Цхерри Цхерри расте Цхерри

Кордио Кордиа трешње које потичу од чешких узгајивача као случајни расад имају високу укусност и сматрају се најукуснијим међу каснијим сортама.Такође познат као Атика.Уз правилну негу и залијевање даје се висок принос слатких, сочних плодова.

Карактеризација

Младе саднице расту брзо, након 5 година интензитет раста се смањује.Током плодног периода улази се у 4-5 година.Одрасле биљке су прилично хладно-отпорне, али млади саднице не воле хипотермију.Касније сазријевање трешње, плодно и обилно.Предност: цвјета у периоду после мраза и цветови се не оштећују.Жетва: крајем јула.

За сорта Цордиа работа средни и јаки сток (максимален принос е даден за средниот раст).

Дуга стабљика и плодови који се налазе на изданцима доприносе бржој жетви.Јагоде не пуцају из велике количине влаге, добро се превозе.Период бербе може се продужити за недељу дана без страха од смањења квалитета плодова.

Биљка, као и многе сорте трешања, је самопродуктивна, па је стога потребан опрашивач са сличним периодом цветања.Најбоље ће бити: Булат, Регина, Карина, Суммит.

Стабло

Дрво у процесу раста формира широку круну у облику конуса, која се постепено претвара у распад.Повећава велики број изданака, али то не спречава опрашивање.Воћни пупољци су везани за гране букета и једногодишњи раст.Годишње је потребно обрезивање како би се стимулисао раст нових изданака.

Плодови

Плод је велик, црн и црвен, сочан, тежак до 11 г.Кост је велика.Месо је црвено, тврдо, ароматично.Укуси су високи.Кожа је глатка, прекривена смеђим тачкама, црвена.Стабљика је груба, дуга око 50 мм.

Култивација

На добро одабраном месту, дрво ће имати прилику да брже развије круну и почне плодоносити.Слатка трешња воли лагано, плодно тло.Киселост треба да буде неутрална.Ако се локација налази на тешком земљаном земљишту, за њено побољшање за 1 м2, при копању се уводи 15-20 кг хумуса.Ако је песак - органска или у праху глина 30 кг /м2.Да би се побољшао квалитет земљишта било које врсте, сидерат се засади уз накнадно зачепљење зелене масе током копања.

Слатка трешња слабо реагује на прегревање земљишта, дакле, у подручјима са блиским подземним водама или са стагнацијом отопљене воде, садњом садница у вештачки испуњеним брдимависине до 50 цм.

Датуми слијетања зависе од територијалне локације локације.У јужним регионима трешње се саде у јесен, усеверни - у пролеће пре откривања бубрега.Садња садница са затвореним кореновим системом, који се продају у контејнерима, није везана за одређени временски период и врши се одмах након куповине.

Када се сади јама се припрема унапред: за пролеће од јесени, за јесен од лета.Димензије: 60 цм дубине и 80 цм ширине.Горњи плодни дио тла се полаже поред и користи се за мијешање с гнојивом.По вољи, у средини рупе, возе се колцем да подрже будућу садницу.Био-компост (10 л) или иструнути стајњак, 1 л пепела се додаје у бунар и мијеша са плодним слојем земље.Додати и 200 грама суперфосфата.

В јужните региони, черезите се засаде в јесени, в северните региони - на пролеће

страна.Слатка трешња слабо реагује на продор врата, споро расте и умире.Приликом садње, направите 2 канте воде и уситните дебло стабла слојем од 10 цм.У првим годинама, препоручљиво је везати садницу на носач тако да ће стабљика расти чак и да се не повреди ветром.

Немогуће је копати рупе око дубоко усађених садница: у будућности ће се тамо скупљати кишница, што ће узроковати трулеж да труне.Ако нађете дубоко слетање, дрво треба благо повући за неколико цм.

Њега

Правилна брига о вишњи укључује редовно заливање, ђубрење, резидбу, превентивне мјере против штеточина и болести, као и редовнепопуштање пристволног круга. Спровођење ових активности значајно повећава принос.

Заливање

Саднице се редовно залијевају, јер Она промовише успешно укорењивање. Донесите 1 у воду 1-2 пута недељно.

Зрела стабла најмање 4 пута по сезони:

  • током цветања;
  • када је јајник величине грашка;
  • након жетве;
  • јесење мокро наводњавање.

Запремина воде за једну наводњавање - 4 канте. У случају суше, врши се додатно влажење.

Гнојиво

Храњење се уводи од друге године након садње. Азотна ђубрива се користе у пролеће (20 г по 1м2 круга), током цветања и касније поташи (30 г по м2), у јесен - са садржајем флуора (50 г по м2).

Обрезивање

Саплинг прве године даје огроман раст избојака, тако да се врши обрезивање да би се формирала круна. Санитарна потрошња у прољеће (прије протока сока и бубрења бубрега). Код одраслих биљака - након жетве (избојци се скраћују за трећину).

Заштита коре

Зими и рано пролеће, схтамб и доње гране скелетних грана третирају се кречењем. Да би се заштитила кортекс од пуцања у мају, жлијеб се оре: вертикални рез се прави оштрим ножем (15 цм на удаљености од 10 цм хоризонтално и 5 вертикално).

Болести и штеточине

Главне болести трешње:

  • монилиал бурн. Током цветања продире у цвијеће, оштећује гране и узрокује изгорели изглед;
  • перфориране мрље. Утиче на цело дрво, формира таму,сува места на листовима;
  • комицоза.Стимулише прерано лишће, манифестује се као тамне мрље, од којих лишће жути и распада се.

Уобичајене штеточине:

  • пшеница од вишње и мува убијају пола усева;
  • лк ослабљује имунитет и успорава раст;
  • трешњина жижак.

У рано прољеће, у сухом, без вјетра времену, плаво прскање с отопином 3% Бордеаук мјешавине (описано у рецепту приправка) проводи се прије почетка покрета сока.Након цветања, поновно распршивање се врши са 1% раствором Бордеаук мешавине.

За контролу штеточина, лекови за бубреге се прскају Хорусом (1,4 г /10 л воде) и Актаром (3 г /10 л).У периоду цветања из мухе процес Ангио (3,6 г /10 л воде).

Циркон и Аппин се користе за повећање отпорности на временске промене (описане у упутству).

Закључак

Цордиа је плодоносна и обећавајућа разноликост.Дуго времена остаје један од најбољих, добивши неизговорено стање краљице међу трешњама касног периода сазревања.