Украсни зечићи

Узгајати патуљастог ушног зеца или овна,како се још назива, узгајан је средином двадесетог века у Холандији.Такво име је стекао због свог изгледа, наиме, дугих ушију.Ове животиње су обдарене пријатним изгледом и минијатурном величином.Врло су популарни код одраслих и мале дјеце.А они са задовољством иду с њима да контактирају.Без потребе за посебном бригом, они постају дивна домаћинства.

Холандски патуљасти ушни зец

Посебне карактеристике врста

Главна предност ове пасмине су уши.Њихова дужина достиже тридесет центиметара.Уши су згуснуте у подножју и притиснуте на главу, иако зечеви имају рођење на ушима.Овнови имају кратко тело и ноге, врат зечева је скоро невидљив.Њушка расе је равна, широког чела и дебелих образа.Тип је компактан, јаке конструкције.

Патуљасти зечеви имају густу меку косу различитих дужина и боја, у распону од беле до црне.Украсна пасмина ушних ушију захтева посебну пажњу и пажњу због чињенице да су крхке и могу се оштетити у било којем незгодном покрету.

Фолд-еаред су одлични кућни љубимци

Карактер кунића је послушан, али то их не спречавабудите активни и весели.Лоп-еаред су одлични кућни љубимци који уживају у контакту чак и са децом.Опис бриге о патуљастим зечевима укључује.

 • Нега ушију, праћење и благовремено чишћење загађења.
 • Систематско чешљање вуне.
 • Сваких неколико месеци исецање канџа.
 • Изражавање пажње на овце, иначе њихова замењивост ће бити замењена другом страном
 • Пружање животиња пространим кавезима погодним за његову величину.У кавез би требало да стане пладањ и место за кућу.
 • Њихов дом треба да има посуду за сено и посуду за воду.
 • Под у кавезу треба у целини, да би се избегле повреде.Решетка на поду ће оштетити ноге.
 • Кућа рамова треба да се постави на место без пропуха, и на месту које је неприступачно директној сунчевој светлости.

Фолдови сами прате стање своје вуне, због тога се веома ретко окупају.Главна ствар је да не заборавите да редовно чистите кавез и обезбедите му свакодневно чисту посуду.РАМ захтева чистоћу и неће ићи у прљави пладањ.Сваког дана, дајте зецу два сата, дајући животињи прилику да хода.Место које је изабрано за шетњу требало би да буде слободно од страних објеката, може их и глодати.Придружите се овну у директном контакту и онда ће се Холанђани брже навикнути на вас.

Баран захтева чистоћу

Основе исхране пасмине

Сена - основа храњења ушију.Потребно је његово присуство у раменима.Незаборавите да увек пијете воду.Мешавине зрна и разне житарице су потребне за правилну дигестију зечева.Они једу воће и поврће, али не пре три месеца.Да би патуљци увек пронашли шта да грицкају, добили су гране воћака.Међутим, њима се дају житарице и маслачци.

Додајте храни различите врсте биљака, али обратите посебну пажњу на њих, а зечеви једу само чиста биља.Постоје многе врсте биља које су отровне за овнове.Зато будите опрезни.Да бисте осигурали здравље вашег љубимца, дајте им додатак који садржи минерале и витамине у умјереним количинама.

Препоруке за избор представника пасмине

Боље је купити у периоду када се њихова вуна не пење

Да се ​​не би погрешно израчунао са избором животиње, потребно јеЗнајте које су карактеристике потребне за куповину.

 • Препоручује се да се кунић купи од узгајивача, а не у продавници кућних љубимаца.
 • Обратите пажњу на понашање зеца.
 • Прво погледајте нос, уши и трбух малог зеца.Добар индикатор је одсуство пражњења и рана.
 • ​​
 • Направите куповину у периоду када се њихова вуна не пење.Тако да не можете погријешити са избором и бити у могућности да прегледате вунени слој из ћелавих закрпа.
 • Одредите пол зеца, који вам је потребан и прегледајте гениталије због црвенила.

Упутство за успостављање контакта са животињама

Буди пажљив према животињи

Баран је украсна пасмина и какобило која друга животиња мора да осети да му ништа не пријети. Иначе нећете ступити у контакт с њим и зец ће се разболети. Да би се створила комуникација са зецом.

 • Немојте да сами себи одузмете холандски фолд из кавеза, на овом месту би требало да се осећа сигурно.
 • Отворите врата и сачекајте да се зеко појави сам.
 • Дођите полако до куће, не плашите овна оштрим покретима.
 • Користите нешто хране да га укротите.
 • Може се агресирати у периоду парења или страха
 • Ако покажете агресију животињи према вама, покажите вашу доминантну улогу. Неким одгајивачима се савјетује да лагано гурну зеца на под, притискајући га на леђа. Али боље је консултовати специјалисте.
 • Будите опрезни са животињом да на време приметите болест.

Зец је болестан када његово крзно изгуби сјај

Могуће је утврдити да је патуљак болестан могуће ако је температура његовог тела већа од тридесет девет степени. Холанђани су болесни, када њихова коса губи сјај и постаје досадна, апетит нестаје и активност животиње се смањује.

Поред свега тога, прегледајте зубе животиње због оштећења. Прави холандски угриз је када горњи зуби покрију доње зубе. Проверите уши због канџи и оштећења. Очистите уши науљеним штапићем за уши. погледај очи и нос. Очи су здраве када су умјерено влажне и нема мрља. Нос мора бити сув, безстрана слуз.

Подрезивање канџи, прегледање оштећења и стање јастука, како би се утврдило да ли је запаљен процес почео.После свих дејстава, осетите тело зеца: ако нема отока или повреда.Вуна захтева посебну бригу, иако су уредне креације.На грудима, кврге указују да зец има цурење из носа.Прочешљајте прљавштину на крзненом капуту.

Након анализе, ако стање патуљка одговара свим наведеним параметрима, одмах се обратите лекару.Самопроцјена се не исплати.