Третман болести лишћа у грожђу

Главна предност грожђа, након укусних бобица, лежи у лепоти грмља. Болести лишћа грожђа и њихов третман значајно утичу на квалитет и количину будуће жетве.

Елиминација антракнозе

Антрактоза гљивичне болести утиче на младе грмове грожђа. Главни разлог за настанак ове болести је лоша квалитета земљишта. Повећава ниво киселости и недовољне количине калијума и фосфора.

Главне карактеристике антрацнозе укључују:

 • око рубова лишћа формирају се смеђе мрље које се одликују неправилним обликом;
 • изглед рупа у листовима;
 • пукотине;
 • листови за увијање;
 • већина стабла је прекривена тамно смеђом нијансом;
 • изгубио пола лишћа на грмљу.

Лијечење ове болести треба обавити одмах након откривања. Неопходно је културу третирати уз помоћ лијека "Ордан". Потребно је помешати пудер од 5 литара топле воде.

Убризгати смешу док се прах потпуно не раствори. Лечење треба обавити пре почетка вегетације. Неопходно је распршити раствор преко листова и сипати коренов систем. Обраду треба обавити 2-3 пута, сваке 2 недеље.

Меали дев

Болест утиче на грожђе,ако је направљено погрешно слетање.Ако се грмови културе налазе на малој удаљености један од другог, тада ће се гљива која изазива пепелницу брзо размножавати.Главни знаци пепелнице у грожђу су следећи:

 • листови заостају;
 • лишће је прекривено тамним мрљама, бијелим цватом и рупама;
 • Често се листови савијају, суше и падају.

За третман је препоручљиво користити лек Арцерид.Његова посебност лежи у чињеници да дјелује већ неколико сати након третмана захваћеног грма.Утиче на бактерије на такав начин да инхибира њихов раст и разбија све ћелије.

За третирање лишћа грожђа од пепелнице, потребно је посебно припремљено раствор.Да бисте то урадили, помијешајте 40 г лијека у 10 литара воде.Обрада се врши 4 пута у интервалу од 1 месеца.

Сива трула

Узрочник сиве трулежи настаје на младом лишћу.Можете га видети голим оком.Доња црта је да се на рубовима лишћа грожђа појављује сиви цвет, сличан полену.Патоген се развија са високом влажношћу у пролеће.

Почетна фаза развоја сиве трулежи је да се лишће грожђа савија.Ако одмах не почнете са лечењем, после недељу дана лишће ће бити прекривено финим борењем.После још недељу дана на бобицама појављују се бубуљице које доприносе њиховом сушењу.

Третирање сиве трулежи врши се уз помоћ лека Превикур.Многи вртлариверујемо да је ефикасније излечити ову болест са Превикур-ом због њене брзе акције.

Већ у првим данима након третмана, лек уништава споре и мицелиј.Након тога, он брани културу од даљег пораза.За лечење болести потребна вам је отопина која се припрема у пластичној посуди.Морате помијешати 10 г лијека и 2 литре воде.

Във 10-14 днеј, всички гроздни листови треба да се подменува со това решение.За наводњавање и заштиту кореновог система, користите другу припремљену отопину (3 г на 2 литре воде).Обрада се врши сваке недеље.

Борба против црне тачке

Гљивична болест - црна мрља брзо утиче на жбуње и лишће винове лозе.Са повећаном влажношћу, гљива продире у структуру стабљике кроз ране, које су добијене као резултат механичког дејства вртлара.

Знак присутности црне мрље је појава трулог дијела смеђе нијансе.Формира се на трупу, али може да утиче на лишће и бобице.

Неопходно је да се култура црних тачака третира Фундазолом.Довољно је помијешати 10 г лијека са 3 литре воде.Можете и залијевати грмље овим лијеком и сипати га испод коријена биљке.

Током прва 3 дана након третмана, лек уништава споре гљивица.Након тога врши заштитне функције 10 дана.Као резултат тога, биљка се не лечи само од болести, већ се не подвргава поновној инфекцији другим гљивицама или бактеријама.

Превенција болести

\ т

Да би се биљка заштитила од болести, неопходно је спровести превентивне мјере.

 1. Треба водити рачуна о куповини сорти отпорних на болести (Златна, Ананас, Дњестар и Буффало).
 2. Биће потребно редовно редити засађивања како би ваздух могао боље циркулисати не само у земљи, већ и на површини.
 3. Сваке године морамо ископати земљиште и дезинфицирати га фунгицидима. Најчешћи су "Хом" и "Оки". Потребно је разриједити 30 г лијека у 6 литара воде и наводњавати тло.

Одломите и исеците само оне избојке који ометају развој стабљике. У те сврхе користити само квалитетан инвентар, који је претходно деконтаминиран.

Везати оне гране које се нагињу због озбиљности плода, иначе се могу одломити, а бактерије ући у рану. Уклоните коров који расте око грмља. Већина гљивица и бактерија се формира на корову.

Не заборавите распршити грмље прије почетка цвјетања отопином Бордеаук мјешавине (10 г на 10 литара воде). Лишће и млади изданци се могу третирати раствором мангана (3 г на 2 литре воде).