Угодна летња кућица: градимо крошњу винограда

Пажљиви власник својим рукама покушава све да уради у својој кућици. За многе је сам процес важан, када је уредан балдахин на винограду или удобна дрвена сјеница направљена од гомиле несхватљивог смећа. Потпорне конструкције за грожђе у приградским насељима углавном заузимају посебно мјесто. Они служе као простор за рекреацију, склониште за пикник, заштиту од сунца на игралишту. Зато желим да размотрим неколико врста зграда из различитих материјала.

Виноград винограда ће красити сваку викендицу

Врсте шупа

Надстрешница за грожђе може изгледати другачије. Сљедеће конструкције најчешће се налазе на приградским подручјима:

 • надстрешнице;
 • равне и косе равне надстрешнице од метала и жице;
 • заварене опције;
 • перголе.

Сваки од ових дизајна се може саставити ручно. У случају да ове руке могу држати чекић, лопатицу, бушилицу и лопату.

Јефтини не значи лоше

Најјефтинији и најједноставнији тип шупе је метална и жичана конструкција. Можеш то направити за пар дана. Сви радови се изводе у неколико фаза:

 • Инсталирамо ослонце од металног профила квадратног попречног пресека. Могу се копати у земљу ибетону, или залити тракасту подлогу, али је теже и дуже. Ако је надстрешница на винограду самостална конструкција, онда се ослонци постављају у два реда са обе стране дворишта или локације. Размак између ослонаца на једној страни је 2 м. Висина ослонаца је око три метра.
 • За кров је узет исти квадратни профил и причвршћен вијцима.
 • На више стубова са сваке стране, затегните чврсту жицу на сваких 50-60 цм, до самог врха, окрените је и добро је учврстите.
 • Садимо грожђе грожђа дуж редова и усмеравамо избојке на право место.

Чак и ако је конструкција постављена близу куће, не постављајте греде на њене зидове.Постепено, грожђе ће почети да се увија преко зида и уништава спољашњи малтер.

Такве шупе не узимају много времена, али захтијевају честе поправке од власника. Како жица растегнута рукама има тенденцију да се сагне и тргне.

Надстрешница за жито грожђа треба обновити и поправити

Заварени балдахин

Ако нисте задовољни привременим решењем, и они су навикли да раде све „заувек“. Тако можете инсталирати властити заварени оквир од метала. Нека буде много теже и проблематичније. Ако немате потребне алате, можете их посудити од својих сусједа или на благајни.

Главна предност таквог кровног покривача је да се не морате сваке године зајебавати с повлачењем жичаног оквира.

У овом случају, боље је да се не жури, а на бетон дно профилисаног носачацолумнар фоундатион. Ојачани носачи су међусобно повезани мостовима довољне дебљине да издрже оптерећење усјева.

Будући да се оквир израђује властитим рукама, потребно је водити рачуна не само о његовој чврстоћи и стабилности, већ ио заштити од корозије. Цела структура је третирана специјалном суспензијом тако да се метал не поквари.

Горњи дио надстрешнице може бити остављен отворен, у нади да ће временом избоји грожђа пружити поуздано склониште од сунца и кише са зеленим лишћем. Могуће је монтирати и кров од транспарентног поликарбоната изнад конструкције. Дакле, грожђе неће недостајати покривености, а власници неће морати тражити додатна склоништа од кише.

Заварене шупе за грожђе често су украшене елементима од кованог гвожђа. Изгледа веома импресивно, и чини летњу фарму за разлику од било које друге.

Завезано склониште за грожђе ће служити власнику дуги низ година

Лукови за грожђе

Лукови испреплетени грожђем се често налазе у двориштима. Релативно је лако направити такву структуру. Бочни ослонци, као иу претходним верзијама, монтирани су на темељном ступу. Горњи лукови се купују већ закривљени и заварени на уграђене носаче. Овде је најважније да не направите грешку у означавању и да правилно поставите бочне елементе тако да читава конструкција није искривљена.

Посебно мајсторски мајстори успевају да савију метални профил. То смањује трошкове материјала, али се одражава учврсте лучне структуре.Да ли је вредно спасити такве ризике од ломљења лука испод тежине гроздова зависи од вас.

Испред куће се често постављају шупе за грожђе, чије су стране направљене од дрвених или металних жалузина, а лучни стропови су причвршћени на врху.Изглед таквих структура је веома естетски.Дрвене траке с честим дијагоналним надвојима помажу да се изолирају од знатижељних очију, али не блокирају сунчеву свјетлост у грмље грожђа.Главна ствар је да сама решетка буде довољно чврста да се не савија када се лагано притисне.

Горњи лукови за лукове се купују у закривљеном облику

Носач са грожђем

Ако волите да једете напољу или често позивате гостекебабе, онда можете у дворишту изградити видиковцу било којег материјала и ставити га на њега.Сама сјеница може се купити и ручно израђена.Главна декорација ће бити винова лоза и укусне ресице бобица.

Велика предност дрвених алу је у томе што нису потребни сложени алати за њихово састављање. Дрвени блокови и летвице се лако фиксирају обичним ексерима.Међутим, дрво мора бити брушено и обрађено како би се продужио његов животни вијек.Под у таквој траци може бити у облику бетонске подлоге или дрвених подова.Веома је пожељно да се подигне изнад земље тако да кишница не улази у зграду.Бочни зидови сјенице могу бити чврсти, дјеломични или отворени.Свакивласник доприноси згради.

Боље је инсталирати пећ, жар или роштиљ мало даље од дрвених конструкција, јер је сигурније, а госте неће ометати дим од ватре. Осим тога, винова лоза може патити од прекомјерне топлине.

Дрвена сјеница за грожђе се лако гради властитим рукама

Одабир грожђа за сјену или шупу

За надстрешнице и арборе, боље је одабрати неоткривене сорте грожђа које могу толерисати хладне зиме. Следеће сорте су погодне за ову сврху:

 • "Цонцорд";
 • Лидија;
 • Алпха;
 • "Исабелла" и други.

Такво грожђе ће се осећати одлично у хладу и на сунцу. Да, и брига за то ће захтијевати минимум.

Високе декоративне особине су својствене јапанском и клиничком грожђу. Ове сорте брзо расту и имају лепе густе листове. Неће бити потребно покривати биљке за зиму, јер могу толерисати озбиљне мразеве.

Свако може одабрати структуру шупе за грожђе у складу са својим финансијским могућностима и идејама о лепоти. Главно је да се не звецка, а не да се руководи принципом: "и тако ће се спустити". Ако особа стави душу у нешто, резултат је добар.