Цветна гредица за садњу чешњака у јесен Гарлиц

Вртлари, који су у прољеће засадили чешњак, упознати су с овим досадним разочарењем, када берба није богата и њен квалитет је низак. Покушали смо посадити у јесен, али резултат није био много бољи. Очигледно, припрема кревета за чешњак за зиму обављена је без узимања у обзир посебности поврћа или је једноставно направљено неколико грешака.

Садња чешњака током јесени омогућава да се достигне пристојна жетва великих, "срдачних" глава са одличним укусом у јулу-августу

Избор места за башту и његово уређење

Чак и ако је чешњак задовољан жетвом, није препоручљиво да га поново сади на зиму на истом месту. Прије садње чешњака на мјесту гдје је већ растао, требало би потрајати најмање три године.Добра жетва чешњака ће бити ако се засади на месту где су се пре тога узгајали краставци, тиквице, купус и махунарке.

Није само важно шта је култура била за чешњак, већ и оно што ће расти поред ње. “Лепи суседи” за бели лук - зелена салата, пасуљ, парадајз, пастрњак, корабица. Погоршање раста и приноса сусједства чешњака са ротквицама, шпарогама, шпинатом, репом. Поврће никада неће произвести добру жетву ако мрква расте поред ње. А за шаргарепу, комшија-бели лук је веома пријатан: поред њега, он расте велики и укусан, бели лук га такође штити од шаргарепе.

Постељина поврћа за зиму треба планирати узимајући у обзир посебности тла. Чешњак треба лагану киселину, светлу, глинасту земљу.

Када је потребно смањити киселост, кревет је обогаћен доломитним брашном или гашеним кречом.Ако ће постељица за чешњак бити на земљи са високом киселошћу, њен раст и развој ће бити депресиван.Кревет од белог лука је "деоксидован" уз помоћ пепела - природне компоненте популарне код искусних вртлара.

Кревет за садњу чешњака за зиму треба да буде постављен тако да буде добро загрејан од сунца.Ипак, треба узети у обзир да је поврће апсолутно контраиндицирано вишак влаге, што штети многим биљкама у врту.Стога се постељица за садњу чешњака не би требала планирати на мјестима гдје постоји висок ризик од накупљања и стагнације воде након тешких јесењих киша.

Када се додјељује мјесто за засађивање чешњака за зиму, не треба занемарити упозорење да се овај усјев не смије садити тамо гдје је претходно узгајан:

  • кромпир;
  • лук;
  • Парадајз.

У јесен, прије садње чешњака, свака врста земљишта се прво оплођује компостом (канта за 1 квадратни метар) и минералним ђубривима (2 кашике калијум сулфата и кашичицом двоструког суперфосфата по квадратном метру).

Потенцијални принос чешњака је у темељитости примјене елемената пољопривредне технологије

Свјежи гној је категорично контраиндикован.За ову њежну биљну природу, то није ђубриво, већ сигурна смрт.Органска и минерална ђубрива су равномерно распоређена по кориту.Након тога ископајте земљу и формирајте јевртни кревет Дубина копања - на пуну бајонетну лопату. Димензије кревета су до 20 цм висине и 1 м ширине.

Након наношења ђубрива и копања додељеног места за будућу баштенску површину ваше жетве, земља се не додирује две недеље, за то време ископана земља тоне и сабија се. Ако пожурите да засадите биљку у свеже ископаном земљишту, постоји велика вероватноћа да ће садни материјал заједно са насељеним земљиштем бити превише дубоко закопан, што доводи до његовог труљења.

Додатне мјере за припрему кревета

Када није могуће изабрати друго мјесто, осим оних гдје се узгајају краставци, парадајз или грах, препоручује се да се земљиште стерилизира отопином бакар сулфата као потребним додатним третманом. Припрема се из односа 1 кашике бакар сулфата на 2 литре топле воде. Добијени раствор се користи на такав начин да има 10 л раствора на 2 квадратна метра. Ова процедура ће спријечити могућу појаву различитих гљивичних обољења.

Неки вртлари који одбијају да користе бакар сулфат, баштенски кревет за будући бели лук се саде у јесен са мешавином зоби, грашка и беле сенфице.

Постоје многе заједничке опције за припрему кревета за бели лук

После жетве бивших усева, негде после средине августа, земљиште се сије са мешавином грашка-зоби-горушице дуж засађене земље, која је претходно ископана и оплођена органским и минералним супстанцама.редова.Размак између редова се одржава на 35-40 цм, ау јесен, отприлике почетком октобра, саднице из засијане мешавине ће се формирати у преплитање зелених изданака до 30 цм.задржавање снега је веома добро.У прољеће, иструнула зеленила ће постати дивно органско гнојиво које храни клице које се развијају.

За дан или два пре садње, препоруча се посути земљиште уреом (уреом) по стопи од 1 кашике на 1,5-2 квадратна метра.Ако је време суво и тло није влажно - потребно је добро залијевати кишу.

Употреба урее пре садње је неопходна за било који тип припреме кревета за ваше поврће.Правилна припрема земљишта у јесен пре садње чешњака је један од најважнијих фактора који утичу на квалитет и богатство будућег усева.Обратите пажњу на све препоруке, онда можете добити велику жетву, која се одликује високим квалитетом и одговарајућим стандардима укуса.