Третман и симптоми бруцелозе код крава Краве

Обична говеда је бруцелоза.Налази се код крава, оваца, свиња и коза, инфекција домаћих птица се не јавља.Након контакта са болесном животињом или након конзумирања инфицираног необрађеног млијека, особа се разболи.Инфекција пролази кроз слузокожу, удише микроба, кроз воду.Међутим, случајеви преношења са болесне особе на другу су ријетки, чешће кривци инфекције су болесне животиње.У опасности су људи који раде са кравама или другим животињама: мљекарице, ветеринари, сточари и они који живе у мљекарској и месној индустрији.

Бруцелоза се скоро не преноси с особе на особу

Шта је бруцелоза

Друго име за ову болест је малтешка грозница.Болест је узрокована бацилима рода Бруцелла.Први пут је открио и описао војни лекар Давид Бруце.Бруцелла отпорна на околину.У земљишту се складишти до 110 дана, нешто мање у стајњаку - 20-70 дана.Ако се загреју на температуру од 60-65 ° Ц, умиру у року од 15-30 минута, на 100 ° Ц - одмах. Чувају до недељу дана у хладном млеку и до 5 месеци у замрзнутом месу. Хладноћа их чува.Умријети под директним сунчевим зрацима.Бруцелла умире ако се просторије третирају средствима за дезинфекцију.

Симптоми болести

Како се преноси

Бруцелоза се врло брзо шири међу животињама, преносећи се од здравих крава. Опасне краве које преживе абортус. Заједно са амнионском течношћу, феталним мембранама, итд. издваја се велики број Бруцелла. Краве се могу заразити путем хране, воде, предмета за негу, постељине итд. Микроби улазе у животињу кроз пукотине у кожи, респираторном тракту и дигестивним органима.

Ткиво које остаје након тељења може бити носилац бруцелозе

Симптоми

Фокусирајући се на симптоме, тешко је дијагностиковати ову болест, јер они су благи. Можете сумњати да је стадо заражено честим побачајима. Међутим, они су једном у животињама. Ако талас абортуса прође, убудуће се достава одвија нормално. Ако се инфекција десила пре парења, онда се абортус крава такође не примећује. Бруцелоза изазива одлагање постељице и изазива развој ендометритиса. Али абортус код крава не дешава се увек због бруцелозе, постоје и други разлози.

Ако је организам животиња ослабљен због лошег одржавања, храњења и других болести, онда се бруцелоза развија у озбиљну болест, која доводи до смрти.

Како схватити да је стадо заражено? Следећи знаци треба да буду упозорени:

 1. Многи абортуси у стаду (од 50 до 90%). Најчешће се абортус дешава на 7 мјесеци, али постоје и раније или касније. Понекад кравеболесна телад се рађају која умиру брзо.
 2. После абортуса - масовна одлагања постељица и болести материце крава, метритис са одливима.
 3. Абсцеси се појављују на задњим екстремитетима крава, а на предњим екстремитетима појављују се бурзитис и хигромија.
 4. Код болесних бикова може се развити орхитис или се епидидимија може набрекнути.

Једна крава може заразити читаво крдо бруцелозом

Дијагноза и лечење

Веома је тешко дијагностицирати симптоме.Ако су абортуси чести у домаћинству, као и случајеви затварања постељице, ветеринар може посумњати на бруцелозу.Али само лабораторијска истраживања ће дати тачну дијагнозу. Постоји неколико начина да се сазна да ли је крава заражена бруцелозом.

 1. Бактериолошки преглед.
 2. Серолошки преглед.
 3. Алергијска метода.

За истраживања, узмите абортирани фетус или завијени желудац, итд. Можете узети одлив материце или млеко и крв крава за узорке. Приликом припреме материјала важно је поштовати све мјере опреза како се болест не би проширила.

Вригхтова реакција аглутинације (РА)

Тешко је извршити анализе у случају масовне инфекције, а то нема смисла проналажење узрочника у крви није увек могуће. Стога се Вригхтова реакција аглутинације чешће проводи, Ово је приступачна и једноставна метода. Да бисте то урадили, припремите антиген за реакцију, а затим процените реакцију и истражите.

Животиње са бруцелозом дају позитивне реакције на аглутинацију.

Практичари су збуњени што резултати нису увек тачни. Једина значајна мана ове методе је потреба за крвопролићем.

Вригхтова реакција аглутинације је најсигурнији начин за одређивање узрочног агенса

Реакција алергије

Абортин се даје животињама. Према величини тумора, могуће је проценити да ли постоји бруцелоза. Реакција се јавља или након 24 сата, или нешто касније, у већини случајева - након 48 сати, али не касније од 72 сата. Ако је бубрење достигло величину зрна, требало би да будете опрезни. Ако траје најмање 72 сата, постаје црвена, болна, изазива грозницу, онда је реакција позитивна.Не придајте важност отицању које је велико као грах, ако оне нестану прије 48 сати, или онима који се појављују као мало хладно отврдњавање у облику грашка. Абортин вам омогућава да идентификујете болесне животиње, јер само они са бруцелозом позитивно реагују на то. Али овај метод има своје недостатке. Ако се животиње опораве, и даље ће дати сличну реакцију. Стога, користећи методу РА.

Краве које су имале бруцелозу након болести такође ће реаговати на абортус

Третман

Истраживања су показала да то није неуобичајено када дође до самоизљечења од бруцелозе. У СССР-у, једном када је половина заражене стоке могла бити излечена. То је доказано стављањем животиња у посебне изолаторе. Било је чекова. Након 2-4 године, 80% животиња је било одлично, што је одређено реакцијом РА.

Млеко, месо, испуштање из родног канала било је подвргнуто ибактериолошко испитивање и потврдио је да је опоравак могућ.

Што се тиче лијечења крава, нису изумљени лијекови који би дали стопостотни резултат.Лечење ове болести није било успешно.Иако у Швајцарској у ту сврху користи лек "узрочни".Најчешће се болесне краве шаљу на клање.

Анализа крви је потврдила да је могуће самоизљечење стоке

Превенција

Након што су болесне животиње одређене, оне се шаљу на клање,смањити жаришта инфекције.То је профитабилније од држања краве поред осталих стада, као и трошења на дезинфекцију, пастеризацију млека.Како се иначе може спријечити бруцелоза?

 1. Вакцинација

Често се у великим фармама вакцинишу младе животиње или чак одрасле животиње.Међутим, постоји ризик од инфекције, тако да се овај метод често користи само у зараженом стаду. У САД није дозвољено вакцинисати одрасло говедо које се чува за млеко.

 1. Услови за задржавање болести

Ово укључује сталну дезинфекцију сточних дворишта и амбара, организацију породилишта и присуство изолатора за болесне животиње.Такође је важно редовно чистити стајњак.

 1. Одвојено одгајање

Ако су краве болесне са бруцелозом, телад се одвојено узгаја и држи на одвојеним фармама како би се спријечила контаминација.

 1. Дезинфекција после побачаја

Ако краве имају побачаје, дезинфекција је дезинфикована и плод је спаљен или закопанинфекција се неће ширити.Сама крава се испитује на бруцелозу.Ако има метритис, лечи се.

 1. Пастеризација млека

Млеко добијено од болесних животиња мора бити кувано или пастеризовано.Уље се припрема само од пастеризоване креме.Сир из такве економије се чува најмање 3 мјесеца.