Трешња расте у трешњи Урала

У току тестирања и узорковања, трешња се преселила у климу неуобичајену за њу.Али чак и при узгоју припремљених стабала, узгајивач може чекати неуспјех.Да би трешња могла расти на Уралу, у условима који јој нису аутохтони, потребно је слиједити јасна правила.

Търговски дрехи се лахко городат и во неугодни климатски услови

Избира на видове

За Волга, нај-добре сорти се биде Ипут, Тиутцхевка, Овстузхенка, Ревна, Брианск.Изузетно су отпорни на хладне климатске услове и могу толерисати температуре до -30-35 ° Ц, што је дефинитивно плус.Потребно је водити се не само климом, већ и подручјем у којем касније слетите на трешњу.

Правила за избор садница

Боље је купити саднице у специјализованом расаднику, где ће вам помоћи да одаберете трешњу у зависности од карактеристика земљишта у којем ће бити засађене.Не би требало да купујете дрво на тржишту или из руку: могу вам продати нешто потпуно другачије од онога чему се надате.Морате купити саднице у јесен, када је избор много већи.

При избору стабла не узимајте високе саднице са безбројнимброј изданака.Обратите пажњу на једногодишње копије, оне су јефтиније и много боље се укорењују.Висина таквог расада је око 1,5 м, њен коренски систем је добро развијен и има 3-4 гране изданака.Ако је дебљина стабљике трешње 2-2,5 цм, онда је одсуство гранања норма.Здрави коријени требају бити влажни, без оштећења, сломљених пуца и израслина.

Сорте за Урале

Први проблем са којим се вртлар суочава је мраз. И ако се на јужном Уралу апсолутно навикне свака врста трешње, онда ће за сјеверне регије бити потребне посебне сорте.

 1. Ленинградскаа.Једна од најхладније отпорних трешњи.То је само-неплодно.Најбоље сорте за опрашивање су Веда, Мицхуринка, Тиутцхевка, Ревна.Може се садити трешњама.Плодови су велики, тежине до 5 г, висина 3-4 м. Принос 30-40 кг.Међу недостацима: неједнако сазревање.
 2. Срдачно.Плодови су бољи ако у близини има опрашивача, без да даје само део усева.Хладна, издржава температуре до -25 ° Ц.Плодови су велики, тежине 7-10 г, висина 3-5 м. Продуктивност је висока.Недостаци: склони пуцању.
 3. Валери Цхкалов.Рана сорта.Одржава мраз до -25 ° Ц.Селф-инфертиле.Најбоље опције за опрашивање - Април, Јабуле, Скороспелка, Бурлат.Умјерена отпорност на болести: сива плијесан, кокомикоза, гљивичне болести.Плодови су велики, тежине 6-8 г, висине до 5-6 м. Продуктивност до 60 кг.
 4. Одринка.Средње касне сорте.Самозапаљив, зимски издржљив (до -30 ° Ц).Сорте погодне за опрашивањеОвстузхенка, Рецхитса, Ревна.Предности: отпорност на кокомикозу, холестерол, гљивичне болести, опекотине и монилиозу.Плодови су велики, до 8 г, висина 5-6 м. Продуктивност је висока.
 5. Брианоцхка.Касна сорта.Самозапаљив, зимски издржљив (до -30 ° Ц).Веда, Тјутчевка и Ипут су погодни за опрашивање.Предности: отпорност на кокомикозу, умерено отпорна на гљивице.Плодови су велики, до 7 г, висина 4-5 м. Продуктивност је висока (до 90 кг).
 6. Овстузхенка.Рана сорта.Код самопрашивања даје до 5% плода.Најбољи опрашивачи: Ипут, Тиутцхевка, Ревна.Отпоран је на кокомикозу и монилиозу, умерено је отпоран на холестерол.Преживљава пролећне мразеве.Плодови су просечни, тежина једног је 5 г, висина 4 м. Принос је висок (90-100 кг).
 7. Ипут.Рана сорта.Селф-инфертиле.Најбољи опрашивачи: Ревна, Тиутцхевка, Овстузхенка, Брианск.Добра зимска отпорност, отпорна на гљивичне болести.Плодови су просечни, тежина једног је 6 г, висина 3,5 м. Принос је висок (до 50 кг по стаблу).
 8. Чермашнаа.Рана сорта.Селф-инфертиле.Најбољи опрашивачи: Ревна, Овстузхенка, Тиутцхевка.Зимски издржљив, не подвргава се гљивичним болестима.Плодови су мали, до 4,5 г, висина до 5 м. Продуктивност до 27 кг.

Овстузхенка слатка трешња - рана сорта

Алтернативне сорте

Ако још увек не знате која сорта желитеУрал, обратите пажњу на опције описане у наставку.

 1. Тиутцхевка.Касна сорта.Делимично самопрашњава.Најбољи опрашивачи: Ипут, Радитса, Ревна.Отпорност на болести: кокомикоза и конгестија - медијум;монилиоз- високо. Добра зимска отпорност. Плодови су велики, до 7,4 г, висина 4-5 м. Продуктивност - у просеку 97 кг по дрвету.
 2. Фатезх. Среднеранни, самобеплодни. Зимски отпоран, отпоран на болести (монилиоза и кокомикоза). Најбољи опрашивачи: Цхермасхнаиа и Ипут. Плодови су мали, до 4,6 г, висине око 5 м. Продуктивност до 50 кг.
 3. Веда. Касна сорта. Отпорност на мраз до -30 ° Ц. Селф-инфертиле. Најбољи опрашивачи: Ипут, Тиутцхевка, Брианоцхка. Повећан имунитет на кокомикозу и друге гљивичне болести. Плодови су велики, до 7 г, висина 4-5 м. Продуктивност је висока.
 4. Арморед. Различите врсте раног сазревања. Отпоран на мраз, отпоран на кокоминозу и монилиазу. Селф-инфертиле. Најбољи опрашивачи: Људи, Лепота, Журба. Плодови су просечни, до 4,6 г, висина 5-6 м. Продуктивност до 20 кг.
 5. Велики плод. Рана сорта. Селф-инфертиле. Најбољи опрашивачи: Изненађење, Нарцис. Отпоран на гљивичне болести, није подложан монилиози. Хладно отпорна. Плодови су веома велики, до 12 г, висина 5 м. Продуктивност је висока.
 6. Ревна. Касни, неплодни. Најбољи опрашивачи: Овстузхевка, Ипут, Радитса. Толерише мраз, отпоран је на гљивичне болести. Када се само-опрашивање у јајнику формира до 5% плода. Плодови су велики, до 7,7 г, висина 4-5 м. Продуктивност - 73 кг по стаблу.
 7. Поезија. Средња сезонска сорта. Селф-инфертиле. Најбољи опрашивачи: Ипут, Тиутцхевка. Просечна зимска отпорност и отпорност на сушу. Плодови су просечни, до 5,6 г, висине до 3,5 м. Принос је висок, више од 60 кг по стаблу. Недостаци: релативна отпорност на кокомикозу и монилиазу.
 8. Ариадна. Еарлисамо-неплодан.Висока отпорност на мраз, отпорност на гљивичне болести.То је разноврсна универзална сврха.Плодови су просечни, до 5,5 г, висина 5-6 м. Продуктивност је висока.
 9. Ориол пинк.Средња сезонска сорта.Скороплодни (за 3 года), самобесплодни.Поседује релативну отпорност на гљивице и високу отпорност на мраз.Плодови су мали, до 4 г, висина 4-5 м. Продуктивност је висока.
 10. Рецхитса.Средина сезоне, самобрезлодни.Најбољи опрашивачи: Ипут, Овтузхенка.Отпоран на мраз и гљивичне болести.Плодови су велики, до 5,8 г, висина 4-5 м. Продуктивност - више од 80 кг по стаблу.

Ариаднина вишња је плодоносна и отпорна на мраз

Карактеристике слијетања

Садња трешања почиње одабиром места.Не можете га садити у низинама и депресијама, јер је у зимском периоду највећа концентрација хладног ваздуха.Слијетање мора бити заштићено од пропуха.Дубина подземних вода је најмање 1,5 м. Брига о трешњама траје доста времена.

Место треба да буде што је могуће више осветљено, а земља треба да буде плодна и без земљаног тла.Трешње на Уралу засађене су у јесен, што је карактеристично за територију.Прољетно слијетање се догађа на југу, а на јесен - на сјеверу.

Јама за слетање треба да буде најмање 80 цм дубока и 1 м широка.Размак између садница је 3-5 м. На трећој јами треба попунити:

 1. са мешавином земље (2 канте);
 2. амонијум сулфат (2 кг);
 3. суперфосфат (3 кг);
 4. дрвени пепео (1 л);
 5. калијумова ђубрива (1 кг);
 6. или неразблажени стајњак илихумус (35 кг).

На дну јаме, поставите потпорни ступ пре слетања. Стављање саднице, изравнавање корена, причвршћивање на пол и постепено заспање са земљом.

Захтеви за негу

Важно је запамтити да ће брига о трешњама значајно продужити њен живот. Цхерри гров је тежак посао. Не воли коров, јер у другој години након садње 1 м око дебла не би требало бити траве. У наредне 3 године потребно је проширити подручје око 30-50 цм, ау прољеће је потребно нахранити око 70 г урее.

Правилно наводњавање

Узгој културе квалитета није тежак. Дрво је непретенциозно за заливање, довољно је за 3 процедуре по сезони. Пристволни круг треба попустити, оплодити, а затим излити обилно.

Када су младе вишње у процесу раста, између стабала се стварају привремени кревети.

Зимска припрема

Недостатак одговарајуће заштите у јесен може значајно смањити приносе и довести до болести стабала. Међу средствима за бригу о трешњама спада и одговарајућа припрема за зиму. Прво, отпустите земљу, оплодите је и излијте обилато. Неопходно је смањити образовање, ако постоји, и стару кору.

Земља је прекривена тресетом или другим природним материјалом (пиљевина, итд.). Да би се заштитили од штеточина, увлаче се клинови, високи као дрво. Око њих је потребно навити материјал, који ће бити прекривен трешњама, прије формирања цилиндра. После првог снежног покривача, снијег се полаже на покровни материјал.

Резидба у пролеће

Обрезивање обављено раноу пролеће, пре него што пупољци набрекну. Уклањају се суве и сломљене гране, а након резања је потребно премазати средство за третирање рана на дрвету.

У првом пролећу после садње, саднице са 4-5 бочних изданака треба скратити за око 50-60 цм, а централни проводник 15 цм изнад реза, треба да буде један.

Други извор, скелетне гране су скраћене за 15-20 цм од прошлогодишњег резања. У трећој години потребно је формирати други слој скелетних грана. Четврти пролеће обрезује само изданке који су дужи од 50 цм.

Болести и штеточине

Болести трешње су подељене у 4 врсте.

 1. Гљивице: споре носи ветар, а као последица болести формирају се мрље на листовима, затим њихова смрт, а могу се утицати на дебло и бобице.
 2. Бактеријска: инфекција микроорганизмима који се превозе ветром, инсектима, прљавим алатима и штеточинама.
 3. Вирусна: инфекција инсектима који преносе болести са једног места на друго. Овакав проблем се не може излечити, цела башта се може сачувати само уклањањем зараженог дрвета.
 4. Неинфективни: појављују се због неправилне неге или замрзавања.
Најчешћа болест трешње је перфорирана мрља. Листови се обрађују соржовим соком 3 пута сваких 10 минута. Преко ње ставите парчад.

Друга најчешћа болест је монилиоза или сива трулеж. За профилаксу током прскања користити супстанце које садрже бакар. Башице за испирање у јесен ће помоћи у борби против монилиоза. Такође би требало да сакупи целу паданку иуништи је.

Још једна болест коју је трешња подложна је кокомикоза. Због топле климе, на листовима се појављују црвене тачкице, са розе споре одоздо.За профилаксу, дрво се распршује са гвожђе сулфатом у рано пролеће, ау процесу лечења користи се Хорус.

Сиво-жути тиндер је опасан за трешње.То је гљива која расте у тело дрвета, због чега је захваћена трулежом и може се сломити ударцем ветра.Да бисте превазишли ову болест не можете, можете само смањити раст, али због тога, принос ће бити значајно смањен.

Мозаична болест се такође не може излечити.Кругови се појављују на лиму, лист мијења боју и гаси се.Фотосинтеза је ослабљена, дрво слаби.Мозакску болест можете ријешити само уклањањем стабла и превенцијом тла.

Коккомикоза је једна од болести трешње

Закључак

Узгој трешње је једноставан процес.Дрво није превише хировито, треба му одговарајућу заштиту од штеточина и хладноће.Уз одговарајућу садњу, орезивање и негу, можете добити богату жетву и уживати у укусним припремама зими дуже вријеме.