У којој доби можете давати грожђе

Грожђе - укусна бобица са здравим својствима, обожавана од стране многих одраслих и деце. Садржи важне елементе у траговима, витамине који су неопходни за здравље деце. Родитељи су забринути око питања када и у ком облику се може увести у исхрану грожђа одојчади. На ова питања можете одговорити у доњим информацијама.

Родитељи одојчади брину о старости у којој се грожђе може дати дјеци

Драги родитељи, запамтите, индивидуални приступ се примјењује на свако дијете при одабиру хране и увођењу у јеловник.

Корисне особине грожђа

Потребно је сазнати која својства грожђе има да би га правилно и на вријеме увела у јеловник малог дјетета, чиме му се не би нашкодило.Грожђе је обогаћено витаминима и садржи: винску, јабучну, лимунску, оксалну киселину.Ова бобица је добро познати антиоксидант, који још увек има следеће позитивне особине:

 • смирује нервни систем својим ефектима;
 • има позитиван ефекат на рад срчаног система и побољшава респираторну активност;
 • утиче на формирање црвених крвних зрнаца, спречавајући на тај начин појаву анемије код деце;
 • обогаћен органским киселинама, витаминима А, Ц, Е, Б1, Б2, К, П и калијумом, који испуњавају потребе дететовог тела;
 • помаже нормалну функцију бубрега;
 • Захваљујући влакнима, грожђе помаже пробаву, побољшава апетит.

Грожђе побољшава апетит код деце.: можете унети грожђе у дијету дјетета.Ако говоримо о способности пробавног система новорођенчета, од 4 мјесеца његова панкреас почиње да производи ензиме за пробављање сложенијих намирница.Први производи се дају у облику сокова, а ни у ком случају нису воће и бобице.

Према препорукама Института за исхрану, сокови се дају бебама од 3-4 месеца, почевши од 3 капи или више.У овом случају, мајка може сама направити или купити сок индустријске производње.Бебе прво убризгавају сок од јабуке из зелених сорти.

Својим препорукама, стручњаци забрањују давање егзотичних сокова дјеци до једне године, а посебно грожђа.Ако мајке одлуче да почну давати сок од грожђа, то би требало да се деси после две године живота бебе.

Дозвољено је малој деци неколико сорти грожђа које не садрже семена.Прије узимања с бобицама нужно уклоните кожу и уклоните кости, ако су присутне.За узорак дајте једно грожђе и проверите да ли је беба добро живела.Нови плод се нуди у количини од 2-4 бобице у првим данима, уз посматрање реакције тела на њега.Родитељи бирају слатке слатке бебесорте грожђица. Морате знати да се они дају дјеци у минималној количини и да након њега није дозвољена газирана вода или ферментирани млијечни производи.

Сок од грожђа се може дати дјеци од двије године старости

Негативне последице код беба када једу грожђе

Мало дијете може имати кварове у тијелу ако се слаткоћа грожђа нуди у великим количинама и не одговара старосним нормама. Напомена родитељима нуди листу непријатних последица:

 1. Код деце која су склона неуобичајеним реакцијама на производе може доћи до алергијске реакције.
 2. Рад интестиналног тракта је поремећен због високог садржаја угљикохидрата који је тешко пробавити и пробавити.
 3. Значајан ниво киселости у соку из бобица погоршава стање зубне цаклине на млечним зубима.
 4. Грожђе повећава ниво дигестивних ензима и повећава мотилитет црева, због чега се развијају поремећаји гастроинтестиналног тракта, који се манифестују прољевом, стварањем гаса, ферментацијом.
 5. Тровање храном као резултат употребе незрелих или покварених бобица.

Поред компликација које могу изазвати грожђе, постоје контраиндикације за његову употребу.Не препоручују га малој дјеци са болестима желуца и црева, дијабетесом и бубрежном инсуфицијенцијом у хроничном облику.

Ако одлучите да задржите грожђе у исхрани ваше бебе,пратите старосне норме и почните са неконцентрисаним соковима од грожђа.Мајке које брину треба да схвате да је мајчино млеко корисна и укусна храна за бебе.