Трикови за храњење краставаца са квасцем Краставци

За исхрану краставаца користе се и органска и минерална ђубрива. Можете их купити у продавници или кувати код куће. Ово последње има велике предности: можете изабрати праве компоненте у зависности од биљака и земље, а композиција горње дораде је такође прецизно позната. Љетни становници кажу да је једно од домаћих гнојива пекарска квасца. Они савршено стимулишу раст краставаца и штите их од паразита.

Од обичног квасца могуће је припремити одличан прелив за краставце

Састав и својства квасца

Квасац је једноћелијска гљива активна у влажном и топлом окружењу, што доприноси процесу ферментације. Користе се за кување, варење и баштованство.

У свом саставу, ове гљиве садрже:

  • угљени хидрати;
  • Б витамини;
  • Витамин Д;
  • минерали: магнезијум, калцијум, цинк и гвожђе.

Са прилично богатим саставом, квасац је у могућности да обезбеди краставце свим витаминима и елементима у траговима неопходним за развој биљке.Поред тога, у интеракцији са топлом водом, могу да луче једињења која убрзавају раст коренског система.Ово друго својство је непроцјењиво када се узгаја садница.

Квасацједнако добар и за одрасле краставце и за саднице

Храњење од живог квасца

За припрему хране, биће вам потребно: килограм свежег квасца и пет литара топле воде.Све то се помеша и стави на топло место, оставите у стакленику.

Пре употребе, смешу разблажити топлом водом у размери 1:10, односно 10 литара воде на 1 литар дораде. Након тога, можете залити по литру за сваки грм.Код садног ђубрива ову дозу треба смањити четири пута.

Гнојива из сухог квасца

С употребом сухог квасца има много рецепти, можете да упорабите неку од њих.

За припрему дресирања, 10 грама сувог пекарског квасца се разблажује у 10 литара топле воде, додаје се 60 грама шећера и смеша се оставља на топлом месту 2 сата.Добијени раствор се разблажи у 50 литара воде.Сада можете сигурно сипати ову мјешавину краставаца.Ово ђубриво се користи за заливање садница.

Следећи рецепт је веома сличан првом рецепту.Узмите посуду од три литре, улијте у њу две и по литре дестиловане воде.Након тога додајте 100 грама квасца, претходно разређеног у загрејану воду, и сипајте пола чаше шећера.Сада затворите посуду са газом и ставите на топло место, повремено мешајте раствор.По завршетку ферментације једну чашу прељева поделимо на 10 литара воде и прелијемо краставцем литар испод грма.

Трећи рецепт је добар за убрзавање раста садница.Поново узмите посуду од три литреи прелити топлом водом, залити 10 грама квасца и 100 грама шећера. Добијена смеша је постављена на топло место недељу дана, можете је оставити у стакленику. Након завршетка ферментације у једној чаши, разриједимо је у 10 литара воде и залијемо биљке прије него што се проспе са чистом водом.

Могуће је не само залијевати краставце примљеним горњим завојима, него и прскати лишће. То ће помоћи у заштити биљака од паразита и штетних микроба. А лишће ће дуго бити зелено.

Суви квасац је ефикасан као и свежи

Хлеб квасац

Поред припреме раствора за ђубрење, од сувог и свежег квасца, може се направити и хлебна кисела теста.

Прва опција. У посуду од десет литара стављамо кандирано џем, крушке (у било којој количини), кисело млеко, чашу пепела и 10 грама сувог квасца. Све ово се сипа загрејаном водом, умотава и ставља на топло место.Мешати смешу два пута дневно у току једне недеље.​​Након тога, ђубриво је спремно и може се поставити у кревете.

Друга опција. Да бисте припремили ово ђубриво, требаће вам метална канта која треба да се напуни сушеним корицама сивог хлеба, у било којој количини. Сада сипајте сву топлу воду тако да покрива хлеб. Оставите канту у стакленику за кисело пет дана. После тога разблажите стартер топлом водом у размери 1: 3 и сипајте крумпире пола литре за сваки грм.

Хлеб садржи многе супстанце корисне за краставце.

Време и учесталост ђубрива од краставца

Могуће је започети ђубриво од краставаца одмах након што су се први листови појавили на биљкама.Посебну пажњу треба посветити периоду када се почиње формирати јајник, као и цијело вријеме плодности.

Храњење такође треба да почне и саднице.Приликом улијевања отопине ​​квасца, лакше ће се пребацити крумпир и брже ће расти.

Ако саднице ставите у тако прелив пре него што се појаве корени, коренски систем се формира много раније, у просеку 2 недеље.

Али не треба да се превише однесе са гнојивом из квасца.Пошто то можда нема повољан ефекат, већ само погоршава ситуацију.Идеално, користи се три пута по сезони.Можете вршити ђубрење једном недељно, али не чешће.

Важно је запамтити:

  • Приликом припреме, не ометајте квасац с гнојивом, птичјим изметом и травом.Таква смеша ће смањити корисне особине свих компоненти на минимум, јер агресивне бактерије могу уништити гљивице;
  • Ђубриво се врши само када се земљиште загреје, иначе квасац неће ступити на снагу;
  • Раствор квасца треба увек комбиновати са пепелом, можете га додати директно у смешу.Ово је неопходно да би се успоставила равнотежа калцијума и калијума у ​​земљишту, који се апсорбује током ферментације;
  • Гнојива, као и сам квасац, морају увијек бити свјежа.

Користећи прелив од квасца, можете добити добар усев у којем ћете бити сигурни.Такви краставци не могу наудитини дете ни одрасла особа, као хемијска ђубрива, никада нису била део њиховог ђубрива. А да би се такво одијевање учинило врло лако код куће.