Царе цистеин шљива

У процесу развоја оплемењивања развијене су украсне сорте шљива које су усмерене на уређење баште. Плум Цистен је хибрид шљива и трешања и користи се за разне вртне композиције.

Опште карактеристике сорте

Да би се добило тесто сорте цистеина, узорци су коришћени не само за културу шљива, већ и за вишње. Године 1910. у ту сврху су користили вишње сорте вишње и шљиве кубанске вишње. 1923. сорта је добила почасно место у регистру Руске Федерације. Зонирана је за узгој у централним и јужним дијеловима земље.

Упркос чињеници да се одводњавање сорте Цистеин одликује отпорношћу на мраз (може да издржи температуре до -28 ° Ц), у централним регијама га треба прекрити пластичном фолијом или агрофибром. Ако се то не уради, јајник ће се лоше формирати, што ће смањити ниво приноса.

Ова сорта патуљасте шљиве сазрева у просечном периоду. Вегетација траје око 100 дана. Стабло почиње цветати почетком априла, а бобице се појављују почетком јула. Култура се односи на самоносиве биљке, стога није потребнадодатне опрашиваче.

Карактеристике дрвета

Грм ове сорте карактерише низак раст. Висина стабла је 2 м. За 1 годину грм је у стању да расте за 15-20 цм, у зависности од услова неге. Круну карактерише колона или пирамидална форма велике густине. Опис указује да круница може нарасти за 1,5 м. Њихова главна боја је тамно црвена.

Главна предност декоративних шљива сорте Цистен је хладовина лишћа. У априлу, када тек почињу да цветају, преовладава деликатна црвена нијанса, али временом лишће постаје тамна бронза. Лишће је велике величине, до 10 цм дужине. Површина је густа, без воска. Коренски систем се развија у хоризонталној равни, што грмовима даје поуздано укорјењивање у тлу.

Цветови се не сакупљају у цвасти. Њихов просечни пречник је 2 цм, а цвеће се одликује ружичастом нијансом и пријатном аромом. Биљка почиње цветати почетком априла.

Феталне карактеристике

Од главних карактеристика фетуса, забележени су следећи индикатори:

  • воће не прелази 20 мм у пречнику;
  • кожа овалног плода је дубоко љубичаста нијанса;
  • жућкасто месо, густо и сочно;
  • мала кост, коју је тешко одвојити од главне пулпе;
  • Абдоминални шав није развијен.

Карактеристике култивације

Прво морате одабрати квалитетан садни материјал. БољеСвеукупно купите саднице у специјализираним расадницима, гдје се узорци биљака држе у исправном стању. Садни материјал се мора продати у посуди са земљом у коју ћете га чувати до садње. Максимални раст расада је 1 м. На његовој површини не сме бити болести или оштећења, развијају се изданци, имају тамноцрвену нијансу.

Садњу треба обављати на местима где пада обилна количина сунчевих зрака, тако да листови и изданци максимално откривају своју боју. Боље је садити младе биљке у близини зграда или ограда, тако да оне стварају заштиту од вјетра. Подземне воде треба да буду дубоке, не ближе од 3 м, тако да корени биљке не буду пренатрпани.

Опис указује да се иловаста тла сматрају оптималним тлима. Они садрже праву количину хранљивих састојака, карактеришу их ниске киселости. У јесен ископају парцелу, а затим копају рупу. Шема рупе је 60к70 цм, док је дно прекривено дренажним системом (шљунком), који је посут 2 кг хумуса и 3 кг тресета.

Средином марта у рупу је умочена младица. Након тога, коренски систем је чврсто прекривен храњивим слојем земље тако да радикални врат остаје изнад земље. Да би се садница заштитила од деформације, потребно је у близини отвора уградити носач од метала или дрвета. Заливање се врши следећег дана, користећи 30 литара топле воде. Шема засађивања је 4к4 м.

Правила за бригу о разноликости

Младе биљке су често наводњаване, 2 путанедељно, користећи 26 литара топле воде за свако дрво. Зреле биљке требају мање бриге, тако да се залијевање врши једном мјесечно, користећи 47 литара топле воде. Након заливања потребно је уклонити формирану кору земље тако да ваздух може досећи до корена и искоријенити све корове који успоравају раст биљке.

  1. У пролеће, крајем марта, потребно је залити биљку са 30 л раствора калијума (40 г на 5 л воде).
  2. Љети, цистен шљива треба да садржи азотне компоненте (20 г соли на 10 литара воде). На једну биљку сипати 20 л раствора.
  3. У јесен се користе и органске и минералне супстанце. Прво, грм се наводњава са 20 литара суперфосфата (30 г лека на 10 литара воде). Након тога - малчирање тла, наношење хумуса и сламе.

Обрезивање је једноставно и проводи се у интервалу од 6 мјесеци. У прољеће се круна разрјеђује и изрезују се дуги избојци. Сваки бочни изданак се реже за 15-20 цм, а суве гране се уклањају у јесен.

Болести и штеточине

Главне болести којима је изложена ова украсна биљка су кокомикоза и монилиоза. Раствор витриол бакра (20 г на 6 л воде) помаже у борби против кокомикозе. Уреја (43 г на 10 л воде) је потребна против монилиозе.

Од штеточина су чешћи буве и крпељи. "Ацикловир" (40 г на 4 литре воде) или Кхомус (50 г на 10 литара воде) помаже у борби против ових паразита. Третмани против болести и паразита се спроводе саинтервал од 20 дана.

Закључак

Ова патуљаста шљива се узгаја првенствено да би се створила живица у баштама. Прекрасни тамноцрвени листови биљке дају врту посебност. Од дрвета се годишње сакупи до 15 кг укусних бобица, које карактерише универзална употреба.