Цхардоннаи - сорта грожђа и вина

Сојина Цхардоннаи, у опису карактеристика, често се назива и бела Бургундија. Врло популарна сорта грожђа. Лако се прилагођава различитим климатским условима, дистрибуира и узгаја у виноградима широм света. Поред тога, у многим деловима Земље из ње се производе изузетно оригинална, изузетна, колекционарска вина. Стручњаци кажу да једноставно није могуће правити лоша вина из грожђа шардонеа.

Цхардоннаи грожђе се често назива бели бургундац

Популарно широм света

Најчешћа и тражена сорта на свету: вртлари аматери покушавају да је купују у својој колекцији. Нови винари и професионалци праве вино из њега. На тржиштима, потражња за сортом је много већа него за све остале. Грожђе прави изузетна колекционарска вина (Цхаблис ла Форет, Ле Монтрацхет, Цхаблис лес Цлос, Гранд Цру Винтаге, Цхардоннаи ди миралдуоло, Поуилли-Фуиссе,

)

Цлос де Меснил Винтаге (Француска), Цастелло делла Салла Церваро (Италија), Пицадилли Цхардонаи (Аустрија), Цхардоннаи (Јужна Африка), Алпха Цхардоннаи (Чиле) и други похрањени у најбољим свјетским колекцијама. Популарна су и јефтина вина која су попуњавала полице дисконта.

Дуго времена, сорта се издвајала као једна од сорти Пинот Ноир, чак се називала Пинот Цхардоннаи.Такође се сматрало да су ову сорту узгајали француски монаси у средњем веку.Опис разноврсности у другим изворима и његовог појављивања у Европи су повезани са крсташима, који су са собом доносили сокове грожђа из кампања на исток.Неки извори указују на то да се грожђе ширило широм света од острва Кипра.

Постоји право на постојање и друга верзија порекла ове универзалне сорте грожђа.Неки истраживачи се држе теорије да је сорта и њен опис почео од древних либанских винограда.

Цхардоннаи је најчешћа и тражена сорта у свијету

Поријекло још увијек изазива жестоке дебате и дискусије међу виноградарима и специјалистима, али Пиерре Галле, наконампелографским студијама доказано је да је сорта независна и да није везана за пинот ноир.

У Немачкој се гаји на великим површинама, које се сваке године повећавају.Вино из сорте је погодно за многе пригоде, може се складиштити до 30 година, а затим губи свој укус и корисне особине.

Али шта је са ситуацијом са вином Цхардоннаи произведеним у Шпанији?Без обзира колико је пожељно, али вино оставља пуно да се пожели.Медитеранска клима, или екстремни услови на шпанској територији, чине вина направљена од грожђа шардонеа без бургундског профињења и карактеристичног светлуцања одЦалифорниа Међутим, карактеристике шпанског пенушавог вина из шардонеског соја са Иберијског полуострва настављају да расту, уз задржавање атрактивних цена.

Осваја свет

Цхардоннаи је ендемски сој из Бургундије (источна Француска). Име је позајмљено од једног од локалних села. Има хиљаде синонима и стотине клонова широм света.

Најпознатија сортна вина се производе у близини Цхаблис-а. Цхардоннаи је симболична грожђа за пјенушаво вино Бланц де Бланц из покрајине Цхампагне. Постоји сорта мутаната Цхардоннаи - Цхардоннаи Росе, са транспарентним ружичастим плодовима, као и Цхардоннаи Бланц Муске, који узгајивачи користе у мешавинама. До сада се широм света изводе радови на одабиру ове сорте.

Мутант Цхардоннаи-Цхардоннаи Росе

Као један од међународних напора, прогресивна разноликост се прилагођава у другим дијеловима Еуропе и свијета.

У Старом свету се гаји у италијанским виноградима, често у Молдавији, Словенији, Чешкој, Аустрији, Шпанији и Немачкој. Али највећи бастион и упориште бренда је Калифорнија (САД). Овде се култура узгаја на површини од 38,5 хиљада хектара (више него у целој Француској). Узгаја се у Аустралији, Мађарској, Немачкој, Швајцарској, Грузији и Русији. У Новом свету, сој се узгаја у Чилеу, Аргентини, Уругвају, Бразилу и Канади. Такође је најчешћи у виноградима Јужне Африке.

В Шпанији се вино Цхардоннаи често налази у провинцијама Наварра, Цостерс дел Сегре, Сомонтано (произвођачи Винас дел заслужују пажњуВеро луб Енате).

Опис сорте указује на то, да се знатно мањи проценат искрцавања врши у провинцијама Ца Риоја, Монтсант, Емпорда, Алелла, Цонца де Барбера Царинер, Цалатаиуд, Цампо де Борја, Ла Манцха, Валдепенас, Алманса, Ментрид,Јумилла, Алицанте, Валенсиа.Пјенушава вина произведена по технологији производње шампањца уз учешће шардонеа (или култивисаних сорти) су популарна и успјешна.

Многи хибриди се произведуваат во Америка.Научници сада раде на стварању генетски модификоване сорте Цхардоннаи која ће бити имуна на Пиерцеову болест.

Цхардоннаи виноград

Карактеристике култивације

Грожђе као повишена сунчана места, преферирајући падине на западној страни и плодна тла.Најбоља опција за зонирање била би стјеновита глинена земља богата калцијем.Преферира влагу и минерална ђубрива у умјереним количинама.

Слабо преноси вишак влаге, воли тла богата кисеоником, па су саднице Цхардоннаиа првобитно засађене на продуженим удаљеностима тако да се грмови нису додиривали и нису стварали сјеновита подручја.Због просечне отпорности на болести, сорта захтева добру негу и заштиту.

Опис

Цхардоннаи је рана техничка сорта, једна од највреднијих сорти на свету.У двадесет првом веку, узгајан је у готово свим виноградарским земљама.У нашим условима, који постају мало тежи, успех се може постићи само на најтоплијим местима.Сортреагује болно и веома је осетљиво на мраз (до -20 степени), посебно током ослобађања и раста младих изданака.

Гроздови грожђа имају малу величину (90-95г.), Ретко дужи од десет центиметара.Изгледају не баш атрактивно.Имају цилиндрични облик, бобице су компактне.

Јагоде су мале, овалне, са просечном величином од 13-16 цм, тежине 1,3 г. Боја је зелена и бела са пријатним руменилом на сунчаној страни и малим смеђим мрљама.Боја зрелих бобица подсећа на светло јантар.Кожа је танка и чврста, месо је густо са малим костима (2-3 комада), изузетно сочно (3/4 бобица чине сок).Укус је деликатан и мекан са пријатном слаткоћом, одликује се аромом цитрусно-цветних врста, значајном елеганцијом и карактеристичним мирисом.Листови винове лозе Цхардоннаи су више заобљени , без дубоких посекотина, прекрижених вишеструким венама, светло зелене боје, оштрих зуба.Пет или три лисне лопатице практично нису одвојене једна од друге.На полеђини листа су жилице волуминозне, лагано истурене изван граница главне плохе листа, прекривене лаганим длачицама.

Грожђе шардонеа је мало, овалног облика, тежине до 1,3 грама..

Спецификации сорти Опис шардона: висок и широк.
 • Период вегетације: 138 - 140 дана са САТ 2800 Ц.
 • Добро старење изданака је 90%.
 • Плодност је 40%, уиндустријска вага 8-12 т /ха.
 • Садржај шећера у зависности од клона: 18–22,9%.
 • Киселост: 8, 2—11 г /л.
 • Отпорност на мраз - до минус 20 степени.Захтева заклон.Може патити од пролећних мраза.
 • Отпорно на сушу.

Опис сорте карактерише релативна отпорност на оидијум и плијесан.Уз хладне и влажне летње бобице могу трунути.

Столна вина добијена од грожђа карактеришу висококвалитетне и воћне ароме.Ако се вино одлежи у храстовим бачвама, додају се ароме јабуке, лимуна и цитруса, дрвене нијансе, као и нијансе крем ваниле и ораха.Чисто вино из Цхардоннаиа има деликатну изузетну арому и складан светли укус.

Узгајивачи су произвели много различитих клонова, сваки може произвести вино које је различито по укусу и ароми, али не мање квалитативно.

У Аустралији и на Новом Зеланду, Цхардоннаи прави сува вина високог квалитета са сребрном аромом.Најбољи шампањац у Француској се такође производи од грожђа шардонеа.

Сува вина са силикатном аромом из грожђа цхардоннаи

За квалитет вина, важно је да се жање у времену, јер презреле бобице неће бити погодне за производњу вина.

Недостаци:

 • Склоност према гљивичним болестима.
 • Низак принос.
 • Могуће је пуцање и труљење бобица.

Предности:

 • Висок технички квалитет плодова.
 • Отпорност на сушу.
 • Лако се прилагођава условима зонирања.
 • Није захтјевно за тло, али каприциозно присуство елемената у траговима.
 • Присуство више клонова.

Клонови: 2/23; 95; 96; 124; 131; 121 ЕНТАВ-ИНРА; 548 ЕНТАВ-ИНРА®, 809 ЕНТАВ-ИНРА®; 1066 ЕНТАВ-ИНРА®; 1067 ЕНТАВ-ИНРА®; ЕНТАВ-ИНРА® 1068; Мендоза; МВИГ1; Руа1, УЦД 5, УЦД 6; УЦД 15; УЦД 16.

Карактеристике култивације

Сорта није суптилна за услове култивације, она је добро успостављена у многим земљама широм свијета. Успешно се гаји у хладнијим и топлијим климама. Главни недостатак и тешкоћа у узгоју сорте је рана формација јајника. Касни пролећни мразеви могу значајно утицати на усеве, а јаки ветрови и хладне кише узрокују ломљење јајника и цветних четкица.

Грожђе припада сортама са раним зрелим бобицама, пре него што хладне јесење кише почну изазивати развој гљивичних обољења и сиве трулежи.

Сива трулеж на грозду цхардоннаи

Узгајивачи грожђа из земаља с кратком љетном љубављу грожђа Цхардоннаи за кратку сезону раста и могућност добивања ране жетве за кратко љето.

Грожђе је средње отпорно на мраз, тако да је већина винограда у Енглеској и покрајини Цхампагне заузета овом посебном сортом. Опште правило за садњу сорте је: релативно густа садња у регионима са хладном климом и на знатној удаљености у врелим земљама.

Карактеристике обликовања

Формирање лозе шардонеа зависи од земље у којој расте. Онгрмље, где вишегодишњи укрућени рукави и стандардне плетене бобице боље сазревају.Резидба - 4 пупа.

У традиционалним областима узгоја виноградари преферирају формирање облика у облику Роиа или Гуиот кордона, са стабљиком од 60 цм и раменом у 4 пупољка.

Корисна својства

 1. Природни лек за камен у бубрегу, ради као диуретик, смањује отицање.
 2. Съдържа полифеноли, антоцијани.
 3. Садржи натријум, што доприноси стабилизацији водне равнотеже у организму.
 4. Калијум који спречава болести кардиоваскуларног система.
 5. Калцијум, који помаже јачању ноктију и косе, тако да су јаки и здрави.
 6. Магнезијум који регулише деловање дигестивног система.110цатецхин.
 7. Цхардоннаи садржи: кобалт, цинк, бакар, гвожђе и витамине групе Б (Б1, Б2, Б9, Б12), као и витамине а, Ц, К, П, ПП.