Тик - најгори непријатељ живине Пилићи

Који проблеми доносе пилећи крпељ?Продуктивност птица нагло опада, њихов раст се успорава и чак и млади појединци умиру.Међу власницима домаћих пилића постоји мишљење да је крпељ опасан само у мају - јуну, али ветеринарски стручњаци су сигурни да су паразити деструктивни шест месеци.Борба је увек тежа од спречавања болести, тако да посебну пажњу треба посветити превенцији.

Кукавица је штеточина која живи од крви птица

Која је опасност од крпеља?

Штеточина, која живи од крви птица, назива се црвена кокошија.Име је повезано са одговарајућом бојом његовог телета.Ови паразити носе озбиљне болести: борелиозу, колеру, друге смртоносне инфекције.Третман заражених птица ће бити много тежи од процеса контроле крпеља.

Њихово проналажење у кокошињцу је довољно лако.Неопходно је прегледати легло на поду просторије, посебно ако је влажна или слабо провјетрена.Осим тога, крпељ се лако одређује самим птицама.Пилићи су много мање јаја него иначе, али им је потребно много више хране.А пилићи расту спорије него што се очекује стандардима.Такође могу бити инфицирани, јер се крпељ често насељавагнезда.

Исто тако, јасан знак присуства паразита су бледи капци и мачкице. Ако се не предузму хитне мјере, птице могу почети масовно умирати. Да бисте се борили против паразита, морате знати шта су они. Дужина пилетине је око 0.7 мм. Када пије крв, његова боја се мења од црвене до љубичасте. Репродукција се одвија углавном у топлијим мјесецима, у добром времену, паразити достижу врхунац активности.

У суштини, ови паразити су јединствени, јер могу зимовати у сну шест месеци, без потребе за храном. Како открити крпеља у кокошињцу? Пажљиво проучите зидове и просторију за смеће. Узмите комад папира и обришите га видљивим прорезом. Притисните или тапните на лист, а ако постоје гриње, сиве мрље ће остати на папиру.

Како се ријешити крпеља?

Постоје различите методе борбе. Да бисте помогли птицама, можете намазати кожу рањену од угриза. У већини случајева убија паразита. Кокошињац се мора очистити, а пилиће привремено послати у другу просторију. Такав третман код кућних лекова ће бити ефикасан. Као што је раније поменуто, можете се борити на различите начине. Следеће су главне и најефикасније методе.

Ред Цхицкен Мите

  • Птице се могу третирати било којим хемикалијама које су дозвољене за употребу. То могу бити средства као што су Севин, Екофлис или Феверфев. Ако је супстанца сува, онда мора бити разбацанана пилићима, а ако је у облику аеросола, онда га прскати на зидове и под кокошињца, као и на саме птице, ако то није забрањено упутством.
  • Могуће је ослободити се пилећих гриња пепелом и песком.Морају да се мешају и остављају за неку врсту "купања".Пепео ће онда радити као детерџент за веш, убијајући паразите.Ова мешавина се мора пратити, не дозволити да се смочи, јер онда више неће бити смисла.После две недеље, овај метод борбе се мора обновити.
  • За поуздано чишћење кокошињца, потребно је сипати кипућу воду из просторије изнутра.Топла вода ће уништити паразите који живе у пукотинама дасака, унутар легла, у гнездо.Птице у овој соби неће моћи да остану док не будете потпуно убеђени у нетакнуту чистоћу собе.
  • Покушајте да комплетно надоградите кокошињац.У идеалном случају, максимизирати обнову склоништа, јер је готово немогуће избацити паразите из неких дубоких пукотина.Морате потрошити много, али сви трошкови су неупоредиви са губитком птица.
  • Кварцне лампе се користиле на великих фарми птица.Сматра се да њихово зрачење спречава појаву крпеља.Ово је један од начина превенције, али се његов негативан ефекат не одбија у случају када су паразити већ населили просторије.
  • Занимљивост: неке биљке помажу да се ослободе штеточина.Крпељ је довољно избирљив да третира менту, першун, лук и бели лук.Препоручује се да их редовно постављатебиљке у кокошињцу, тако да се паразити осећају нелагодно због огромних арома у ваздуху.
  • Строго је забрањено да се у контроли наметника користе средства која укључују хлорисане угљоводонике.Ова супстанца има негативан утицај на људско здравље, које ће касније јести јаја и месо таквих птица.Лечење овим лековима је забрањено.

Птице треба редовно прегледати

Превенција: које мјере треба подузети?

Лакши и ефикаснији начин превенције је стално кретање по кокошињцу ради тражења паразита .Пилиће треба редовно прегледати, а птицама треба посветити пажњу од првог мјесеца прољећа до посљедњег мјесеца јесени.Поред тога, важно је одржавати чистоћу у кокошињцу.Легло се мора очистити, одбацити старо истрошено легло, замијенити новим.

Хранилице за птице такође треба да се очисте, ни у ком случају се не препоручује сипање хране у облике који нису натопљени кипућом водом.Подручје у којем шетате кокошке, прекријте пијеском, осигурате квалитетно освјетљење и пратите његову сухоћу.Као превентивна мера, препоручује се и за птице да се организује купка са мешавином песка и пепела, о чему је горе наведено.Осим тога, када добијете кутије или кавезе за јаја, прегледајте их на присуство крпеља.

Чак и ако не видите ништа сумњиво, још је боље опрати их кипућом водом.Превенција је много једноставнија мјера.у поређењу са третманом пилића од крпеља.Као дио превенције, разматра се и одабрани тип кокошињца.Власници птица признају да у поређењу са перчетом ћелијски тип мање доприноси појави паразита.Али постоји неколико типова крпеља, за неке од њих нема разлике у изгледу кокошињца.

Купатила са песковитим пепелом помажу да се ослободе паразита

Врсте гриња

Постоје још две врсте штеточина: перја и акариформне гриње.Перо гриње живе на птичјем перју и полако доводе до њиховог уништења.Кокошка ће вјероватно остати практично без перја, што се лоше одражава на све функције његове виталне активности.Још није развијен ефикасан метод за уклањање ове врсте крпеља.

Акариформне гриње углавном се населе на ноге петлова, повремено бирају пилиће као своју жртву.Они доводе до болести - кнемидокоптоз, популарно познатог као "лимета стопала".Ова болест доводи до деформације ногу, што умањује способност птица да се нормално крећу.Као метод борбе релевантан је бреза.Помаже да се ослободите сивог раста, брзо се шири дуж ногу птица.Проћи ће недељу дана да се кожа обради како би се видео први позитиван резултат.

Хронична болест је узрокована акариформним крпељима који живе под пахуљицама ногу без перја

Шта учинити ако је крпељ на особи?

Пилећа кокица изгледа вишепрљавштину, ако се нађе на људском телу. У већини случајева, паразит ће се држати ногу. И не пропустите прилику да гристи, тако да ће трагови од угриза остати и ако уклоните штеточину. Упркос оригиналној "пилећој" оријентацији, ови паразити су опасни за људе. Њихови угризи могу изазвати дерматитис - осип на кожи, тако да се морате придржавати одређених заштитних мјера када радите у кокошињцу.

Носите тешку одјећу која покрива изложену кожу. Посебна дебела одећа са гуменим чизмама може да вас заштити од крпеља пилића.

Потребно је запамтити да је много лакше спријечити инвазију крпеља него се накнадно борити за здравље и живот птица, пролазећи кроз велики број метода у потрази за дјелотворним. Препоручује се извођење наведених превентивних мјера, јер оне доприносе заштити становника кокошињаца од штеточина. Што пажљивије прегледате птице, то су веће шансе да никада не знате шта су то пилеће буве.