Учесталост наводњавања грожђа након садње

Искусни вртлар зна од самог почетка да је кључ добре жетве благовремено заливањебиљке, њихово храњење, правилну негу.Али прво, свако има много питања.Један од њих: колико често се исплати залијевање вина?У овом чланку ћемо говорити конкретно о наводњавању грожђа.

Младо грожђе је посебно захтјевно за наводњавање

Сорте наводњавања

Постоји неколико варијанти ове врсте третмана и бриге за грм:

18)
 • јесенско мокро наводњавање;
 • наводњавање на пролеће;
 • засадивање наводњавања;
 • залијевање прве године вегетације;
 • вегетативно наводњавање.
 • Говорићемо о сорти садње, тачније - о учесталости наводњавања одмах након садње грожђа.

  Обрада грмља током садње

  Садња резница грожђа може се обавити или у јесен или у пролеће.То је кључна разлика, начин и учесталост наводњавања током садње и након тога директно зависи од тога.Приликом садње у јесен, једна или двије канте обичне воде нормалне температуре уливају се у рупу за један грм, а након пуњења се излијева иста количина воде.

  У пролеће, земља још увек није загрејана, таква температура може негативно да утиче на млади грм, тако да се једна или две канте топле воде улију у ископану рупу зазагревање земље, а затим одозго, након затрпавања, сипати у исту воду, али већ топло, како се не би оштетила садница. Има позитиван ефекат ако се приликом засађивања наводњавањем у воду одмах додају ђубрива, да се храни храни и да се боље засади.

  Често, након садње грожђа, јављају се практична питања: на који начин залијевати грмље, у којој количини и колико често?На њих ћемо покушати одговорити једноставно и лако.

  Биљно грожђе у добро натопљеном тлу

  Методе наводњавања

  Карактеристике методе наводњавања грожђа након садње су у сврху ових процеса.Узгајивач мора да обезбеди ниво влажности који ће омогућити грму да се слегне и да се што боље опусти.Због тога се предузимају све мере за проширење кореновог система и његово продубљивање на довољној удаљености.

  Али у почетним периодима развоја коренски систем заузима само територију рупе за садњу, тако да још није могуће применити наводњавање кроз канал, јер корен неће доспети до влаге која пролази кроз централни јарак између јама .Заливање треба извршити унутар рупе. Према приближном радијусу корена, на удаљености од тридесет центиметара од резања, ископана је рупа, дубока око 20 центиметара.растопити земљу из ове рупе, а затим напунити водом.

  Када се сва вода у бунару апсорбује, она је прекривена земљом, а сва земља у подручју јаме се ослободи како би задржала влагу у грму.Као иу претходном случају, препоручујемо да производите уз наводњавањеђубриво.Можете куповати или једноставно додати инфузију дивизма.

  Прво, вода треба да се сипа у бунаре испод грмља

  Фреквенција заливања

  Грмови врста Виноградова имају широк коренски систем, који клијана дубини и до 10 м, то осигурава отпорност биљака на суше, недостатак наводњавања.Запамтите златно правило: грмље грожђа лакше преживљава недостатак влаге него његов вишак.Због тога не треба превише често напунити грмље водом.Када је ниво влаге превисок, гљивичне болести се могу развити на биљкама и може доћи до труљења.

  Одмах након садње, саднице треба залијевати једном или два пута недељно, сипати од три до пет канте воде у сваки грм.У периоду крајем маја - почетком јуна, потребно је преполовити учесталост наводњавања, како би се спроводила једном мјесечно.Овакво заливање ће бити оптимално за новозасићене саднице, осигураваће добар опстанак, развој, раст и продубљивање кореновог система.

  У каснијим годинама раста, грожђе се обилно наводњава око пет пута годишње.У овом случају, морате запамтити, да не можете произвести залијевање грожђа, када цвјета, или баш када цвате, то ће довести до великог расипања цвасти.

  Не препоручује се залијевање грмља када плодови сазревају, што ће успорити овај процес због хлађења тла и појаве пукотина на грожђу.

  Постоји много литературе о овој теми, не заустављајте јекористити, мислећи да је ово једноставно питање, у којем нема потешкоћа и замки. Учите од искуснијих винограда, они ће вам увијек указивати на чињенице које вас занимају, помоћи ће вам у тешким питањима.