Црви код телади: симптоми и третман Краве

Нема живих бића на планети која имају осигурање од инфекцијецрви: да се населе у свом телу паразити сви могу, то важи и за мале мишеве и за човека, краља природе.Главна опасност од црва се своди не само на то да ометају рад органа за варење.Полако тровањем живог организма својим отпадом, они могу бити фатални.

Телад тешко подноси инфекцију црвима

Главни знаци инфекције теле код црва

Код доброг фармера, свако теле је под надзором и схвата даЖивотиња треба хитно лечење и није му тешко. Без обзира на број типова црва, али готово сви симптоми изгледају исто. Прво, дигестивни процес је потпуно промењен:

  • животиња може да доживи и констипацију и дијареју;
  • трбух телета је јако отечен;
  • урин драматично мења свој мирис, што постаје веома непријатно;
  • нема апетита за нормалан оброк;
  • Телад показује повећано интересовање за нејестиве предмете, чак и за сопствени измет.

Сви ови симптоми говоре о болести.И не само то: црви могу бити главни узрок смрти животиње, јер, наглашавајући продукте распада, они трују и тело,пуњење плућа, гушећи га.

Симптоми хладноће могу бити секундарни знак инвазије телади. Али кашаљ, секреција слузи из назофаринкса и грозница указују да су паразити ушли у респираторни систем кроз крвоток. Теле постаје летаргично, може се суочити са кратким дахом или гушењем, јер тешко дише животиња не прати стадо. Слузнице постају плавичасте, са искашљавањем, језик се јако издиже и долази до значајног гнојног исцједка.

Такав напад може довести до смрти телета, јер су респираторни органи блокирани слузом и грудвама које се састоје од црва.

Занимљива чињеница: неке телади могу се заразити црвима прије рођења, апсорбујући паразите из амнионске текућине.

Санитарни услови за време трудноће, краве доводе до инфекције теле код црва

Третман телади

Постоји много лекова који могу излечити животињу. Да би се утврдило који је лек потребан у сваком појединачном случају, потребно је одредити врсту хелминта. Пољопривредник мора проћи измет калција за анализу и тек након проучавања добивених резултата ветеринар прописује лијечење. Пошто не постоје клиничке одредбе за краве и телад, све поступке спроводи власник животиње. Веома је важно, када користите лекове, да знате тачну тежину телета, јер је предозирање смртоносно.

Да би се увео лек, потребна је помоћ: једна особадржи главу теле, а други даје лек.Лек улази у гастроинтестинални тракт, и даље у унутрашње органе. Обично се лијек добро подноси од стране животиња и не узрокује одбацивање. На крају процеса, морате пажљиво руковати алатима, не заборављајући на личну хигијену. Биће много боље ако се користи комбинезон.

Медицински препарати ни у ком случају не смеју да се користе без савета ветеринара: понекад ови лекови могу изазвати нежељене нежељене ефекте и погоршати ситуацију. У овом случају, самостални поступци могу не само да јако штете животињи, већ и доприносе њеној смрти. Од кућних лекова за лечење телади, у случају тешког тровања, може се користити само рицинусово уље: оно неће донети штету, већ делује на црве било које врсте.

За време третмана за црве, теле наставља да живи нормалан живот

Превенција

Да би се избегла зараза паразитима, телад треба држати у чистој просторији. Два пута годишње потребно је обавити превентивно чишћење у штали, обично се ради у прољеће и јесен. Пијаци морају бити чисти и напуњени слатком водом. У условима пашњака, потребно је организовати и опремити место за заливање на такав начин да стадо има сув прилаз извору.

Заливање телади из стајаћих базена је неприхватљиво. Ако је могуће, младу стоку треба хранити одвојено од одраслих крава.

Апсолутно је немогуће заједнички пасати телад и овце. Ламбсчесто су погођени тракавицама; јаја ових црва заједно са изметом падају на траву, која може појести теле. Па, у будућности ће се из јаја црва у телу животиње развити пуноправни паразити. У великом броју, тракавице могу узроковати цријевно увијање у телу.

Сјеме контаминирано гнојивом може бити извор контаминације, тако да се мора пазити да је храна чиста. Ако је потребно, потребно је променити пашњаке, јер паразити не могу постојати изван животињског организма, а онда брзо умиру у трави. Место за испашу поново постаје чисто и погодно за исхрану стада.

Не смета да бъдат стагнирас първиа

.

Превенција за мале телади

За врло младе телад која једу само млеко, вреди организовати и опремити посебно двориште за шетњу. Мала, чиста, сува земља је затворена, прекривена шљунком или песком; затим поставите хранилице и пијанице. Сваког дана подручје мора бити очишћено од стајњака. На таквој шетњи телад се чува од раног пролећа до тренутка када се могу довести на пашу.

За младе залихе, најбоље је организовати одвојену чисту површину ливаде и препоручљиво је слиједити нека правила испаше: избјегавати мочварна станишта и стајаћа тијела воде; до једне године, телад се одвојено одвоји од одраслих крава.

Здраве животиње су мирне и не изазивају непотребне проблеме. Ако фарме следе ова једноставна правила,онда су животиње много мање подложне инфекцији паразитима.

Болести црва се дешавају прилично дуго и, понекад, неприметно. Али штета од њих је огромна: споро осиромашење животиња доводи до смањења приноса млека и смањења количине меса на излазу. Мали паразити могу довести до потпуног губитка стада, непрестано трујући животињски организам. Али, да би се спречила инфекција уопште није тешко: власник не би требало да дозволи кретање стоке бескућницима и да чува своје двориште за стоку.