Трајање трудноће код коња Коњи

Коњ за мушкарца више од кућног љубимца је близак пријатељ и помагач.А када се рађа ждријебе, узбуђење власника је изнад ријечи, они га радују, полажући велике наде.Када се трудноћа јавља код коња, како се она одвија, колико дуго траје, како власник може помоћи свом драгом у кључном тренутку порода?

Власник трудног коња треба да познаје обиљежја носећих ждребади

Како иде трудноћа?

У периоду еструса, који се јавља на кобилици отприлике сваких 30 дана, треба доћи до оплодње.Парење са пастувом требало би да се деси дан након што је почело и да се понавља све док траје, све до краја.

По правилу, трудноћа пролази без компликација, а живо ждријебе се рађа на вријеме.Али, то ће се десити ако ће власник дати одговарајућу пажњу животињи. Положај животиње у том периоду захтијева значајно повећање квалитативног и квантитативног нивоа исхране. До краја тог рока требало би га повећати за 40% за корисне компоненте.За трудне кобиле постоје специјалне намирнице обогаћене витаминима.Повећава се и учесталост храњења, јер кобила не може конзумирати велике количине хране одједном.

Ако се одржавају одговарајући услови, трудноћа се наставља без компликација

Знакови

Одмах утврдите да трудноћа не ради, можете је разумјети због недостатка лова. У великим фармама дијагностика се спроводи уз помоћ ултразвука, тестови се још увек узимају, могу се узети већ 2 недеље након наношења премаза. Такође, искусни узгајивач коња може одредити присуство фетуса палпацијом абдомена у подручју у којем се налази материца. Ако се на овом месту осети печат, кобила је трудна.

Након 6 месеци, стомак ће почети да расте и онда нема сумње да љубимац чека бебу.

Трајање трудноће

Трудноћа коња траје 11 мјесеци или 341 дан. У малој мјери, термин се може промијенити у једном или другом смјеру. На то утиче храна, сезона, величина ембриона. Кажу да се кобиле обично рађају прерано, и обично ходају са пастувима. Толеранције до 14 дана. Близанци обично не утичу на термин, али имају негативан утицај на ждребад.

Коњ носи 11 месеци

Фазе трудноће се деле на триместре:

 • У првих 110 дана настаје оплодња, јајашце се веже за зидове материце, развијају се мембране.
 • Друга фаза, једнака у времену, одликује се активним растом ембриона, већ узима сасвим одређене контуре ждребета.
 • Следећи триместар је за завршно зрење фетуса,Период гестације завршава, фаза припреме ембриона почиње да излази из материце

Број ждребади

Колико кобила обично рађа ждребад? Обично се роди једна беба.Близанци су ретка појава, често се један ждријебе рађају већ мртва, али понекад се два убијају одједном. Њихова величина је много мања него код нормалног порода.

Вриједне родовске кобиле током трудноће са компликацијама се редовно анализирају, након чега слиједи стално праћење и ултразвучна дијагностика. Они рађају строго под контролом ветеринара

Коње вриједних пасмина треба редовно прегледати и тестирати

Припрема за порођај

Потребно је унапријед припремити се за рјешавање трудноће:

 • просторије у којима се планира порођај свакако треба темељито очистити, темељито дезинфицирати, то се може учинити отопином јода или калијевог перманганата, треба бити топла и суха;
 • пожељно самоћа, странци и присуство других животиња само ће ометати процес;
 • захтев за отпад - свежина и недостатак влаге, мора се загрејати до собне температуре;
 • добро је поставити испод њега густо платно, онда генерички исцједак не мрља под;
 • дешава се да порођај хвата кобилу на пашњаку, не треба да бринете у овој ситуацији, паметна мајка ће све урадити како треба, лизати бебу, хранити је и доводити у штанд;
 • за успјешну трудноћу и порођај, потребно је људско учешће како би се минимизирала;
 • једина ствар која се може урадити је да се веже реп кобиле, преклопи га на пола и завије се завојем или чистом крпом, онда то неће ометати;
 • ако је коњ везан за господара, његово присуство ће га охрабрити.

Она рађа кобилу која лежи на својој страни, када почињу активни покушаји, не треба је дирати у том тренутку. Бука, прекомјерно кретање и узбуђење власника такође нису на мјесту, они сметају животињи.

Ако се рађа на пашњаку, то није разлог за забринутост

.

Породи

Порођај, карактеризиран интензивним покушајима коња, гурају ждријебе до излаза кроз родни канал. Колико дуго траје овај процес? Тврди се да је маса фетуса 1/15 тежине кобиле. Испорука обично траје нешто више од 30 минута. Копита и њушка ждребе се појављују напољу.

Да се ​​не би оштетио родни канал, на канџама је присутна додатна заштита - рог копита.

Постоје случајеви када ждријебе не успију заузети одговарајуће мјесто у материци, она почиње излазити са својим задњим ногама. У овом случају, не морате сами да га вучете, можете да повредите и малу и кобиле непоправљиво, овде само стручњак може да помогне. Ако је животиња забринута, онда може да држи ноге тако да нема прилику да шутне.

Најважнији део коња у поступку појаве младунчета је покушати да га избаци из родног канала до нивоа груди. Након тога, он већ иде без много стреса. Чим се роди ждријебе, кобила устанеи разбија пупчану врпцу, само првокласне кобиле трају кратко вријеме за одмор.Беба се рађа "у кошуљи", амнионски балон плавичасте нијансе.

Сама кобила одсеца пупчану врпцу

Шта учинити након порода?

Када се испорука заврши, морате се побринути да ждријебе могу дисати.У случају успешног развоја догађаја, кобила ће лизати своју бебу и помоћи му да устане.Колико дуго ће се то догодити?Врло брзо, скоро сат времена касније, мрвица је способна да издржи, и након једне и по, како рођење иде, мајчино виме ће сисати.

Када се подигне, потребно је пратити како функционира локомоторни апарат: да ли се појавио шепање, да ли он не притиска ноге.Ако се рефлекс сиса још није пробудио, мораћете да млеком кобилу попијете млеко сваких 1,5 сати.

Стеља запрљана крвљу и амнионском текућином, заједно са постељицом, одмах се уклања и замењује новим.После тога, мења се сваки дан, јер ће исцједак нестати за још једну седмицу.

У постпорођајном периоду важно је проматрати виме кобиле и спријечити развој маститиса, осигурати његову висококвалитетну храну, јер порођај слаби животињу, а растућа беба захтијева више млијека.Ако власник све уради како треба, животиња добро једе, ждријебе такођер постају јаке и здраве, на одушевљење других.