У чему је разлика између мака и кајсије? Априцот

Укусна јарко наранџаста кајсија је камено воће из неке врсте шљиве која ће украсити било који врт. У време цветања, дрво посуто белим и ружичастим цветовима је величанствен призор, ау другој половини лета на гранама има много лепих, светлих, зрелих плодова.

Блооминг зхердела је изузетно диван феномен

Сорте и дивље кајсије

Представник породице шљива, познат од давнина. Кајсија је одувек била цењена због својих корисних својстава. Биљка је хировита, није лако расти. Највише га се узгаја у подручјима са топлом климом, али неке врсте отпорне на мраз се узгајају у подручјима на сјеверу. Кајсија је шампион у одржавању многих добро пробављивих супстанци које су потребне људском телу. Током целе године можете јести суву кајсију, која се назива сувим кајсијама. Његова редовна употреба побољшава здравље и помаже у уклањању многих болести. Према једној верзији, он је из Кине и Перзије, ас друге - из Арменије.Његово латинско име Прунус арменика преведено је као "Арменска шљива".Постоји још неколико врста ових биљака на свету. У Кини и Јапану, ансу, ау Кореји узгајају маму, која се соли и конзервира као поврће.

Али ту је дивља европска кајсија која је непретенциознаможе да расте у регионима где су услови неповољни за обичну кајсију.У Молдавији и на сјеверном Кавказу, то се назива полом, ау неким мјестима има и друга имена: жуте-крпице, курега.Изглед и друга својства олука и кајсије су веома различити, али постоје неке врсте забата који изгледају као кајсије.

Плодови лешинара

Разлике између кајсија и отвора

Главне разлике укључују:

  • Величина.Већина кајсија је много већа од зерделе (са изузетком неких њених сорти).
  • Укус.Кајсије су увек слатке, сочне, мирисне, а плодови дандија приметно губе у томе, понекад су кисели и чак са горчином.
  • Пулпа.У кајсији је густа и лако се одваја од камена, ау крекеру - влакнаста, није лако одвојити се.
  • Камен.Језгро кајсије је слаткасто, укусно, лако се излучује, а каменчићи покера су већи, са дебелим зидовима које је тешко разбити, језгро је горко, нејестиво.

Упркос сличности ових плодова, услови за њихову садњу и култивацију су различити.

Ако је кајсија кајсија, потребна јој је посебна нега, онда цвор може расти чак и на оскудним каменим тлима, лако подноси хладноћу и топлоту, јер је коријенски систем кратера снажнији и развијенији.

Лако је израсти из камена.Жердела не захтева прераду, ђубриво, резидбу, много плоднију кајсију.

Целулоза култивара се лако одваја од камена

Опис марелице

У латинском језику "кајсија" значи "прерано."Дрво брзо расте и даје обилну жетву 5-6 година (у сушним годинама има мало плодова).Неке сорте почињу да дају плодове и раније.Висина дрвећа достиже и до 6 м, а понекад и више.Младо стабло има пирамидалну круну, зрелију - заобљену.Плодови расту на годишњим изданцима.Цветови су бели и ружичасти, сваки од њих се формира из једног пупољака.Већина сорти је самооплодена, али не све.Типична култура јужних региона, која се узгаја методом индустријског узгоја иу приватним баштама.

Узгајани од младица или резница.За разлику од џепова, стабла кајсије захтевају редовно заливање, ђубрење, као и топлота, не толеришу стагнацију влаге, промаје, подложну болестима.

Треба их посадити на узвисинама са сунчане стране, на мјесту заштићеном од вјетра.Добро се развијају на плодним лаким тлима.Имају снажне коренске системе: хоризонтални корени на дубини од 30–60 од површине заузимају растојање од 2 пута радијуса круне, а вертикални корени расту на дубини од 4–5 м. Стога се кајсија мање боји суша и мраза.Велики мраз може само да проузрокује штету која оштећује цвеће и уништава усеве.У прољеће и јесен потребно је покрити гаће заштитним слојем вапна или креде како би их сачували од опекотина, а зими очистили снијег у кругу радијуса круне како би сачували коријење од изгарања.

Опис Жердела

Дивља кајсија Жерделле практично не захтева никакву негу, она расте чак иу неприкладнимстања отпорна на болести. Многи вртлари га узгајају у климатским условима где обичне кајсије не расту. Користи се и као залиха за сортне кајсије.

Жердел или жерделла, за разлику од кајсије, има врло мале плодове, али расте више на дрвету, гране су буквално испрекидане малим кајсијама. Постоје различите врсте биљака које се налазе у дивљини или расту у баштама. Њихови плодови одговарају различитим карактеристикама: разликују се по величини, боји, облику, укусу. Неке од њих значајно губе у поређењу са сортним врстама, ту су и прилично укусне и мирисне. Користе се и за прављење џемова, компота, прављење кајсија (малих сувих плодова са јамама), умака, пуњења за пите, супе за кување, итд. Користи се само пулпа воћа.Осикле, за разлику од корисне кајсије, не могу се јести јер су отровне.“Жердела” на турском језику назива се “горка-кост марелица”.

Жердела произведе мало воће

Корисне особине

Добро утажују жеђ, нормализују функционисање штитне жлезде, кардиоваскуларног система, лече берибери, анемију и многе друге болести. Због високог садржаја шећера, не треба га користити за дијабетес, гастритис, гојазност.

Упркос разликама у укусу и другим карактеристикама нису у корист дивљих сорти, отвори могу заменити скупљи плод због садржаја корисних супстанци.

Описпредности, када се користе ови мали плодови, скоро је једнако добро као и листа корисних својстава култивисаних сорти.