Топ дрессинг плум суммер плум

Вртна шљива - захтјевно дрво, потребна је правовремена њега. Да би се култура редовно узгајала и расла, посебну пажњу треба посветити информацијама о томе како се храни шљивом.

Храњење садница

Шљива добро расте на богатим тлима (глина, иловача, чернозем), али за азил, калијум, фосфор, магнезијум треба висок квалитет плодова. Ови елементи се могу добити само од ђубрива.

Прије садње, земљиште треба прво обогатити. Љуске јаја се стављају на дно јаме, а садница се пуни мешавином земље, тресета, калијум сулфата, суперфосфата и органских ђубрива (хумус, компост). Ако у вашем подручју има киселог тла, додајте кречено или доломитно брашно, као Плумови љубе земљу са неутралном или алкалном средином. Након што направите рупу око биљке и излијте 25 литара воде, направите малчирање пиљевином, тресетом или сувом земљом.

Храњење одраслих биљака

Потребно је 3 пута годишње оплодити земљиште: прије цвјетања (у прољеће), тијеком формирања плодова (љети) и након бербе (у јесен). Прво морате процијенити ваш врт, тј. Изглед биљака, посебно њихових листова. Тако можете одредити шта недостаје одређеном стаблу, поред сложеног храњења:

 • недостатакфосфор чини листове сивим, плодови постају мали;
 • са недостатком магнезијума, листови постају браон ивице, жилице такође постају браон;
 • смањење количине азота доводи до појаве и смрти листова и плодова;
 • са недостатком калијума, листови постају смеђи и мало се савијају.

Шема акција и скуп мјера директно зависи од врсте и разноликости ваше шљиве.

Пролећни дресинг

Корисни елементи и супстанце у пролеће у биљкама су у недостатку, па вртлари морају да обезбеде адекватно облачење шљива. То ће омогућити припрему за цветање и плодност. Познавање правилних пропорција и метода уношења супстанци омогућит ће сваком вртлару да своју башту учини лијепом и плодном.

 1. Уреа. Приликом рада са урее у пролеће, треба се придржавати одређеног редоследа рада: око културе ископавају земљу прије плодње, додајући за сваких 1 квадратни метар. 20 г уреје.
 2. Азот. Добар ефект даје фолијарним шљивама. За то треба припремити раствор: 20 г на 10 л воде. Добро промијешајте и попрскајте дрвеће.
 3. Ектрасол је микробиолошки лек који има заштитна својства за стимулисање раста. Разблажите кашику екстрасола у води и залијте биљке. Једна кашика је довољна за два млада стабла.

Летње храњење

У јуну, након цветања, када почиње период феталне масе, неопходно је оплодити са таквим кореновим растворима:

 • у 10 литара водеразблажити 2 кашике.лкалијум сулфат и 3 кашике.луреа.Једно одрасло дрво има око 40 литара;
 • 1 тбсп.лкалијум нитрат у 10 литара воде.Ово решење за младу садницу треба до 3 канте, за одраслу биљку 2 пута више.

После храњења шљива, земљиште око културе је замочено.У јулу ћете видети резултате ваших напора: велике, квалитетне шљиве.

​​

Јесенско одијевање

У шљивама, као иу већини воћака, у јесен се причвршћују очи, које касније постају плодови.Имајући у виду ово, као и период цветања, сазревање воћа, треба имати на уму да дрво може осетити потребу за храњењем.

Ако је ваша биљка млађа од 3 године и када се сади сва потребна ђубрива, довољна је само прољетна прерада.Ако је биљка већ плодоносна, онда се гнојиво примењује сваке године.Треба их сипати у бунаре пери-бунара у радијусу од око 1,5 м.

Јесенско храњење треба обавити прије првог мраза.Није потребно оплодити шљиве са великим бројем супстанци него што је норма, јершљива не може чекати пролеће.

Органска ђубрива ће бити одлична храна за ђубриво: исцрпљени стајњак, компост.Они побољшавају структуру тла и имају благотворан учинак на дрво:

 • тло остаје лабаво;
 • Повећање приноса;
 • храни корене дрвета;
 • повећавају стопу раста.

Након плодоњења, калијум треба додати.То ће помоћи да се повећа отпорност на мраз, јеруклања вишак течности.Да добијем квалитетжетви, дрвету је потребна одређена количина фосфора. Да би то урадили, на 1 квадрат. м. потребно је направити 50 г коштаног брашна. По завршетку ових активности, земљиште треба прекрити сијеном или сувим лишћем. Када се ово храњење заврши, култури треба дати времена да добије снагу и сачека пролеће.