активну колонизацију паразита, вино је посуто ујутро, прије 10-00, а увече, након 21-00. Дакле, испоставило се четири обавезно прскањежбуње од штеточина.

ТиовитЈет

Избор фондова треба да се третира са највећом пажњом. Најчешћи лекови су ДНОЦ, колоидни сумпор, Фосфамид, Пликтран, Фозалон, Омаит, Апполо, ТиовитЈет. Неки баштовани преферирају сапунска средства, користе агресивна хемијска једињења. Треба напоменути да "хемија" није само токсична за бубе, већ и да има негативан ефекат на људски организам. Лечење моћном супстанцом препоручљиво је само када је виноград „пренапучен“ од штеточина и треба драстичне мере утицаја. Приликом прскања токсичних једињења, винова лоза је такође под стресом, приноси ће се смањити, али сама биљка се може сачувати за плодове следеће године.

Рјешења која садрже сумпор скоро да немају инхибиторни ефекат на биљку, јер сумпор, као супстанца, не штети грлима. Фунгицидно дејство почиње са продирањем сумпора у ћелије паразита и његовом интеракцијом са кисеоником. Добијени водоник сулфид има јак токсични ефекат на многе штеточине, али је температура ваздуха изнад 15 степени предуслов, сумпор није погодан за контролу јајних гриња. Лекови који садрже сумпор су најактивнији у јужним регионима

Избор хемикалија и правилна употреба помоћи ће не само да се ослободе паразита, већ и да сачувају винову лозу, која може умрети са активним деловањем штеточина. Фор анилек је важан за праћење концентрације и правила узгоја супстанци, прераде биљака са доње стране листова, 2-3 пута по сезони, 2 пута дневно, ујутро и увече.Израда распореда за виноград доприноси не само правовременом гнојењу и исхрани биљака, већ и превенцији развоја разних болести, повећању броја паразита инсеката.