Цхерри Томато Цултиварс

Приликом одабира врсте поврћа, вртлари обраћају више пажње на квалитет и карактеристике окуса. У посљедње вријеме узгајивачи су донијели многе биљке које задовољавају све захтјеве пољопривредника. У кратком прегледу, објаснићемо вам шта је парадајз и које популарне сорте постоје.

Рајчице од вишања разликују се од великих копија не само по облику, већ и по укусу.

Основне информације

Необични минијатурни парадајз се недавно појавио на полицама супермаркета, који се разликују од великих пандана не само по облику, већ и по укусу. Разноврсни парадајз назван по вишњи - вишња. Одакле је дошло мало чудо? Године 1973. израелски узгајивачи представили су јавности необичну сорту која је брзо освојила љубав према потрошачима.

“Парадајз вишње се успјешно користи за конзервирање, кисели, укисељен и једноставно конзумира свјеже. Посебно занимљива комбинација се добија када се кувају парадајз различитих боја: светло црвен, златно жут, па чак и зеленкасто-ћилибарски.

Посебност парадајза вишње:

 • симултано дозирање плодова;
 • све трешње се налазе на рукама;
 • споро сазријевање у врућим климама;
 • одличан укус;
 • разне облике и боје;
 • високосадржај витамина, минерала.

Генетика је побољшала карактеристике обичних парадајза, тако да култивисане сорте имају урођени имунитет од свих болести парадајза. Узгој егзотичне сорте стекао је индустријске размјере: пољопривредници Израела, Холандије и медитеранских земаља дају слатке плодове свим крајевима свијета. Домаћи баштовани још увек не сматрају минијатурне трешње озбиљним конкурентом уобичајеним парадајзом, па се зато гаје као украсна биљка за кућне баште и балконе.

Оцене

Током више од 40 година узгајани су многи хибриди и сорте парадајза вишње. Према начину гајења, парадајз вишње се дели на две велике групе. Стога се на сваком од њих детаљно бавимо.

Диез Томатоес

Индетерминант

Висока стабла вишње погодна је за узгој на отвореном пољу иу стакленицима. Снажни грмови расту до 5 м висине, а велики гроздови са плодовима изненадит ће чак и искусне вртларе. Препоручује се везивање парадајза како би се биљка заштитила од пуцања испод тежине усева.

 • Свеет Цхерри. Популарни хибрид који брзо сазрева и доноси плодове дуго времена. Сорта је отпорна на све болести и временске флуктуације. Сорта слатке вишње расте до 4 м висине. Црвени плодови досежу величину тениске лопте и ударају се одличним укусом.
 • Схарп Занимљив хибрид са великим плодовима - до 220 г. Због продуженог приноса, препоручује се за гајење у стакленичким условима. Ресилиентгенетски су повезани са мозаиком дувана и вертициллусом.
 • Љубав.Успешан хибрид који није популарнији у односу на сорту Слатка трешња.Сазрије у року од 120 дана након клијања.Плодови имају густо, меснато месо, тежину - до 150 г. Висок принос омогућава уклањање из једне биљке од 4 до 5 кг.Грмови су намењени за развој у пластеницима.
 • Десерт.Рана сорта парадајза која сазрева за 100 дана.Мали плодови не расту више од 20 г, али имају одличан укус и висок принос.Биљка се узгаја у стакленицима и на отвореном тлу, али са обавезним везивањем за носач.
 • Златна куглица.Као и Цхерри Цхерри, биљка је отпорна на многе болести парадајза, па је популарна међу вртлацима.Хибрид се одликује необичним плодовима - малим (до 15 г) плодовима топле жуте боје које дозријевају на рукама.Парадајз се узгаја у стакленицима.
 • Ред Цхерри.Висок грм је посут малим (до 35 г) јаких плодова.Одличан принос - од 2 до 3 кг по биљци.Сазрела парадајз у 100 дана од дана настанка.Сорта је отпорна на болести и штеточине.Погодан за узгој у пластеницима и отвореном тлу.

Ред Цхерри је популарна сорта

Детерминанта

Ниске грмове не треба везати за решетку, већ због тешких четкицаПрепоручује се да се брине о очувању грана.Сорте и хибриди се узгајају на отвореном терену, у пластеницима и на балконима.Укуси воћа чине омиљене биљке међу домаћим баштованима.

 • Салуте. Минијатурни грм не расте изнад 80 цм, а плодан парадајз производи до 300 пупова, који постепено цветају. Мали плодови (до 20 г) одликују се високим садржајем шећера и жутом бојом.
 • Арктик. Минијатурни грм (до 40 цм) је посут малим плодовима малине. Популарност међу сународњацима стекла је разноликост због непретенциозне бриге и брзог сазревања усева (80 дана). Култура се узгаја у отвореном тлу и на прозорској дасци у лонцу. Опростите грешке почетницима - од пада температуре до сушења земљишта.
 • Арбат. Рани зрели хибрид сазријева за 105 дана. Грмови чучњева расту до 1 м висине и погодни су за узгој у пластеницима, отвореном тлу. Цилиндрични плодови црвене боје достижу тежину од 100 г. Отпорни су на све гљивичне болести. Биг Бротхер. Рани хибрид (до 110 дана) је дуго био омиљен међу баштованима. Велике равне плодове (200 г) погодне су за конзервирање и конзумацију у свјежем стању. Посебност је дуготрајно држање парадајза без погоршања. Узгаја се на отвореном и у стакленицима.
 • Ружичасти образи. Рана зрела биљка сазрева за 115 дана и задовољава фармере великим плодовима малине - до 350 г. Узгаја се у стакленику и на отвореном.
 • Чудо од балкона. Минијатурна биљка расте до 60 цм у висину. Узгајивачи су покушали да опраше парадајз без помоћи инсеката, па се препоручује да се расте код куће. Мали јаки плодови (до 50 г) одликују се високим садржајем шећера и одличнимпо укусу. Погодан за конзервирање и конзумацију у свјежем стању. Из сваког грма се уклања до 2 кг парадајза.

Парадајз Балкон чудо - минијатурно постројење

Шта је вредно памћења

Узгој парадајза трешње практично је исти као код обичних врста парадајза. Да би се постигао висок принос у домаћим условима, култура се узгаја садницама, а након престанка мраза се засади на отвореном терену. Прве дане биљке треба да се осветле како би се побољшао раст и развој садница.

Запамтите: хибриди нису прикладни за сакупљање сјемена, а сљедећа генерација неће приказати карактеристике родитеља.Резултат ће бити непредвидљив, тако да се не препоручује трошити снаге на култивацију. Ако желите да добијете садни материјал од биљака, морате одабрати сортне парадајзе.

“Парадајз вишње има један трик, и то је да се такви парадајз треба убирати у пуном зрелости. Чак и ако сте посадили најукуснију сорту, онда када је покупите у бланцхе зрелости и сазревању, у њој ће бити мале слаткоће. "

Високим и ниским сортама трешње се саветује да се вежу. Индетерминантние привезати на решетки, и детерминанта везан четком. Ако се не бринете о заштити унапријед, биљке неће поднијети тежину грма или воћа, што пријети губитком усјева. Запамтите: пали грм парадајза утиче на болести. Стога, чак и најотпорнија сорта треба бити заштићена.

Као и обични парадајз, сорте вишње се морају засадити. Симпле процедуреолакшавају негу и задржавају влагу у корену.Редовно храњење ће штитити биљке од екстрема температуре.Ако је лето кишовито, препоручује се превентивно третирање грмља и гљивица.

Парадајз вишње није егзотична сорта за декоративну употребу, већ пунокрвни усев, који ће, када се правилно узгаја, одушевити вртларе обилном жетвом.Окуси плодова проналазе све више љубитеља међу домаћим фармерима.