Третирање болести вишње Цхерри

Узгој воћака није једноставан: већина сорти је заражена вирусима и инфекцијама. Болести трешње су уобичајене, тако да морате знати како третирати усеве и спасити усјев.

Перфорирана мрља је једна од болести трешње

Типови болести

Болести се могу поделити у неколико категорија:

  • Инфекције. Обично се манифестује у облику мрља на листовима и плодовима (зарђале мрље, сувоћу и сл.). Репродукција се јавља у облику спора. Примарни извори: слабо обрађени инвентар и вјетар који носи контроверзе.
  • Бактерије. Штеточине се сматрају векторима (мрави, неке врсте пчела, кукци итд.).
  • Вируси. Болести се обично носе са штеточинама из друге парцеле. Знакови: васкуларни систем почиње да се појављује на лишћу. Излечење вируса је немогуће. Мораћемо потпуно уклонити оштећено дрво и извршити дезинфекцију земљишта.
  • Неинфективне болести. Извор: лоша квалитета.
Холеи анд бровн спот

Холеи спот хвата цело дрво. Почетни знакови се појављују у подручју кореновог система. Након лишћа настају мрље које се након неког времена суше. Крознеколико дана на рупама формирају се смеђе мрље.Зимске гљивичне инфекције су способне у систему корена и унутар главног стабла.Борба је следећа: исциједите сок од кисељака и третирајте погођена подручја.После тога, третман се врши коришћењем колоидне соли (3 г на 10 л воде).Треба напоменути да би се усев требало прерадити тек након цветања, иначе ће се принос смањити. Као превентивну меру, пролеће треба попрскати бакар сулфатом (10 г на 10 литара воде).

Са смеђом мрљом (хлорозом) на листовима се појављују смеђе мрље.На свакој страни лисне плоче јасно су видљиве црне тачке, које се повећавају сваки дан.У узнапредовалом стадијуму болести, листови почињу да падају, након чега гљиве улазе у тло и преносе се мравима у друге биљке.Ако не извршите третман на време, цео врт може да умре.Хлорозу трешања треба третирати по истом принципу као и перфорирана болест.Обрађено дрвеће након жетве.

Плодна трулеж

Монилиоза (трулеж воћа) је још једна уобичајена врста.Главни знаци болести: смеђе мрље на површини плода, које након 10-12 дана почињу трунути.Симптоми болести: израслине настају каотично, њихов облик је округлог, благо заобљеног.Гљивичне инфекције се брзо развијају, тако да ћете морати одмах да реагујете.Борба против њих:

  • Сакупите све пале воће и њихове остатке (ако се плод изненада распао када је пао).
  • В месецеизвршити прераду лека лијек Оки (40 г на 10 литара воде).
  • Лети и јесен избушите буре са вапном да бисте убили гљивице. Да бисте то урадили, разблажите 2 кг кречњака у 5 литара воде.

Као превентивну меру, културу треба прскати фунгицидима сваке године у рано пролеће.

Обавити горњу дораду минералним компонентама које успоравају процес стварања вируса.

Монилијаза - гљивична болест

Вертициларна болест

Врање је главна болест слатке трешње. Вертикуларно венење се дешава у подручјима са високом влажношћу. На лишћу се формирају смеђе мрље, које су накнадно прекривене спорама ружичасте нијансе. Након тога се плоча суши, мења боју, као резултат се смањује ниво фотосинтезе. Биљка не добија потребну исхрану, па зими трешња почиње да се смрзава.

Као превентивну меру, потребно је прскати плави витриол (40 г на 10 л воде) или Цхорус (10 г на 10 л воде).

Лечење ове болести је да се дрво мора третирати раствором Бордеаук мешавине (10 г на 10 литара воде). Могуће је третирати оштећено подручје тек након жетве, како се не би смањила његова учинковитост.

Гљиве

Кора трешње не може одолети гљивама. Медицински поступци се састоје у томе што потпуно одсецају захваћено подручје и спаљују га од површине врта. Након резања потребно га је обрадитида би врт могао да затвори отворене ране.

Често се појављује на деблу разних врста (лажни или жути).Бела трулеж се формира у доњем делу трупа.Ако се такви штеточине појаве, труп се лако ломи (чак и када је изложен вјетру).Не можете избрисати пепео.Потпуно је укорењен са главним делом дрвета.Морат ћете направити избор: потпуно искоријенити дрво или смањити растући раст сваке седмице.Гљиве у дрвету падају након зиме, када је биљка ослабљена.

Мозаик

Немогуће је ријешити се мозаичних болести.Симптоматологија болести појављује се на листовима: кругови, представљени пругама, који затим поцињу да се формирају.Листови мијењају своју природну структуру, суши и падају.После неколико месеци, дрво постаје потпуно слабо. Бактерије које узрокују ову болест тада продиру у унутрашњост трупа, ометајући канале за храњење.

Као превентивну меру, културу треба заштитити од најезде штеточина и купити само висококвалитетне саднице.У случају болести, неопходно је:

  • уништити цело дрво;
  • обрађује земљиште;
  • не сади друге биљке на овој локацији 2-3 године.

Воскари

Болести трешања и борба против њих саставни су дио вртларства.Ако се на трупу појави восак, једна од исправних одлука би била да се растрга.Међутим, важно је знати да након ове квалитетне обраде отвореног простора треба извршити.За почетак, место одакле је билораст је извађен, требало би га оставити да се осуши, затим се третира печењем: запечатит ће отворено подручје и неће допустити да се болест настави ширити.

Да не би излучивала смолу, могуће је третирати болно подручје након уклањања смоле са бакар сулфатом (30 г на 10 л воде).

Након тога, сваких 30-40 минута треба капати у болни сок сорла, који је антибактеријски агенс, јерсадржи киселину.

Оксални сок уништава бактерије које узрокују восак

Закључак

Болести трешње су уобичајена појава.На први поглед, тешко је проценити ниво будуће штете, али ако не добијете лечење на време, можете изгубити не само жетву, већ и цео врт.Превенција болести - избор квалитетног садног материјала.Не можете уштедјети на садницама, препоручљиво је обавити третман са специјализираним лијековима, а не народним лијековима.Хемијски инсектициди брзо утичу на узрок болести, што повећава вероватноћу очувања културе.