Третирање филоксера на грожђу

Вртларство је једно од обећавајућих подручја пољопривреде. Виноградарство - приоритет у вртларству. Грожђе заузима важно место у асортиману производа за башту.

Филокксера је једна од болести грожђа

О грмовима винове лозе

Грожђе - разликује се у поређењу са другим грмљем по томе што је лоза потпуно другачија по својим својствима од носећих грана других грмова. Није погодан за израду ексера, дрво је шупље, меко. Грмови лозе су склони оштећењу болести и штеточина. Огроман, опасан карантенски штетник винове лозе је филоксера, познатији као уши. По изгледу појединачне филоксере - ушне, мале, једва видљиве голим оком, има зеленкасту боју са жутим нијансама.Филоксера има необичан развојни циклус, због чега паразит преживљава.Грожђана лисна уши има специфичан пробавни систем, омогућавајући му да се храни зеленим лишћем и клицама без занемаривања кореновог система.

Постоје два типа филоксера:

Роот .Ова сорта бира доњи део - корење и подземни схтамб - као место боравка на лози. Овде је овај тип филоксере штетан за грм.рад

Личинке корена филоксере имају величину од 0,5 мм, развијени облик са димензијама од само 1 мм. Личинке проводе зиму на коријену биљака. Чим се ваздух загреје изнад +1 Ц, ларве постају активне и постају женке способне да положе 150-180 јаја. Започиње активан циклус живота лисне уши, који траје до касне јесени. Читав активни период живота је промена генерација лисних уши и њихов штетан, деструктиван ефекат на лозу не престаје. Упркос величинама, штеточина узрокује непоправљиво оштећење кореновог система грожђа, до потпуне смрти. И ларве и одрасли су под утицајем кореновог система. Механизам њиховог дјеловања је једноставан: појединци пробијају ризом грмова грожђа с носом, хране се органском твари, емитирајући нежељене ензиме који разграђују метаболизам у биљку, отварајући приступ мноштву инфекција у коријену. Коријени губе свој нормалан изглед - формирају се гомиле сличне блоатама, чворићима. Биљке престају да расту и постепено умиру.

Грмови погођени овом врстом филоксере постају плодно тло за штеточине и изазивају многе бриге за узгајиваче.Виноград који је погођен филоксером проглашен је карантеном и подложан је уништењу.Сва захваћена грожђа грожђа морају бити искоријењена и изгорјела од винограда. Зона у радијусу од 30м око зараженог проглашена је карантином. На овом месту за садњу грожђа 10-15 година је апсолутно немогуће.

Леаф, ставите ово стаништеПодврсте филоксере су листови, стабљике, резнице антена и листа. Подврста листа штеточина живи и задивљује сорте и хибриде донесене са америчког континента. Практично не прави гнезда и не врши деструктивне радове на сортама и хибридима који се узгајају и узгајају у земљама евроазијског дела.

Плава стрелица указује на ларлоксера ларву, црвену - на женку, полагање јаја

Локације за дистрибуцију штеточина

У почетку, штеточина је пронађена на Криму у далекој 1880. години. Испоручена филоксера у Крим са чибуковима из Немачке. Штеточина се брзо проширила по јужном појасу европског дијела и погађа винограде у Молдавији и Украјини. Филоксера се проширила на Кавказу: Азербејџан, Грузија, Јерменија су у области штеточина. Виногради Кубанског и Ростовског округа постали су станишта штеточина, а 1966. године штеточина се успешно населила у виноградима у Казахстану.

Саднице које се доносе са одређених подручја за садњу су потенцијално опасне и могу бити већ заражене штеточинама.У превентивне сврхе, такав садни материјал је натопљен 2-3 сата у Регентовом раствору.Најбољи начин заштите од инфекције је фумигација садног материјала на станицама за заштиту биља.

Методе расподеле филоксере .

  • Активно - ширење филоксере настаје током лета женских штеточина са крилима од грма до грма. Женке полажу јаја на лишће биљке из које се излежу појединци.оба облика: корен и лисна уш. Активна метода ширења филоксере је миграција ларви коријенског облика штеточина уз подземне пролазе између ризома биљака и копненог метода.
  • Пасивно - преношење одраслих и ларви на младице, резнице.
  • Међутим, резнице нису једини извор дистрибуције штеточина. Филоксере се транспортују струјањем ветра, талине и кишнице, штеточина се уноси одећом или обућом вртлара који је имао неопрезност да посети загађено место, а тај извор постаје алат за култивисање земљишта у виноградима.
  • Вода тече током јаких киша, вода премјешта ларве на велике удаљености. Вјетар личинке креће струјањем узлазног зрака унутар 15-25 км.

Постоји много начина за ширење филоксере.

Средства за поступање са филоксером.

Борба против штеточина је тешка. Једноставни начини давања задовољавајућих резултата у борби против штеточина - не постоје.

За Филлоцкер је веома тешко да се изведе из винограда

Радикални лек за елиминацију штеточина је поплава. Место винограда мора бити поплављено 40-50 дана, а штеточина као да је без преседана. Механизам дјеловања ове методе је једноставан: вода истискује зрак из тла, а без зрака штетник умире. Да би се спречио настанак штеточина, изабрати место испод винограда са песковитим или пешчаним песковитим земљиштем. Избор места испод винограда са земљаним земљом, ијош боље - блато већ у фази садње винограда, узгајивач се штити од невоља везаних за каснију борбу са филоксером. Уз неселективан приступ избору места под виноградом, садњу га на плодном или каменитом тлу, вртлар се осуђује на бескрајну борбу са филоксером.

Прерада парцела винограда на плодним земљиштима без превентивних мера за борбу против филоксере - штеточина се успешно сели у суседне, не контаминиране локације.

​​

Врло занимљиво откриће направили су вртлари аматери. Открили су да се филоксера боји и не насели у виноградима, где је першун посађен између редова грожђа. потоњи се препоручује да се сади иу редовима, дуж цијеле дужине винограда. Најбољи ефекат се може постићи сетвом першина по ободу винограда.

Першин обнавља филокса

Лечење филоксере

Начин лечења болести се бира на основу снаге уништавања грожђа грожђа. Први метод третирања винограда из филоксере је поновна примена малих порција остатака дихлоретана или фумиганта продуженог дејства. Са јаком лезијом филоксере врши се прскање грмља лековима као што су фустак, кинмикс, ацтеллиц, фосалон. Први третман са хемикалијама врши се у периоду када пупољци почну цветати, а други лист се појављује на гранчицама. Други пут се третира - у периоду развоја 10-12 листова на изданцима грожђа грожђа,или визуелну детекцију почетних облика филоксере на листовима или врховима изданака. У случају појаве наведених знакова у периоду појаве 18-20 листова, третман са хемикалијама се понавља.

Међутим, најбољи начин да се сачува од филоксере остаје калемљење на подлоге отпорне на филоксеро.

Дихлороетан уништава филоксера

Превентивне мере

Као што је горе наведено, главни извор дистрибуције штетника је садни материјал који се увози са неуспјешних мјеста. Потоњи се успјешно размножава летовима крилатих или кретања ларви коријенског облика штеточине са једног грма на други. Препоручује се да се овај феномен спречи третирањем винограда у фази развоја од 3-5 летака на изданцима фунгицидима. Не треба бити сувишно додати раствору за третман анти-колорадо крумпира.

Данас је спектар лијекова за борбу против кукца разнолик. То су лекови: Антизхук, Актара, Конфидор, На лицу места и други. Ова средства убијају живе појединце док се не прошире кроз грмље. Ови агенси не утичу на ларве и јаја штеточина.

Постоји искуство радикалне борбе са филоксером тако што се вода прелијева преко винограда са раствореним отровним хемикалијама. Међутим, ова метода борбе је неефикасна, не уништава потпуно штеточине, већ само кочи развој, сама метода штети околини и кошта много новца. Најбољи начин за борбу против штеточина није борба, алипревентивне мере за спречавање инфекције.

Ово укључује засађивање сорти грожђа отпорних на заразу штеточинама, као и уклањање грмља са најмањим знаковима инфекције. Са малом количином листова погођених филоксером - одсецају се и спаљују.

Вреди напоменути да се филоксера разликује по плодности: током једне активне сезоне, паразит има времена да прикаже 6-10 генерација, у зависности од превладавајућих временских услова. То доводи до чињенице да се штеточина брзо шири на нове винограде и постаје отпорна на хемијске препарате који се користе за уништавање.