Твистед еггплант леавес Еггплант

Домовина нашег вољеног патлиџана је топла источна Индија и тешко је да се ове биљке населе у нашим географским ширинама. У земљама са умјереним и хладним климама, патлиџани се могу узгајати само у стакленику.

Патлиџан је богат влакнима, много витамина и минерала

Патлиџана је прилично ћудљива, па вртлари имају проблема с тим. Ова култура је подложна бројним болестима. Код патлиџана, листови се често увијају и жуте, плодови се не везују, муче их инсекти. Пре садње патлиџана морате испитати све могуће проблеме. Један од најчешћих проблема су увијање лишћа патлиџана, за које постоје разни разлози.

Које љубави за патлиџане

Оптимални услови за патлиџан су:

 • топлота и висока осветљеност;
 • влажне, пожељно црне земље богате азотом и органском твари;
 • неутрална киселинско-базна равнотежа тла.

Раст и развој патлиџана

На температури од око 25 степенисјеменке патлиџана изникну за 10 дана. Недељу дана после бекства појављује се први лист. Бубаш се јавља након 60 дана, термин зависи од врсте патлиџана. Потребно је око недељу дана да се цвет отвори. Следећих 10 дана ће бити период цветања. Добијени плодови брзо расту буквално после 2 недеље, патлиџани се већ могу јести. Воће расте у топлим условима, њихов раст се успорава у хладноћи, а ако температура падне на 14 степени, раст ће се потпуно зауставити.

У свакој фази раста и развоја могу настати проблеми. Зашто се појављују? Службени извори кажу да је то због неправилне бриге.

Проблеми и болести патлиџана

Патлиџане - хировита култура, и најмањи прекршај услова за узгој узрокује проблеме:

 1. Листови жуте. Жути листови могу бити на читавој биљци или испод њих.
 2. Лишће увијено. Зашто се то дешава ће се детаљно размотрити.
 3. Плодови патлиџана нису везани. Ово је често повезано са превише добрим животним условима, биљка не осећа потребу за репродукцијом.
 4. Штеточине биљака. Патлидзане су цесто погођене вирусом мозаика дувана, касно палеж, пужеви их преплављују, крпељи су и даље неки непријатни инсекти.

Зашто су патлиџане лишће испале

Листови патлиџана могу бити увијени током дана или само у одређено доба дана. Зависи од различитих фактора.

Главни разлози због којих се биљке увијају су:

 • тло је недовољно или превише влажно;
 • слабо осветљење;
 • штеточине;
 • салинитет тла;
 • недостатак минерала.

Листови садница патлиџана могу се увити због честих или, напротив, недовољног заливања

Често је један узрок посљедица другог, салинитет тла може бити посљедица недостатка влаге. Да бисте сазнали зашто су листови увијени, морате обратити пажњу на облик увијања.

Прекомерна влага и светлост

Ако саднице патлиџана расту у стану или другој затвореној зони, а лишће почиње да се увија, размислите о режиму. Младе биљке, као и одрасле особе, важно је промијенити начин освјетљења дању и ноћу. Обезбедите светло током дана, али не директно. Директна сунчева светлост оштећује биљку, користи мекано дифузно светло. Температура је такође важна. Патлидзане су термофилне, па стан оставите на температури не мањој од 25 степени.

Обилно залијевајте патлиџане, али пазите да земља није превише влажна . Заливање треба да се врши 2 пута недељно. Ако је време врело, повећајте количину заливања до 4 пута недељно. Температура воде не смије бити већа од 20 степени.

Недостатак влаге у тлу, салинитета

Многи вртлари суочавају се са таквим проблемом: лишће патлиџана се преврће у тубу током дана, након што се залије, нормално стање лишћа се враћа. Питају се зашто се то догађа. Сретан због испаравања водеповећава се концентрација соли и калијума у ​​тлу, што доводи до увијања листа. Може бити неколико разлога.

При садњи је прекорачена доза ђубрива. Гнојива углавном садрже соли фосфора, азота и калијума. Заливање доводи до отапања соли и смањења њихове концентрације у соковима биљке, што им омогућава да се привремено врате у свој природни облик.

Заливање патлиџана треба обављати редовно, у малим порцијама

.

Да бисте решили проблем, исперите земљу са много воде. Ако то не помогне, након жетве можете провести кречење, што ће помоћи везању неких соли.

Недостатак минерала

Недовољан садржај минерала, као и њихов вишак, може узроковати да се патлиџан лишћа.Минерали неопходни за нормалан живот ових биљака су првенствено азот, калијум, фосфор, магнезијум.

Ако биљка нема фосфор, лишће ће бити усмјерено према горе под оштрим кутом према стаблу. У недостатку калијума, листови се прво увијају да би формирали чамац, а на рубовима се појављује граница смеђе боје. Када нема довољно азота, листови постају светлији.

Кривуља листа је узрокована недостатком калијума. Гнојива ће помоћи у рјешавању проблема.

Зашто је калијум толико важан за патлиџане

Као и свака друга биљка, патлиџан треба калијум. Важан је за активан раст, формирање плодова и за припрему биљке за одмор. Овај минерал се налази у ћелијском соку и доприноси акумулацијиугљених хидрата, а самим тим и раст биљке, јачајући коренски систем.Калијум је укључен у регулацију метаболизма воде, побољшава транспорт супстанци кроз тело биљке.Повећањем концентрације минерала повећава се синтеза витамина Ц. Витамин Ц даје плоду своју арому и светлу боју, а такође омогућава дуже складиштење.Калијум повећава отпорност на сушу, ниске температуре и разне штеточине.

Недостатак калијума у ​​патлиџану не само да доводи до оштећења лишћа.Ако млади листови не обрате пажњу на време, постаће наборани, а на старим ће се формирати старе некротичне мрље.Постепено ће се та места проширити, што ће касније довести до потпуног пада листа.Плодови са недостатком калијума дозријевају неуједначено.

Вишак калијума, као што је већ утврђено, не води ништа добро.Превисока концентрација калијума доводи до потешкоћа у снабдевању азота из земље.

Како повећати садржај калијума у ​​земљишту

Гнојива ће помоћи да се повећа садржај калијума:

  руда, у којој је калијум;
 • концентрат из природних ђубрива (каралит, силвинит, каинит, лангбеинит);
 • индустријски нуспроизводи (цементна прашина, пепео пећи);
 • комплексна ђубрива, најчешће комплексно ђубриво је салитра.

Пепео пећи као ђубриво је популаран међу сељанима.Садржи калијум карбонат или поташу.Поред тога, калијум, пепео такође садржи фосфор.Највише калијума у ​​пепелу листопадних стабала.

Всеједињења укључена у састав калијум гнојива имају добру растворљивост у води.Калијум се везује за колоидне супстанце у земљишту, а споредна једињења се исперу водом.Боље је оплодити земљу у јесен када је земља влажнија.У овом случају, апсорпција минерала је боља.

Недовољно или неблаговремено храњење патлиџана је најчешћи разлог за неуспјех њиховог узгоја

Многи вртлари вјерују да што више гнојива то боље.Али није.Важно је посматрати јасну дозу, посебно за патлиџан.Ако има превише ђубрива, биљка ће се покварити, а супстанце непотребне за људе (нитрати, хлориди, нитрати) ће се акумулирати у плоду.

Други узроци увијања листа патлиџана

Поред сланости тла, недостатка минерала и осветљења, увијање листа може изазвати гриње.Ови штеточине хране се биљним соком, због чега се суши.Пажљиво погледајте листове.Голим оком можете пронаћи танке паучине и смеђе крпеље како пузе по њима.Управо је у овим инсектима разлог зашто се лишће биљке згрчи и савија.

Спречавање појаве крпеља је правовремено заливање и прскање биљака обичном водом.А за борбу против овог паразита, постоји много хемикалија.Народним лековима за борбу против крпеља користе се украси врхова кромпира, дувански отпад, екстракти белог лука.Ако се гриња не бори, биљка не акумулира потребне хранљиве материје и умире.

За раст и негуза патлиџан мора бити пажљиво третиран и пажљиво припремљен. Здраве биљке ће донијети богату бербу здравих плодова, што ће вас одушевити.