У борби за здрав чешњак

Упркос чињеници да бели лук има бројна корисна својства, он је, као и друге биљке, склона великом броју опасности и претњи. То могу бити гљивичне инфекције, инфекције или болести чешњака. Штеточине чешњака, које поред оштећења од директне виталне активности, најчешће су носиоци опасних бактерија и спора гљивичних болести, чине мало штете. Ако желите да имате здрави бели лук, борба за његово здравље ће морати да посвети много времена и труда током читавог периода раста.

Здраве чешњак је тешко узгајати, пошто су биљке склоне многим болестима

Као што је горе поменуто, болести чешњака могу имати другачији карактер. Узрочници могу бити бактерије или гљивичне формације.

Познавање узрока и знакова болних лезија помоћи ће у идентификацији пријетње у раним фазама, а информације о контролним мјерама помоћи ће да се ухвате у коштац са болешћу или спријече њено појављивање.

Основне болести белог лука - фотографија и име

Руст

Једна од најопаснијих лезија белог лука је рђа.Симптоми болести:

 • Појава жутих мрља на листовима.
 • Тачке постепено расту, жута боја се мења у црну, а нове лезије пожуте.
 • Постепено, рђа покрива цео лим.
 • Често је лезија праћена појавом жутих конвексних тачака на листовима.Они расту и постају црвени.
 • Рђа доводи до смрти листа.Такви процеси утичу на активност биолошких процеса у биљци, нутријенти почињу да тече у малим количинама, као резултат - луковице се више не формирају и расту.

Ружа чешњака се појављује као црвени процват

Побједа од рђе доводи до смањења величине усјева и индикатора квалитета.

Превентива и контрамери

Обработка на зубите с специални средства.Чахуре су напуњене са 40% раствором формалина и држане у њој 100-140 минута.Раствор се припрема у следећим размерама: за 120 литара воде 40 милилитара супстанце.Кревети чешњака третирају се раствором Фитоспорин-М лека.10 литара воде конзумира до 15 милилитара лека.За ове сврхе, можете користити 1% раствор Бордеаук мешавине или неоргански фунгицид (бакар хлороксид).

​​

Дрога Хом служи за превенцију многих обољења

У случају појаве лезија на растућем чешњаку,попрскан плавим витриолом или Ксом фунгицидом, који садржи бакарни хлор.Као ефикасно средство за борбу против лекова препоручује се мешање лека "Хом" са катранским сапуном, који се фино утрља пре мешања.Прскање се не треба вршити више од једном на сваких 12-15 дана.Третман лековима се зауставља месец дана пре жетве.Иначе, сакупљене луковице ће садржати велике концентрације штетних супстанци - соли бакра, које "троше" на период од 21-28 дана.

Лекови који се користе за сузбијање пероноспоре су погодни као мере третмана.

Антифунгално средство "Алирин-Г" побољшава имунитет биљке.Његова употреба је ефикасна у раним фазама рђе.Употреба широког спектра фунгицидних средстава - “Гамаир”, “Купроксат”, “Шампион”.

Фусариум

Региони с врућим љетима и благим зимама су најповољније окружење за развој болести.Из тог разлога, Фусариум је најчешћи и опаснији на југу.Пораз ове болести може довести до губитка до 80% усева.Фусариум утиче на сијалице директно у земљишту.Извори оштећења ове трулежи могу бити остаци у земљишту или лоша вода за наводњавање.

Симптоми болести:

 • Брзо жућење и сушење листова од врхова до базе.
 • Стабљике су прекривене смеђим нијансама.
 • Ружичасти цвет се појављује у осовини листа.
 • Сијалице се омекшавају.
 • Фусариум мицелиј се појављује у зубима.Могу имати беле, ружичасте или жуте нијансе.
 • Корени умиру и труну.
 • Развој болести доводи до смрти целе биљке.

Фусариум чешњак се може појавити током складиштења

Спречавање и противмери

 • Стварање повољних температурних и влажних услова упросторија која се користи за складиштење садног материјала.Висока температура и влажност - повољно окружење за фусариум.
 • Лечење фунгицидима.
 • Компетентна припрема и избор семена.
 • Одржавање квалитета земљишта.

Периноспораоза

Друго име за болест је пламењача.Прилично честа и непријатна гљивична инфекција белог лука.

Узрок развоја:

 • Региони с високом влажношћу тла и обилним падавинама током активне сезоне.
 • Употреба контаминираног инокулума.
 • Лоше руковање земљом од органских остатака који садрже гљивице.

Пероноспораз чешњака носи ветар

Симптоми болести:

 • Врх стабла постаје жут.
 • Постепено се жућкаста крпа суши.Зелена боја стабла и лишћа бледа.
 • Бланширање се развија у жуту боју и деформацију стабљика.
 • Свеукупни раст и развој биљке се успорава.Визуално слаби.

Лако може постати епидемија, брзокоји погађају велике површине усјева подложних болестима. Распрострањен спорама које се шире.

Са јаким ветровима, гљива може „лутати“ на довољно великој удаљености и постати „неочекивани гост“ на месту где не постоје предуслови за развој лезије.

Спречавање и противмера

Гљива пероноспоре је осетљива на директну сунчеву светлост и јаку светлост, не толерише суво и топло време. Успостављање продуженог периода повољног времена доводи до смрти главних жаришта гљивица.

Пре сетве, главе чешњака се загревају на сунцу 1-2 дана. Оптимална температура је +40 степени. Слично томе, пожњевени усев се суши и загрева, али треба имати на уму да директна сунчева светлост може смањити време чувања белог лука.

\ т

Обработка с калијевим перманганатом пред засадатата бъдат засисат построение

.

Третирање комплексним фунгицидима "Тхирам", "Фентиурам", "Полицарбоцин", "Арцериде". Фунгициде треба користити у строгом складу са упутствима у упутству. Са раствором лека "Тирам", у малој концентрацији (2-3%), могуће је обрадити семе белог лука. За то се зуби држе у раствору 20-25 минута.

Обработка на младите растениа с 1% разтвор Бордеаук мешавине. Пупољци на стрелицама могу се лечити леком "Полихом".

Бактеријска ротација

Бактериоза чешњака утиче на биљку, упркос присуству испарљиве производње (супстанце које уништавају бактерије)количине.Болест може озбиљно угрозити квалитативне и квантитативне показатеље приноса.Бактерије инфицирају чешњак у фази раста, као и када се жаруље бере и складиште.

Узрок развоја:

 • Недовољно засићење земље нутријентима и минералним елементима.
 • Витална активност инсеката.
 • Берба још недостиженог чешњака, чишћење за складиштење влажног и несушеног усјева.
 • Висока влажност или висока температура у складишту.

Бактеријска ротација ће брзо уништити читав усјев

Симптоми болести:

Пораз у раним фазама вегетационог периода узрокује пропадање зуба.Као резултат, бели лук не клија.Бактериоза се појављује на зубима у облику рана са смеђкастим жућкастим нијансама.Чир на месту постепено расте и прекрива цео лук.

Знак присуства бактеријске трулежи може бити „транспарентност“ лобула."Транспарентност" се постепено претвара у слуз.Чешњак добија карактеристичан оштар и непријатан мирис.

Превенција и противмера

Повољно окоље за бактерије је органски биљни остатак.Из тог разлога, важно је сваке сезоне темељито очистити земљиште од свих врста остатака.Они морају бити нагомилани и спаљени.Темељито копајте земљу, уклањајући све прошле године органске.

 • Вектори бактерија су инсекти - штеточина чешњака.Фигхтингсмањују вероватноћу пораза.
 • Период између усева на једној парцели не би требало да се даје више од једном сваке четири године. Земља се мора "одморити".
 • Третирање земљишта са препаратом "Кхом".
 • Благовремено сакупљање зрелих усјева.
 • Садња чешњака у областима које не граниче са постељама раста касног поврћа и усева.
 • Висококвалитетно земљиште ђубрива.
 • Висококвалитетно сушење. Морате провести најмање 8-12 дана. Сушење се врши у вентилисаној и сувој просторији на температури од 21-23 степена изнад нуле.
 • Обрада семена формалином.

Сушење белог лука: одмах не уклањајте стабљике, пустите их да се потпуно осуше

Усклађеност са режимом влажности током складиштења. За пролећни бели лук нормалну стопу од 60–70% при константној температури у распону од 16-18 степени изнад нуле. За зимски чешњак ове цифре су 70% и плус 1-4 степени.

Цервикална ротација белог лука

Најчешће погађа чешњак паралелно са гљивичним обољењима. Сива вратна трулеж активно утиче на сијалице убраног усјева у складишту или током транспорта. Главни извор развоја ове трулежи су органски остаци из прошлогодишње жетве.

Гребен за врат је први непримјетан под љуском

Симптоми болести:

 1. Симптоми су проблематични за идентификацију, посебно у почетним фазама развоја.
 2. Појављује се на стаблима у облику малих белих тачака са зеленкастим границама. Стаинспојављују се на дну лишћа.
 3. Постепено се стабљика на местима мрља суши, добијајући жуту боју.
 4. Стабљике се ломе на местима удара.
 5. На зубима се појављују сиве мрље које постепено расту и размножавају се, покривајући цијелу сијалицу.
 6. Земљани лук се смекшава из основних површина.Постепено пролазе процесе пропадања са карактеристичним неугодним мирисом.

Спречавање и противмера

Придржавање услова температуре и влажности током складиштења и транспорта.Правовремена берба зрелог чешњака.Третман и дезинфекција места складиштења пре употребе.Уништавање захваћених сијалица.Обрада семена и земљишта.