Употреба жељезног витриола за грожђе у јесен

Да би се добила добра жетва винограда, потребно је оплодити га, хранити га, проводити превентивне мјере заштите од болести. Све ово мора бити урађено компетентно. Ефикасно узгајивачи користе гвожђе.

Да би збринили винограде, фармери треба хранити и средства за заштиту од болести

.

Вредност железов сулфат за грожђе јесени

У јесен и прољеће, искусни виноградари користе жељезо сулфат за третирање грмља.

Користи се као заштита, превенција и лечење одређених гљивичних обољења и као ђубриво.Жељезни сулфат садржи потребну количину гвожђа за биљку.Ово је најповољније средство.

Недостатак гвожђа у грожђу могуће је утврдити следећим карактеристикама:

 • младо лишће грожђа побели и распада;
 • Избоји се слабо развијају;
 • Гроздови грожђа се не развијају ни под удобним временским условима.

Пречишћавањем грожђа са жељезовим сулфатом постижу се два учинка:

 • превенција и лечење гљивичних обољења;
 • Гнојиво за коријен.
 • витриол је прерађено грожђе у циљу борбе:
 • милдеас;
 • антракноза;
 • бактеријски рак;
 • уочена некроза;
 • грапе цриб;
 • оидијум и друге болести.

У ту сврху се додаје килограм витриола у 15 литара топле воде.

Ако озбиљно приступимо третману грмља, до средине љета лишај је потпуно нестао, а након годину дана кора ће добити еластичност.

Јесенско прскање грожђа које се користи за превенцију и лијечење његових болести

Прерада грожђа

Први пут грожђе се пажљиво прска у прољеће, када се пупољци још нису формирали.

Други третман се спроводи у касну јесен након резидбе пре мраза.

У пролеће, винова лоза се третира раствором 0,5% витриола. То је 50 грама прелива на 10 литара воде. Ово се ради пре паузе пупољака.

У јесен се прскање врши у другој половини октобра или у новембру.

Јесенско решење железовог сулфата се прави са 3% за младу културу и 5% за зрели грм. Тако се у 10 литара воде разблажује 300 г или 500 г железовог сулфата.

Својство жељезног сулфата је формирање танког филма након сушења, који након сушења благо затеже кору лоза. То спречава развој многих гљива. Али то није главни антифунгални лек. У већини случајева штити од лишаја и маховина.

Због стварања танког филма, жељезни сулфат се користи у јесенском периоду од касних мраза.

Обрађено грмље у пролеће цвета две недеље касније од необрађеног.

Формирана пленочка након прскања не дозвољава отварање бубрега раније.За то време формира се калус на доњем резу, што доприноси изгледу корена, што увелико повећава развој садница.

За пролежна преработка се разтворава разтвор од 50 грама на 10 литри воде

.

Јесенска обрада грма витриолом је најефикаснија заштита од смрзавања.Ако се болест примети пре пада, неопходно је одмах лечити биљку.У супротном, када дође хладноћа, грм ће потпуно нестати.

Зашто је боље јесени спријечити болести грожђа?На пролеће ће бити много теже борити се против тога.

Добар развој винове лозе зависи од тога како је прекомерно претеран.Најбоље уточиште неће спасити од болести и биљка ће умрети у прољеће.Стога је у јесенском периоду неопходан правилан превентивни третман.Пошто су гљиве у стању да покрију културу.У прољеће ће грм бити врло слаб.

Важно је знати да ако има дугог здравог лишћа на грожђу, то значи најбољу залиху исхране грмља за зиму.

Грожђе се прерађује у јесен након жетве и када су листови потпуно пали.Ако постоје болни избојци, они се уклањају пре третмана.Често се комбинира са јесенским склоништем винове лозе.Сваке године се оплоде органским ђубривом: компост, ђубриво, азот, фосфор, калијум.А изрезани избојци спрејују 5-7%жељезни сулфат: у 10 литара топле воде мијеша се 500-700 г витриола.

То је концентрисани третман који ефикасно уклања болест са површине кортекса.Али то не омета штеточине и "цурлинг" инфекцију.Третман са железовим сулфатом првенствено спречава стварање зимске плесни.

Након прскања винове лозе жељезним грожђем, лоза ће потамнити.На местима оидијумске болести биће црне тачке.Пре обраде, ништа није видљиво, лоза има униформну смеђу боју.Оидиум се тихо развија и примети га могуће само након прскања.64.Међу виноградарима и вртларима, ово је један од популарних алата.А придошлице, из незнања, често не користе овај алат.Жељезни сулфат, поред својих предности, је веома приступачан начин.

Жељезни витриол може дати културу жељезом у лако пробављивом облику.

Искусни аграри разумију значај гвожђа за биљке - они су активно укључени у њихов респираторни систем.

Жељезни сулфат се састоји од зелених кристала, због чега га често називају "зеленим сулфатом".Потпуно је безопасан за људе.Међутим, пожељно је користити гумене рукавице, респиратор, чаше током третмана.Стари грмови грожђа треба попрскати зеленим витриолом.Спашава их од маховина,лишајева, спречава развој краста.

Ефекат примене зеленог витриола је следећи:

 1. Промовише формирање хлорофила, чиме се побољшава боја листа.
 2. Ефективно се бори против гљивичних спора, маховина, лишајева.
 3. Користи се као дезинфекционо средство за уклањање лоших мириса у тоалетима, септичким јамама.

У циљу сузбијања болести, витриол се додаје кречењу супстанце. Чињеница да третман жељезовим сулфатом обнавља недостатак гвожђа у биљци.

Ако систематично преради грожђе са гвожђе сулфатом, то доводи до:

 • формирање латералних процеса на страни винове лозе;
 • кора постаје еластичнија;
 • лишће поприма здрав изглед и већи облик.
Све ово увелико повећава принос. Јагоде имају здрав изглед и већу форму.Немогуће је комбиновати гвожђе са хидратизованим кречом. За то је боље погодан бакар сулфат.

Жељезни витриол је важан микрофертил који је ефикасан у превенцији и третману биљака. Могуће је заситити културу методом прскања и методом уласка у земљу копањем у јесен или прољеће. Један квадратни метар добија 100 грама жељезног сулфата.