Термини и схема наводњавања за грмље грожђа

Сваки вртлар треба да познаје методе и време заливања грожђа у зависности од годишњег доба и старости биљака. Посматрајући шему и дозирање грмља, можете добити не само укусну, већ и обилну жетву.

Хидрирање према сезони

Током целе вегетације, од пролећа до јесени, грмље се мора редовно навлажити. У зависности од годишњег доба, грмље су заливене у различитим бројевима и фреквенцијама. Влага у довољним количинама обезбеђује раст, развој, успешно плодоношење и успешно зимовање винограда.

Спрингтиме

На почетку прољећа, након дуге зиме, биљке посебно требају влагу, јер се почињу пробудити након хибернације и интензивно граде надземне и подземне дијелове.

Прво влажење се врши пре отварања очију. Ако је зима била без снијега - почетком или средином марта.

Ако је извор сух (без кише), онда би виноград требало да се поново залије средином априла. Од температуре воде зависи од интензитета буђења вегетативних пупољака - што је топлије, што се грмље активније развија.

Стога, ако постоји ризик од повратка мраза, боље је користитихладну воду за влажење тла. Сљедеће залијевање је већ топла вода се проводи три тједна прије предложеног цвјетања грмља.

Обично је у прољеће потребно провести три залијевања винограда ради потпуног раста и развоја.

Љето

Задатак љетног наводњавања грмља је да се осигура добра влажност тла на плантажи.

Пре цветања и заливања током периода цветања, заливање грмља је контраиндиковано, јер влага може довести до бројних пролијевања зелених бобица и лошег квалитета опрашивања грмља.

Љети биљке доживљавају највећу потребу за влагом у току излијевања бобица - жбуње се често и обилно навлажи. Заливање се врши док се бобице не омекшају.

У фази пуне зрелости, грожђе се не смије навлажити, јер вишак влаге може довести до пропадања бобица, а усјеви су мање слатки и више водени.

Заливање се зауставља од тренутка када бобице почну поново да добијају тон.

Влажити виноград љети ујутро када температура воде и тла није другачија. Залијевање хладном водом у врућим данима може проузроковати стрес код кореновог система биљака, који се налази у добро загрејаном земљишту.

Јесен

Овлаживање у јесенској сезони, које се назива и допуњавање влаге, даје биљкама сигурну зиму. Корени у земљишту, који се током зиме пресушују од јаких мраза, замрзавају се и брже оштете. Ако је јесен била кишовита, виноград није залио.

На југу, ова процедура се спроводи након што се лишће смирило. И у регионима где виноград треба склониште, након што се винова лоза загреје. Оптимални временски оквир је крај октобра или почетак новембра.

Интервали и волумени

Учесталост влажења и количина воде зависе од неколико фактора.

 1. Подручје узгоја. У регионима где пролеће и лето без кише, учесталост заливања се повећава.
 2. Тло. Виноград који се узгаја на пјесковитој иловачи се чешће залива, али у мањим дозама. На чернозему и иловини - рјеђе, али у изобиљу.
 3. Веатхер. У зависности од температуре и сезонских падавина, количина влаге и количина потрошене воде могу бити различити.
 4. Граде. Касније сорте требају више влаге него средње и ране културе.
 5. Старост жбуња такође утиче на време влажења и запремине воде: одрасле биљке које су већ почеле да дају плод захтевају више влаге од једног или двогодишњег садног материјала.
 6. Метода влажења.

За пролећни период ће бити потребно приближно 270 литара воде, а љети приближно исто. На 1 квадрат. м. винограда у периоду активне вегетације троши од 50 до 70 литара воде када се гаји на иловачи и црном тлу, на иловачи доза се повећава 1,5 пута.

Како би се спријечило стварање површинских коријена у жбуњу, тло у зони шуме треба навлажити до дубине од 40 цм.

Знаци вишка влаге

Редовно преплављивање може негативно утицати на раст, развој и плодност винограда. Одредите вишак влаге утло може бити на следећим основама:

 • грожђе почиње интензивно да повећава зелену масу;
 • постоји спор раст и развој воћних трсова;
 • виноград производи неукусне, водене усјеве;
 • црне и црвене сорте имају бледе бобице - њихова боја је мање засићена него иначе.

Сви наведени знакови указују на то да би наводњавање винограда требало смањити како по фреквенцији тако и по запремини воде.

Неки искусни вртлари одређују стање тла на следећи начин - они стискају земљу у својој песници. После откопчавања руке, преграђено земљиште остаје груда у руци.

Правила за влажење садница

Прве године садница грожђа захтијевају редовно и често залијевање - одмах након садње, влаже се најмање једном тједно. У зони близине подножја биљке, ископане су 2 рупе до дубине од 30 цм и у њу се поступно уливају двије канте воде. Такав волумен је неопходан са сваким влажењем саднице у пролеће.

Од јула, младо и зрело младо грожђе се рјеђе залива - једном сваке двије седмице. Временски услови ће утицати на учесталост влажења садница.

У августу, како би се стимулисало квалитетно сазревање винове лозе, заливање се зауставља. На јесен не троше.

Ваис

Постоје два начина наводњавања које узгајивачи користе. Свака од њих има своје предности и мане.

Сурфаце

Овлаживање површинском методом врши се у жљебовима или јамама. Извучени су на удаљености од 40 цм од зоне стабљике. Дубинајаме - 25 цм Такво наводњавање је неефикасно за плодоноше жбуње са дугим коријењем, јер не може у потпуности да обезбеди корење које се налазе на дубини од 1,5 м са влагом.

Капљевито наводњавање може бити добра алтернатива - трака се постављана удаљености од 20 цм од стабљике биљке.

Подземље

Уз добар и правилан распоред, подземна метода наводњавања је ефикасна и има неколико предности:

 • добро влажење тла на великим дубинама;
 • због раста дубоких коријена, биљка има добру заштиту од смрзавања зими;
 • Ризик од ударца у грмље са разним инфекцијама је минималан, јер тло на површини остаје суво.

Могуће је опремити такав систем наводњавања на следећи начин - металне цеви (пречника 15 цм) морају бити укопане дуж слоја винове лозе.Дубина полагања је 0,5 м. Дио цијеви је повучен изнад површине тла на висини од 15 цм.

Бушотине су избушене у доњем дијелу на удаљености од 10 цм једна од друге.Пре полагања цеви прекрити дренажни слој камења.Да би се избегло зачепљење горњег дела цеви се држи затвореним.

Метода под земљом није само ефикасна, већ је и економична: са малим протоком воде, велика површина је влажна.

Корисне препоруке

Када заливате виноград, требало би да се руководите неким препорукама искусних вртлара, који ће избећи смањење тла и прекомерно влажење грмља.

 1. Иако је то култура која воли влагу, она је бољапопунити, него сипати. Од вишка влаге биљка слабо плоди и почиње интензивно да гради ваздушни део.
 2. Дуги интервали између наводњавања, када се земља снажно суши, може изазвати погоршање укуса усјева и појаву пукотина на кожи плодова.
 3. Са убрзаним растом изданака и посинка, учесталост влажења се смањује. Ако је вино престало да расте и развија се, треба га залијевати препаратима који садрже течни азот.
 4. Током сушног периода, потребно је додатно наводњавање за главно наводњавање - у фази омекшавања и бојења бобица одређене боје у складу са сортом.
 5. Да би се утврдило да је биљка умјерено умочена, можете на врховима винове лозе - имати закривљени облик.
 6. За наводњавање је боље користити одвојену или кишницу. Поступак влажења се изводи увече. Важно је да температура тла и воде није превише различита.
 7. Да би се спречило превремено сушење земљишта, дан након заливања, земља се олабавила.
 8. За бољу апсорпцију хранљивих материја, залијевање винограда се комбинује са врхунским дресирањем. Такође, ова техника помаже да се избегне спаљивање кореновог система са активним састојцима.

У зависности од старости постројења и сезоне, користи се другачији узорак и време заливања винове лозе. Својим поштовањем моћи ћете да узгајате не само јак, здрав виноград, већ и да од њега добијете квалитетну и обилну жетву укусних бобица.