Цвјетнице винове лозе: обиљежја периода

За грожђе је време цветања период који одређује квалитет накнадне жетве. Компликације у овој фази су неприхватљиве, посебно у првој деценији јуна, што објашњава почетак цветања и опрашивања.

Будућа берба грожђа зависи од успешног цветања

Време цветања

Период цветања траје од 8 до 14 дана. Датуми календара падају крајем маја и почетком јуна. Процес цветања почиње од базе, а након неколико дана цвате потпуно цвате. У прољеће је у то вријеме могуће видјети покривене капе на тлу испод постројења. Већина цветова у цвату је откривена, а неки од пупољака касније цветају.

Утврђено је да се пупољци отварају у периоду од 6 до 11 сати, углавном у 9 или 10 сати.Након отварања пупољака, трајање осјетљивости стигме траје 4-6 дана. Већина европских сорти је опрашена са потпуно одбаченом королом. Оплодња траје један дан, а затим почиње раст јајника.

Сорте вина као што је Цудерца су прве које цветају средином маја, а остало: Муром, Лаура, Оригинал, Естхер, цветају мало касније, након 2 недеље.

Видјевши одбачене капе, требате уштипнути плодне изданке. Могуће су следеће опције:

  • Када биљке имају велики пораст, оне праве „жилав“ ударац. Постоје варијације које су склонијепасти цвијеће, као и "грашак" бобице. Ту спадају "Сунни", "Краљица винограда". Ово се односи и на оне сорте у којима је тип цвећа функционално женски (Цхаусх, Нимранг). У овом случају, уклоњен је само део изданка, а 5 до 8 листова је остављено изнад цвасти.
  • За друге грмље у овом тренутку, довољно је уклонити круну паром листова.

Штипање ће зауставити раст винограда око 2 недеље. Као резултат тога, исхрана цвасти ће се побољшати, формират ће се више плодова, а тежина кластера ће се повећати за 20%.

Грождето на краљица винограда нужно трабва

Цветови опрашивања

У пролеће током цветања, виногради су веома захтевни према спољашњим условима и добром негом. Време погодује формирању јајника на температури од 15 до 30 ° Ц. Само у таквим условима опрашивање бисексуалног цвећа је успешно.

Уз слабу влажност и снажно сушење винограда неучинковито цветају и полине. Лоши климатски услови у пролеће (кише, олује, туча, магла) су такође штетни. Када је време цветања праћено масовним испуштањем цветова и јајника, то значи да је процес опрашивања био неуспешан.

Понекад се формирају бобице без семенки. То зависи од следећих разлога:

  • Перикарп цвета се формира без опрашивања, а бобице расту мале, без семенки. Одликује их "грашак".
  • Развој перикарпа настаје након периода оплодње. Семе су мале и празне. Формирају се бобицедобре величине, у облику овала.То укључује сорте: црни соддер, бели, ружичасти и неколико других.

Приликом садње дозвољено је постављање више различитих сорти.Неће бити штете од тога, а опрашивање које се тако почетнички узгајивачи плаше неће се догодити. Неки виногради имају бисексуално цвијеће, а долази до њиховог самоопрашивања.Ако се сади цвијет женског типа, онда му је потребно само унакрсно опрашивање.

Ако се перикарп цвета формира без опрашивања, грожђе ће бити подложно грашку

Употреба препарата

Постоји више лекова који стимулишу цветање.Познато је да само половина пупољка у најбољем случају формира плодове, а понекад само 20%.Употреба специјалних средстава "Буд" и "јајник" решава овај проблем.Прскање винограда врши се у прољеће у календарском периоду обилног цвјетања

Прорачун је направљен на основу 15 г на 10-литарску канту воде.Ова количина отопине ​​довољна је за прераду на површини од око 2 хектара.Код мањих површина, доза се може сразмерно смањити.

Истовремена припрема:

  • Виногради су значајно ојачани.
  • Служи као одбрана од већине заразних болести.
  • ​​
  • Убрзати вријеме зрења бобица (у просјеку 7 дана).
  • Смања дејствие на неповољни условиа на цветасие и периоди опрашениа.

Ефективни лекови су Мортар и Кемира Лук.Њихова употреба прије грожђацвјета и након тога, промовише значајан раст плодова.Препарати који се користе у пролеће за грмове за храњење листова.

Малтер стимулише раст грожђа

Рад узгајивача

У одсуству зимске надопуне влаге и сухог прољећа, цватњи треба претходити обилно залијевање винограда.Нормално, то је око 50 литара по метру решетке, или треба дати најмање 10 канте за сваки грм.Ефекат ће се интензивирати имплементацијом истовремено са наводњавањем ђубрива органске материје.

Ако виногради у прољеће нису били оплођени, онда је потребно провести фолијарно храњење у комбинацији с третманом против плијесни.

Када се минерална ђубрива примењују током периода бубрења пупољака, само ће микрокомпоненте (молибден, бор) бити довољне пре цветања.

Додатни рад са виноградом у календарском периоду његовог цветања је боље не радити.На крају крајева, цвијет грожђа се врло лако повриједи, што ће имати лош учинак на принос и окус бобице.