Удаљеност између краставаца приликом садње Краставци

Каква колиба без краставаца? Сваки вртлар узгаја овај усјев на својим личним парцелама. Краставци су познати по својим благотворним својствима и одличном укусу. Од њих се припремају за зиму, користе се у козметологији, исхрани, итд. Стога сваки становник сваког љета покушава повећати принос овог поврћа. Можете их узгајати иу пластеницима иу отвореним просторима. Али није довољно само садити краставце. Ово треба урадити исправно, задржавајући раздаљину између слетања. Иначе ће се међусобно ометати, тако да ће бити гори плодови.

За нормалан раст, краставац треба слободан простор

Методе узгоја краставаца

Кукуруз као што је краставац може се засадити на два начина:

 • семе крмача;
 • саднице.

Када се узгајају саднице, семе се сади у лонцима код куће, почевши од средине априла. Након отприлике мјесец дана од почетка загријавања, узгојене биљке се пресађују на њихово стално мјесто у стакленику. Многи вртлари током овог периода почињу да се питају која је удаљеност између садница.

Садња поврћа се може обавити:

 • на отвореном терену;
 • до стакленика.

Поред тога, баштовани преферирају топли кревет у пластеницима. Постоје неке позитивне тачке:

 • нема потребе да се мешате са садницама и чекајте да се укорени;
 • рана берба.

Треба напоменути да се култура краставаца може узгајати на два начина:

 • вертикално;
 • хоризонтално.

За прву методу карактеристична је употреба различитих типова носача, којима ће се биљка држати током раста.Као ослонац могу се користити: растегнута ужад, решетка или жичани оквир који се састоји од неколико слојева.Други метод - хоризонтални - користе становници љета много чешће. Да би га користили, није потребна никаква подршка, краставци расту у слободном реду, расте у различитим правцима дуж земље.

Према стручњацима узгајивача поврћа, зависно од одабране методе, локација садница ће такође зависити. У просјеку, удаљеност између биљака треба бити 40-60 центиметара.

Ако је изабрана вертикална метода, онда је довољна и минимална изабрана удаљеност. Дакле, у врту је смјештено много више грмова краставаца. Приликом садње биљака на отвореном тлу, изабрана је максимална удаљеност - 60 центиметара.

Подједнако је важна и засићеност Земље различитим корисним и хранљивим материјама. Ако је земља богата њима, саднице могу бити смјештене мање величине једна од друге.

Величина кревета на којима ће се узгајати поврће такође варира у зависности од одабраногметода.Са хоризонталном методом садње, она треба да буде широка, са избором вертикалне методе - уским.Да бисте добили одличан урод краставаца, стручњаци савјетују да одаберете вертикални начин узгоја усјева.

Кад се вертикални садни краставци могу посадити ближе једни другима

Узгој краставаца на отвореном пољу

У почетку, треба да изаберете начин засађивања: хоризонтални иливертикално.Ово је важно чак и када се узгаја поврће на отвореном пољу.Од овога ће зависити од удаљености између биљака.

Хоризонтална метода

У мају је потребно припремити лежај за садњу и направити рупе, дужина између којих је око 40 цм.У свакој од њих треба ставити 3-5 сјемена, дубина садње је 3-4 цм, а свако сјеме у рупи је 5-10 цм од сљедећег, а након што је сјеме посијано у отвореном тлу, покривено је малим слојем земље.

Да не би згуснули површински слој, потребно је напустити поновно наводњавање. Дакле, земља ће остати лабавија и сјеме ће добити довољно зрака потребног за раст и развој.

Вертикална метода

На креветима припремљеним за садњу не стварају се рупе, већ се формирају жљебови, који се налазе најмање један метар један од другог.Свако семе мора бити одвојено засађено у количини од 15 цм, а дубина сетве је од 2 до 4 цм.

Међу минусима садње сјемена треба да буде њихово обавезно стањивање.Неопходно је то урадити наконпојаву садница када трећи лист клија. Када се прореде, оставите саднице у ширини од 30-40 цм.

У вертикалном начину узгоја краставаца се сади у браздама

Узгој краставаца у "топлом кревету"

Кажу да је најбоље засадити краставце на “топлом кревету”. Веома је важно обезбедити топлоту у коренском систему. Ово ће повећати принос по поруџбини. Врло је лако направити такав ред, довољно је да сакупите непотребно биљно смеће у вашем дворишту, то може бити:

 • исецкана слама;
 • разне покошене биљке (главна ствар је да имате времена да их покосите пре него што се појави семе, у супротном ћете патити од веединг);
 • лишће које пада са дрвећа;
 • пиљевина и ситни чипс;
 • игле;
 • папир, итд.

Не препоручује се класификација врхова краставаца и других биљних култура (кромпир, парадајз, тиквице и бундеве) као смеће поврћа. Све ово је најбоље уклонити из кревета у јесен, у екстремним случајевима, у прољеће.

Процес стварања гребена је изузетно једноставан. Са почетком пролећа, прва ствар коју треба урадити је да изаберете место. Изаберите место добро осветљено сунцем, колико је могуће заштићено од ветра. Смеће које се издваја за “топли кревет” је темељито измијешано. Простор за слијетање је створен на равном терену.Његова ширина варира од 70 до 80 цм, а њена дужина је произвољна. Кревет треба да буде доста висок: 50-60 цм.

Похрањени природни отпад прво се залијева топлом водом, након чега се забије. Довољно је шетати по постељама,и она ће седети. Сада можете ићи директно на садњу семена. Саде се по аналогији са отвореним земљиштем, у складу са нормама пијука.

Краставици у топлим креветима дају велике приносе

Узгој краставаца у стакленику

Сваки вртлар има у својим коњима своје тајне узгоја поврћа у циљу добијања високих приноса. Краставци спадају међу оне врсте усева који не захтевају посебну пажњу. Они нису сасвим ћудљиви, а брига за њих је врло једноставна.

Топла клима не превладава у цијелој земљи, а тамо гдје превладава хладноћа, покушавају осигурати додатну топлину поврћу. Урадите то са стакленицима. Посадити усев је најбоље не семеном, већ садницама, што омогућава да се добије жетва раније.

Садјење садница које се изводе на дворедном систему. Како се то дешава? Са обе стране формирају се два реда плантажа. Важно је размотрити димензије стакленика. Пошто редови могу бити више, а можда и мање.

Препоручује се да се семе клија у гребенима или на гребенима. Боље је ако су парне, тј. Са природним грејањем. Оптимални параметри кревета су следећи: дужина - 1 метар, висина - 30 цм За загревање, користите свеже стајско ђубриво, уклоните 30 цм слој земље, ставите ђубриво тамо и прекријте га земљом.

Да би се спречило ометање грмова краставаца у стакленику, удаљеност треба узети у обзир приликом брања, стога се препоручује да се придржава сљедеће схеме:

 • у низу, биљке се саде након 20 цм;
 • редови су распоређени у ширини од 40 цм, у централном делу реда је повучена жичана мрежа, дуж које ће се током развоја извући трепавице краставаца;
 • пролаз би требао бити 90 цм, што је неопходно за несметан приступ засадима (заливање, дотјеривање, берба воћа).

Приликом пресађивања биљака из лонаца у стакленик, не заборавите оставити кому с коријењем изнад површине кревета. врат корена не би требало да додирује тло, у супротном, саднице могу бити изложене разним болестима.

Краставци, иако непретенциозни, захтевају пажњу.Коју методу садње можете изабрати (сијати или расти кроз саднице), а гдје ћете садити поврће зависи од вас.Све што је неопходно за то је стварање повољних услова.За то добијате жетву воћа, што је довољно за дуго времена.А због проматране удаљености у пролазу, можете засадити зелене биљке.