Третман бактеријског рака грожђа

Рак бактерија је једна од најтежих обољења дикотилних биљака, укључујући и грожђе. Ова болест утиче на винограде широм света, али су посебно погођене винове лозе у хладним регионима. Скоро све сорте су болесне, али су отпорније на пораз. Болест је системска, погађа цијелу биљку, па чак и тло, након што је његово уклањање непогодно за садњу садница за око 3 до 5 година. Системски третман је у развоју, локално има ефективност, али не решава проблем болести. Сви третмани се своди на појачано спречавање појаве културе и ограничавање његовог ефекта.

Бактеријски рак грожђа раширен широм света

Угрожено грожђе доноси плодове, али они су много сиромашнији, приноси и укус се смањују, биљка слаби и бори се за постојање.Болест се можда неће одмах манифестовати, али ако постоје фактори који слабе биљку, као што су гљивичне и друге болести, повреде лозе, оштећење интегритета глодара. Болесна биљка снажније реагује на суше и мразеве, а њен имунитет се смањује. Бактеријски рак грожђа изазива бактерија Агробацтериум тумефациенс. Постоје три врсте бактерија, од којих је једна изолована у засебну подврсту Агробацтериум витис.

Посебне карактеристике

Болест усева грожђа може се излечити бактеријским раком.је немогуће. Ефикасне превентивне мере и познавање узрока и знакова манифестације болести. Третман локалне природе пружа могућност да се добије нездрава биљка, али и носи ризик заразе других. Погођене су оштећене и оштећене лозе, болест се манифестује у различитим областима, честа локализација ближе корену. И одрасле биљке, и младе младице су болесне. Тумор се јавља средином вегетације, постаје видљив и убрзано расте. До видљивих знакова болести симптоми су слабљење кошнице, смањење приноса и укуса без очигледног разлога.

Кора која је пробила свој раст, формација досеже величине од 0,5 до 30 цм у пречнику. Боја му варира од жуто-беле до свих нијанси смеђе, црне је.

Раст тумора је неправилног, нодуларног облика, утиче на структуру винове лозе, њене посуде, кроз које се доводи вода и хранљиве материје. Болест се јавља на нивоу ћелија, чак и на нивоу ДНК, и утиче на целу биљку. Резнице оболеле биљке ће дати погођене саднице. Раст тумора се одвија испод кортекса, почевши са малом лабавом белом бојом. Брзим растом, формација се пробија кроз коре и долази на површину. Пораз може бити појединачан и вишеструки.

Ако је болест продрла у стомату, примећује се промена на листовима. Појава светлијих тачака на њима, сушење на ивицама и формирање пожутјеле границе. Биљка је слободна. Болесне саднице расту лоше и развијају се, успоравајукинд оф.Саднице захваћених семена су обично погођене и умиру.Сви симптоми су најизраженији у сушној сезони.

Бактеријски рак на грожђу манифестује се појавом неоплазми

Доприноси узрока

Под којим околностима се ваше узгојено грожђе разболи?Нажалост, најчешће смо и сами криви, људски фактор игра велику улогу у инфекцији и аквизицији ове болести од стране биљке. Болест улази у тело грожђа кроз захваћено земљиште, водом, кроз повреде од орезивања и друге повреде интегритета биљке. Климатски утицаји, Шкода за глодаре, одложено лечење гљивичних обољења или њихово потпуно одсуство.Главни фактори који доприносе болести су:

 • употреба контаминираног материјала за вакцинацију
 • у процесу намакања резница прије вакцинације, болест се преноси водом из болесне, здраве биљке;
 • инфекција у школи, без промене места;
 • биљке ослабљене другим факторима и болестима које не добијају адекватан третман су склоније оштећењу;
 • на мјесту удаљених болесних грмља остаци коријена и тла могу погодити здраве саднице;
 • продирање кроз места повреде и повреда интегритета винове лозе (резидба, озеблина, оштећење глодаваца);
 • раде при резидби и калемљењу са "прљавим" необрађеним алатом, сваки грм винове лозе се одсече након обраде алата алкохолом 70 г.или решењекалијум перманганат (4 грама по литру) или бакар сулфат;
 • трансфер бактерија на ћелијском нивоу и активирање болести биохемијским процесима.

Узроци болести су вишеструки. Правилна превенција и одговарајуће пољопривредне праксе помоћи ће да се избјегну многи проблеми. Неефикасан третман доводи до губитка омиљених сорти грожђа.

Патоген рака Агробацтериум тумефациенс продире у вино кроз повреде и када је орезан прљавим алатима

Лијечење и превентивне мјере

Методе третмана бактеријског рака су у развоју. До данас не постоји ефикасан третман за грожђе, само локални ефекти бактерицидних лекова. Ово може спасити захваћена подручја лозе, али неће у потпуности елиминирати болест која је захватила цијело тијело биљке. Продуктивност ће се смањити и квалитета.Ако се грм удари у више крајева, најбоље рјешење је ископати га, а не садити нове саднице испод 5 година на овом мјесту. Борба за очување болесног грма винове лозе сведена је на превенцију и ограничавање наступајуће болести.

Неопходне мере:

 • преглед садница у време куповине за очигледне знакове рака бактерија, садница треба да изгледа здраво и снажно;
 • уклањање захваћених жбуња уз максимално уклањање коријења, не остављајући погођене дијелове биљке;
 • орезивање и вакцинација се врше са прерађеним алатом од грма до грма;
 • благовремено залијевање и ђубрење, не препунити или препунити гнојивима;
 • превенцију гљивичних и других болести, лечење против њих;
 • користити отпорне подлоге за графтове, значајно ће повећати отпорност трансплантата на бактеријски рак;
 • дезинфекција садног материјала у бактерицидним растворима или у топлој води 50 - 55 гр. од пола сата до једног сата, даје добар ефекат, током тога централни пупољци могу да пате, али биљка ће искористити замене;
 • када покријете зиму, покушајте да не повредите винову лозу.

Лечење и очување грма своди се на резање винове лозе на подручје здравог ткива. Раст тумора је спаљен. Рез је дезинфикован са 5% плавог витриола и замазан вртним тереном. Са лезијом корена, цела лоза се уклања. Третман оболелог грожђа прати компетентно заливање и прикормкои неопходна ђубрива. Ако у винограду постоје болесни грмови, не би требало да садите сорте осјетљиве на болести поред њих.

Вине које су погођене раком морају се сећи и спалити

Препоручује се дезинфекција семена у топлој води од 43-45 гр. до 40 минута или држите у раствору лека, ТМТД. Саднице прије садње, поред обраде у врућој води, могу се још дезинфицирати у глиненој каши додавањем 1% бакар сулфата или 0,2% борне киселине у трајању од 5 минута. Третирајте против штеточина тако да биљка не ослаби. Органска ђубрива као што су компост, полу-зрели стајњак, хумус доприносе опремању земљишта актиномицетама, што смањује ризик од рака.

Користно за профилаксу.за распршивање грмља са Бордо смјесом, јодним раствором и препаратима сумпора.

Антибактеријска терапија је такође ефикасна у лечењу и превенцији рака бактерија.Примена лекова:

 • Фитолавин - садржи антибиотик изолован из земље;
 • Фитопласмин је комплекс антибиотика у земљи;
 • Фитоверм М - регулише микрофлору у земљишту, која се наноси водом;
 • Хамаир, Ектрасол је жива бактерија која насељава коренски систем и опире се ефектима патогених бактерија.

Данас, употреба ових антибиотика има локални и системски ефекат.Штити биљку од великих оштећења.Третман овим лековима ће спасити животе и подржати болесну биљку.Примећено је да антибактеријски третман такође стимулише раст усева грожђа.